Bent u in Control?

24 februari 2009
Michel Duijm

Weer zo’n Engelstalig woord. in goed en duidelijk nederlands betekent het niet meer of minder dat u de zaak onder controle heeft. Een niet onbelangrijk onderdeel van het ondernemerschap.

Deze kreet horen wij ook steeds vaker vanuit de bankwereld. Eigenlijk een vraag die we net zo goed aan de banken kun- nen stellen want liggen zij niet aan de basis van de huidige economische malaise door te investeren in slechte leningen? Wij zijn het afgelopen jaar heel wat wijzer geworden van de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt maar daar schieten wij in bakkend nederland niet veel mee op.

De gevolgen van de kredietcrisis zijn hoe dan ook merkbaar. Vanuit de financiële instellingen zien wij de gevolgen voor bedrijven aangewakkerd door een steeds voorzichtigere consument, waarbij de vraag zich opdringt of wij ons geen crisis laten aanpraten. de gevolgen voor bedrijven die duurzame goederen verkopen is intussen wel voelbaar. de verwachtingen voor de bakkerijmarkt zijn ons inziens niet zo somber. Goed ondernemerschap wordt nog altijd beloond.

In de huidige financiële markt zien wij dat banken veel terughoudender zijn dan een jaar geleden om financiering te verstrekken voor bijvoorbeeld overnames en uitbreiding. Ook een vervanging van een aflopende financiering zorgt geregeld voor moeizame discussies. De banken hebben de prioriteit gegeven aan het versterken van hun eigen financiële positie en de kredietverlening naar bedrijven komt daardoor onder druk. Ondanks verwoede pogingen van de overheid om dit proces weer op gang te brengen.

Daarnaast rekenen de banken met veel hogere risico opslagen waardoor de rentelasten stijgen. Ondanks de snel dalende korte termijn rente zien wij offertes langskomen die daarmee weinig rekening lijken te houden. Als u bezig bent met een financieringsaanvraag kan het daarom geen kwaad om bij meerdere banken een offerte op te vragen.

Steeds meer krijgen wij het verzoek om een financieringsaanvraag te onderbouwen met prognoses. de bank eist in toenemende mate daarbij de handtekening van de accountant. de tijd lijkt definitief voorbij dat bankfinanciering kon worden verkregen op basis van onderling vertrouwen. de interne procedures bij de banken worden steeds strakker aangetrokken.

Daarnaast wordt vaker gevraagd hoe de bedrijfsprocessen worden beheerst en of u de geld- en goederenstroom onder controle heeft. Voor de grotere bakkers met meerdere filialen is dit al vaak een lastige vraag laat staan voor de bakker met één tot drie filialen.

De grotere bakkers kiezen vaak voor een automatiseringoplossing met Orbak, Compad, BakkersSoftware of Marti met mogelijkheden voor procesbewaking waar wij niet verder op in zullen gaan. Voor de kleinere bakker valt echter ook wel het een en ander te bereiken als het gaat om de bewaking van uw bedrijfsprocessen.

Bent u in control? Een aantal vragen die u uzelf kunt stellen:

  • Wordt er gebakken wat er besteld wordt?
  • Wordt bij de winkels afgeleverd wat de vrachtwagen in gaat?
  • Beheers ik mijn retouren?
  • Is mijn brutowinstpercentage goed?
  • Komen alle verkopen in de kassalade terecht?
  • Wat wordt er verdiend aan brood en wat aan banket?
  • Wat zijn de kostprijzen van mijn producten?

Zomaar een aantal vragen waarop het antwoord vaak lastig te vinden is. door hiermee gericht aan de slag te gaan kunt u voor uzelf inzicht verkrijgen in ‘lekken’ in uw bedrijfsproces en hiermee financieel gewin bereiken.

Met eenvoudige hulpmiddelen, berekeningen en door gebruik te maken van kerncijfers uit de branche, kan de vinger op de zere plek worden gelegd waarna door het maken van andere bedrijfskeuzes of het aantrekken van interne procedures tot een oplossing kan worden gekomen.

Een voorbeeld uit de praktijk. Een bakker had te maken met onverklaarbaar hoge retourpercentages waarbij de interne norm van 5 procent, die wel bij andere filialen werd gehaald, ver werd overschreden. de retouren kwamen niet terug naar de bakkerij. Het personeel bleek van deze gelegenheid gebruik te maken om ’s ochtends alvast wat producten apart te zetten. filiaalvergelijking bracht hem op dit spoor. Sindsdien komen de retouren ’s avonds terug naar de bakkerij en lopen de retourpercentages weer in de pas met de andere filialen.

Het uit elkaar rafelen van de brood- en banketproductie loont vaak de moeite om te bezien of op beide productgroepen wordt verdiend. Een grove analyse van kosten (lonen en inkoop) leidt vaak al tot veel inzicht waarna meer in detail kan worden bekeken op welke producten moet worden toegelegd die wellicht beter kunnen worden ingekocht. Chargegrootte en omsteltijden zijn vaak een oorzaak.

Op onze bakkerswebsite besteden we aandacht aan deze onderwerpen.

Altijd op de hoogte blijven?