‘Bijzonder om een eigen product te ontwikkelen’

Nanouk Smits_foto: Blaauw/ Jaqueline ten Have
Foto: Blaauw/Jaqueline ten Have

Nanouk Smits (20) rondde haar studie Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland af met een afstudeerstage bij Bakkerij Kees Gutter. Daar ontwikkelde ze een ­nieuwe haverkoek met bijna 50 procent minder suiker. De koek is inmiddels opgenomen in het assortiment van de Noord-Hollandse bakkerij.

“Bij het eerste gesprek voor mijn afstudeeropdracht gaven ze bij Bakkerij Kees Gutter al aan dat ze graag een nieuwe soort haverkoek wilden. Vanuit de hogeschool – ik doe de specialisatie voedingsmiddelentechnologie – werden daar strakke eisen aan gesteld: ik moest een uitgebreide opdracht formuleren, waarbij het mijn doel was om een nieuwe smaak haverkoek met minimaal dertig procent minder suiker te ontwikkelen. Dat percentage wordt vaak gehanteerd als minimum. Toen ben ik gaan brainstormen en in de literatuur gaan zoeken naar lekkere smaakcombinaties.”

Suikergehalte

“Ik wilde eerst een goede smaak ontwikkelen en daarna het suikergehalte verlagen. Mocht dat laatste niet lukken, dan had ik in elk geval een goede smaak voor een nieuwe koek. Ik heb wel dertig verschillende soorten koeken gebakken. De nieuwe haverkoek bevat pure chocolade, hazelnoten en kaneel. Met behulp van natuurlijke zoetstoffen heb ik het suikerpercentage uiteindelijk met 48,9 procent kunnen verlagen ten opzichte van de koek die Gutter al in het assortiment had. Het was een bijzondere ervaring om mijn eigen product te ontwikkelen. Ik heb geen bakkersopleiding gedaan, dus het was even wennen om soms een hele dag in de bakkerij te staan, maar iedereen hielp me als ik een vraag had.”

Productontwikkeling

“Later wil ik graag iets doen met productontwikkeling, maar niet per se bij een bakkersbedrijf. De vrijheid om zelf een product te ontwikkelen spreekt me aan. Dit was een superleuke ervaring en banket en gebak spreken me zeker aan: ik ben een echte zoetekauw. Door de coronacrisis raakte ik mijn bijbaantje kwijt en daarom werk ik nu vier dagen in de week bij Gutter. Het is leuk om mijn eigen koek te verkopen, er wordt af en toe zelfs naar gevraagd. Tijdens mijn opleiding zag ik al dat er een verschuiving plaatsvindt naar gezonder en bewuster eten. Logisch dat de bakkersbranche daarin mee gaat. Al mag een gebakje natuurlijk ook best iets minder gezond zijn.”

Dossiers
Lees ook
Een machine vindt geen betere machine uit

Een machine vindt geen betere machine uit

Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag op bezoek ga bij machinefabrikanten en eindeloos kan kijken naar filmpjes van ingenieuze bakkerijmachines. Dat ik het leuk vind om in een bakkerij te kijken wat er slimmer, handiger, of beter kan en dat ik er blij van word als er weer een nieuwbouwproject ‘bakkerij’ op mijn pad komt.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Decemberspecial Bakwerk 2020 klaar voor verzending

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Decemberspecial Bakwerk 2020 klaar voor verzending

Als COVID-19 ons iets heeft gebracht, is het de (her)waardering van klein geluk. Thuisblijven, samen zijn met familie, tijd voor elkaar. Waarden die ook in december sterk worden gevoeld en beleefd. Draag er als ambachtelijke bakker je eigen steentje aan bij! Bijvoorbeeld in de vorm van Bakwerk: een sfeervol en kleurrijk consumentenmagazine.

Nederlandse patissier en Belgische bakker slaan handen ineen

Nederlandse patissier en Belgische bakker slaan handen ineen

Joep Mermans, eigenaar van Patisserie Joep gaat samenwerken met de Belgische bakker Van Thillo. Gezamelijk openen zij de nieuwe onderneming Van Thillo bij Joep. De opening staat gepland voor 2 november.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...