‘Bijzonder om een eigen product te ontwikkelen’

Nanouk Smits_foto: Blaauw/ Jaqueline ten Have
Foto: Blaauw/Jaqueline ten Have

Nanouk Smits (20) rondde haar studie Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland af met een afstudeerstage bij Bakkerij Kees Gutter. Daar ontwikkelde ze een ­nieuwe haverkoek met bijna 50 procent minder suiker. De koek is inmiddels opgenomen in het assortiment van de Noord-Hollandse bakkerij.

“Bij het eerste gesprek voor mijn afstudeeropdracht gaven ze bij Bakkerij Kees Gutter al aan dat ze graag een nieuwe soort haverkoek wilden. Vanuit de hogeschool – ik doe de specialisatie voedingsmiddelentechnologie – werden daar strakke eisen aan gesteld: ik moest een uitgebreide opdracht formuleren, waarbij het mijn doel was om een nieuwe smaak haverkoek met minimaal dertig procent minder suiker te ontwikkelen. Dat percentage wordt vaak gehanteerd als minimum. Toen ben ik gaan brainstormen en in de literatuur gaan zoeken naar lekkere smaakcombinaties.”

Suikergehalte

“Ik wilde eerst een goede smaak ontwikkelen en daarna het suikergehalte verlagen. Mocht dat laatste niet lukken, dan had ik in elk geval een goede smaak voor een nieuwe koek. Ik heb wel dertig verschillende soorten koeken gebakken. De nieuwe haverkoek bevat pure chocolade, hazelnoten en kaneel. Met behulp van natuurlijke zoetstoffen heb ik het suikerpercentage uiteindelijk met 48,9 procent kunnen verlagen ten opzichte van de koek die Gutter al in het assortiment had. Het was een bijzondere ervaring om mijn eigen product te ontwikkelen. Ik heb geen bakkersopleiding gedaan, dus het was even wennen om soms een hele dag in de bakkerij te staan, maar iedereen hielp me als ik een vraag had.”

Productontwikkeling

“Later wil ik graag iets doen met productontwikkeling, maar niet per se bij een bakkersbedrijf. De vrijheid om zelf een product te ontwikkelen spreekt me aan. Dit was een superleuke ervaring en banket en gebak spreken me zeker aan: ik ben een echte zoetekauw. Door de coronacrisis raakte ik mijn bijbaantje kwijt en daarom werk ik nu vier dagen in de week bij Gutter. Het is leuk om mijn eigen koek te verkopen, er wordt af en toe zelfs naar gevraagd. Tijdens mijn opleiding zag ik al dat er een verschuiving plaatsvindt naar gezonder en bewuster eten. Logisch dat de bakkersbranche daarin mee gaat. Al mag een gebakje natuurlijk ook best iets minder gezond zijn.”

Dossiers
Lees ook
'Ondernemen geeft mij de meeste voldoening'

'Ondernemen geeft mij de meeste voldoening'

Waldo Weijsenfeld wil altijd kijken hoever hij zichzelf kan ‘stretchen’. Het ene project is nog niet klaar of het andere begint in zijn hoofd al te borrelen. Maar nu is het even tijd voor puntjes op de i bij WALDO chocolade & patisserie. “Ik wil alles zo optimaliseren, zo hufterproof maken dat het schaalbaar wordt en ik mezelf vrij kan werken voor weer...

Wat doet corona met de broodverkoop?

Wat doet corona met de broodverkoop?

In 2019 groeide het broodvolume in Nederland sinds lange tijd weer licht, zo liet het NBC aan de hand van de laatste broodcijfers zien. In hoeverre haalt corona een streep door deze groene cijfers? En zet deze trend de komende jaren door?

Belastingdienst geeft vijf tips voor de btw-aangifte

Belastingdienst geeft vijf tips voor de btw-aangifte

Ondernemers moeten uiterlijk 31 januari hun btw-aangifte over het vierde kwartaal indienen bij de Belastingdienst. Om ondernemers hierbij te helpen geeft de Belastingdienst vijf tips.

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Wat ga je doen?Voor een koekbakkerij in de omgeving van Almelo zijn we per direct op zoek naar een ervaren zelfstandig werkend bakker. Je komt te werken in een team...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...