Bedrijfsoverdracht een hete aardappel?

Michel Duijm

Michel-Duijm-300x225 Het onderwerp bedrijfsoverdracht speelt bij veel bakkers en toch merken wij in de praktijk dat dit onderwerp maar al te vaak wordt doorgeschoven. Dit is jammer en kan een tijdige overdracht in de weg staan.

Een goede voorbereiding is van essentieel belang en voor een goede bedrijfsoverdracht moet de tijd worden genomen. Maar ook als ondernemer moet je hier naartoe groeien en er klaar voor zijn. Een vuistregel is om er vijf jaar van tevoren mee te beginnen. Vooral als er in de fiscale/juridische structuur zaken anders vormgegeven moeten worden, is het zaak dit tijdig te onderkennen.

Dit kan ook gelden voor zaken als arbeids- en financieringsovereenkomsten, vergunningen en lopende (huur)contracten.

De drie vragen die u voor uzelf in grote lijnen duidelijk zou moeten hebben zijn:

  • Is de onderneming bedrijfseconomisch overdraagbaar?
  • Hoe hoog is de afrekening met de fiscus?
  • Hoe hoog is het inkomen voor de oude dag?

Tip: beantwoord deze vragen voor uzelf en bespreek deze met uw adviseur. Dit geeft inzicht in uw toekomstmogelijkheden.

Door het onderwerp bespreekbaar te maken, zowel thuis als met uw adviseur, hoor je vaak dat dit het moment was om hier gericht mee aan de gang te gaan. Het maken van toekomstplannen om naar iets moois toe te leven, is hiervan een belangrijk onderdeel.

Als de eerste stappen zijn gezet, is het tijd om samen een overdrachtsplan te maken waarbij de positie van het bedrijf en de ondernemer centraal staat met als belangrijkste thema’s:

  • Hoe ontwikkelt het bedrijf zich de komende vijf jaar?
  • Wat moet er gebeuren om het bedrijf verkoopklaar te maken?
  • Wat is de waarde-indicatie van het bedrijf?
  • Hoe en aan wie presenteren we het bedrijf?
  • Is overdracht binnen de familie een mogelijkheid of zijn er andere potentiële opvolgers binnen het bedrijf?

Uiteraard is deze rubriek te kort om in te gaan op alle ins en outs van het verkoopproces. Ik wil dan ook graag afsluiten met een aantal tips:

  • Begin tijdig met de voorbereidingen (vijf jaar).
  • Neem de tijd om hier serieus mee aan de slag te gaan, dit betaalt zich later terug.
  • Schakel tijdig adviseurs in om voortgang te houden in het proces en om vroegtijdig juridische/fiscale obstakels te onderkennen en op te lossen.
  • Besteed aandacht aan de fiscale kant van de bedrijfsoverdracht om verrassingen te voorkomen. Denk hierbij aan zaken als onroerend goed wat op naam van uw onderneming staat en een fiscale oudedagsreserve die mogelijk gefinancierd moet worden.
  • Voor familieoverdracht en (gedeeltelijke) schenking van de onderneming zijn er gunstige fiscale regelingen waarbij ook van belang is dat zaken tijdig zijn geregeld.
  • Houd uw bedrijf up-to-date, een bedrijf met achterstallig onderhoud drukt de prijs.
  • Maak toekomstplannen om naar iets moois toe te leven voor jezelf en je naasten.

Bouwer en Officer_logo De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Lees ook
Uitblinker bij de BakkersVakWedstrijden 2019: Bakkerij Verba

Uitblinker bij de BakkersVakWedstrijden 2019: Bakkerij Verba

Het is een buitengewone prestatie: Bakkerij Verba uit Brakel (met twee vestigingen in Rijswijk en Sleeuwijk) sleepte op woensdagavond 13 november op de BakkersVakWedstrijden in Drachten vier prijzen in de wacht.

AB Tech Expo maakt Sigep voor bakkers nog interessanter

AB Tech Expo maakt Sigep voor bakkers nog interessanter

In Italië vindt ieder jaar ’s werelds grootste ijsbeurs Sigep plaats. Niet alleen voor ijsbereiders trekken naar Rimini voor de deze internationale beurs, maar ook bakkers. Dit jaar is Sigep extra interessant voor de bakkersbranche omdat AB Tech gelijktijdig plaatsvindt.

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Zodra je de deur binnenstapt, wil je ergens gaan zitten met een krantje, een lekker bakkie en een bonbon. En dat was precies de bedoeling van de nieuwe inrichting van Chocolaterie Pierre in de Hoofdstraat in Hillegom. “We hebben goed gekeken naar het gevoel dat de betere hotels hun gasten geven”, vertellen Gert en Karin van Soest.

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Wat ga je doen?Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...