‘Bakkers worden ontwerpers’

5 juni 2020 Marloe van der Schrier

Sanne Bokhorst (22) is bijna klaar met haar opleiding Brood & Banket bij Zadkine in Rotterdam. Dat ze deze opleiding wilde doen, besefte ze door een medepassagier in de bus die haar terloops vroeg naar haar toekomstdroom. “Al van kleins af aan wilde ik een lunchroom met broodjes en taartjes in Amsterdam. Waarom ga ik dat niet realiseren, dacht ik?”

Foto: Roos Koole

“Ik heb acht jaar gedaan over mijn vwo-opleiding. Ik ben twee keer gezakt en heb met avondonderwijs mijn diploma toch gehaald. Ik was zó klaar met leren. Ik wilde geen opleiding doen waarbij ik met mijn hoofd in de boeken moest zitten. Ik vind nu ook vooral de praktijk heel erg leuk. De stages, dan kun je de hele dag met het vak bezig zijn. In mijn eerste jaar heb ik stage gelopen bij Texel Catering & Banket, het tweede jaar in Rotterdam bij Sharp Sharp: een veganistische, suiker- en glutenvrije bakkerij. Heel interessant, daar leer je op een andere manier naar bakken kijken.”

Uitdaging

“Op school mis ik soms de mentale uitdaging in de theorielessen. Daarom heb ik de afgelopen periode meegedaan aan de Skills-wedstrijden in de categorie Boulanger. Dat was echt een leuke uitdaging. Veel oefenen, recepten uitzoeken. Dat heeft me heel erg beziggehouden. Dat ik tweede werd, had ik nooit verwacht. Op dit moment probeer ik veel thuis te oefenen voor mijn praktijkexamen. Door de coronamaatregelen is het nog even afwachten hoe dat eruit gaat zien. In september ga ik beginnen met de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam en hoop ik tegelijkertijd een bijbaantje of parttimebaan te vinden in het bakkersvak. Ik wil kijken hoe ik brood, banket en koekjes kan combineren met gezond eten en natuurlijke producten. Dat is mijn drive om door te studeren.”

Vooruitblik

“De vraag naar gezonder en bewuster eten is groot. Gebak zal altijd wel een lekkere zonde blijven. We willen nu eenmaal zoet, dat is wat ons erin aantrekt, maar ik ben wel benieuwd hoe ver je daarin kan gaan. Ik denk verder dat steeds meer handelingen van bakkers zullen worden overgenomen door machines. Bakkers worden daardoor meer ontwerpers. Wij zijn degenen die gaan over nieuwe smaken en producten, we hebben straks minder te maken met het proces zelf. Dat vind ik juist heel leuk. Zelf kijk ik niet zo ver vooruit. Ik wil uiteindelijk wel een eigen zaakje, maar hoe dat er precies uit moet zien, weet ik nog niet. Ik krijg meestal de beste ideeën als er geen druk op ligt.”

 

Altijd op de hoogte blijven?