‘Bakkers worden ontwerpers’

Sanne Bokhorst_Foto Roos Koole

Sanne Bokhorst (22) is bijna klaar met haar opleiding Brood & Banket bij Zadkine in Rotterdam. Dat ze deze opleiding wilde doen, besefte ze door een medepassagier in de bus die haar terloops vroeg naar haar toekomstdroom. “Al van kleins af aan wilde ik een lunchroom met broodjes en taartjes in Amsterdam. Waarom ga ik dat niet realiseren, dacht ik?”

Foto: Roos Koole

“Ik heb acht jaar gedaan over mijn vwo-opleiding. Ik ben twee keer gezakt en heb met avondonderwijs mijn diploma toch gehaald. Ik was zó klaar met leren. Ik wilde geen opleiding doen waarbij ik met mijn hoofd in de boeken moest zitten. Ik vind nu ook vooral de praktijk heel erg leuk. De stages, dan kun je de hele dag met het vak bezig zijn. In mijn eerste jaar heb ik stage gelopen bij Texel Catering & Banket, het tweede jaar in Rotterdam bij Sharp Sharp: een veganistische, suiker- en glutenvrije bakkerij. Heel interessant, daar leer je op een andere manier naar bakken kijken.”

Uitdaging

“Op school mis ik soms de mentale uitdaging in de theorielessen. Daarom heb ik de afgelopen periode meegedaan aan de Skills-wedstrijden in de categorie Boulanger. Dat was echt een leuke uitdaging. Veel oefenen, recepten uitzoeken. Dat heeft me heel erg beziggehouden. Dat ik tweede werd, had ik nooit verwacht. Op dit moment probeer ik veel thuis te oefenen voor mijn praktijkexamen. Door de coronamaatregelen is het nog even afwachten hoe dat eruit gaat zien. In september ga ik beginnen met de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam en hoop ik tegelijkertijd een bijbaantje of parttimebaan te vinden in het bakkersvak. Ik wil kijken hoe ik brood, banket en koekjes kan combineren met gezond eten en natuurlijke producten. Dat is mijn drive om door te studeren.”

Vooruitblik

“De vraag naar gezonder en bewuster eten is groot. Gebak zal altijd wel een lekkere zonde blijven. We willen nu eenmaal zoet, dat is wat ons erin aantrekt, maar ik ben wel benieuwd hoe ver je daarin kan gaan. Ik denk verder dat steeds meer handelingen van bakkers zullen worden overgenomen door machines. Bakkers worden daardoor meer ontwerpers. Wij zijn degenen die gaan over nieuwe smaken en producten, we hebben straks minder te maken met het proces zelf. Dat vind ik juist heel leuk. Zelf kijk ik niet zo ver vooruit. Ik wil uiteindelijk wel een eigen zaakje, maar hoe dat er precies uit moet zien, weet ik nog niet. Ik krijg meestal de beste ideeën als er geen druk op ligt.”

 

Dossiers
Lees ook
Allemans vriend is iedermans nar

Allemans vriend is iedermans nar

Wie aan lekker brood denkt, denkt aan een puur ambachtelijk brood, van de bakker. Krakend vers, soms nog warm uit de oven, met een knapperige korst. Kortom, een mooi en eerlijk brood. Zo lekker, dat je graag nóg een boterham wil. Verkocht door een vriendelijke verkoper m/v die je als gast behandelt en niet als nummer. Het ambacht bepaalt mijns inziens...

Resultaten opleidingsvoucher Sociaal Fonds Bakkersbedrijf

Resultaten opleidingsvoucher Sociaal Fonds Bakkersbedrijf

Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf startte twee jaar geleden met een regeling waarmee bakkerijmedewerkers een opleidingsvoucher van 200 euro konden gebruiken voor een opleiding en training. Nu maakt de stichting de resultaten van deze tijdelijke regeling bekend en vraagt aan de branche of deze regeling moet worden voortgezet, aangepast of afgeschaft.

Meer specialisatiecursussen bij IJscentrum in 2021

Meer specialisatiecursussen bij IJscentrum in 2021

Het IJscentrum maakt zich op voor het nieuwe ijsseizoen. De vakschool in Vlaardingen introduceerde deze herfst twee specialisatiecursussen. Met succes: de dagcursus Vegan IJs kende twee keer een volle bezetting. Ook de specialisatiecursus Suikerreductie was in no time volgeboekt.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...