Bakkersvak stimuleert contact en samenwerking

27 februari 2023 Marie-Hélène Zengerink

Foto: Koos Groenewold

De laatste Bakkersvak in 2020 staat in het geheugen gegrift. De COVID-pandemie deed zijn intrede en toevalligerwijs overleed het eerste coronaslachtoffer in het weekend van de beurs in een ziekenhuis in Gorinchem.

Inmiddels zijn we drie jaar verder. Als we de berichten uit China horen, weten we dat vaccineren toch een verschil maakt en is er 5, 6 en 7 maart weer een Bakkersvak waar veel partijen als vanouds aanwezig zijn. De Bakkersvak is dé plek waar leveranciers, groothandels en afnemers/bakkers elkaar ontmoeten.

Contact

Voor de NBOV is ‘ontmoeten’ dé reden om aanwezig te zijn. De NBOV komt op de beurs graag in contact met leden en niet-leden: ambachtelijke bakkers die belangrijk zijn om van een vereniging een vereniging te maken. Uiteraard praten we over de praktische kant van het lidmaatschap van een vereniging zoals het gebruik van informatie, adviezen en voordelige producten en diensten. Daarnaast is vooral de collectieve rol van de brancheorganisatie op dit moment een belangrijke. Denk bijvoorbeeld aan de lobby in de coronacrisis en de energiecrisis, de aanpassing van het Warenwetbesluit en het streven naar lagere werkgeverslasten en de behoefte aan personeel.
Op de beurs praten we daarom graag met ondernemers over de stem die de NBOV namens de ambachtelijke bakkers laat horen en de gezamenlijke belangen die we behartigen. De NBOV is immers het aanspreekpunt van de overheid, de partij die een cao sluit met de vakbonden en zich bezighoudt met de nieuwe pensioenregeling en de juiste bestedingen van de sociaal fondsgelden. Die gelden, die voor een groot deel worden opgebracht door ambachtelijke bakkers, moeten immers goed besteed worden aan de doelen van de cao: instroom van personeel, opleiding en ontwikkeling en veilig en gezond werken. Deze onderwerpen worden op de beurs uitgelicht door ‘Bakbekwaam’ het nieuwe platform van het sociaal fonds.

Samenwerken

Een beurs werkt samenwerking in de hand en is dé gelegenheid om alle andere partners in de branche weer te ontmoeten. Ieder laat op de beurs weer zien wat die eigen rol is: leverancier van grondstoffen, verpakkingen of machines, groothandels, bakkerijen en vele andere leveranciers, kennisorganisaties en dienstverleners. De kracht van een goede beurs is dat - door de kracht van ieders eigen rol te benadrukken – partijen elkaar versterken naar de toekomst toe en samenwerken als het kan. En hopelijk zijn de demonstraties van de ambassadeurs van het vak weer aanleiding voor nieuw talent om in te stromen in de branche en in de bedrijven.

Altijd op de hoogte blijven?