‘Bakkers worden ontwerpers’

Sanne Bokhorst_Foto Roos Koole

Sanne Bokhorst (22) is bijna klaar met haar opleiding Brood & Banket bij Zadkine in Rotterdam. Dat ze deze opleiding wilde doen, besefte ze door een medepassagier in de bus die haar terloops vroeg naar haar toekomstdroom. “Al van kleins af aan wilde ik een lunchroom met broodjes en taartjes in Amsterdam. Waarom ga ik dat niet realiseren, dacht ik?”

Foto: Roos Koole

“Ik heb acht jaar gedaan over mijn vwo-opleiding. Ik ben twee keer gezakt en heb met avondonderwijs mijn diploma toch gehaald. Ik was zó klaar met leren. Ik wilde geen opleiding doen waarbij ik met mijn hoofd in de boeken moest zitten. Ik vind nu ook vooral de praktijk heel erg leuk. De stages, dan kun je de hele dag met het vak bezig zijn. In mijn eerste jaar heb ik stage gelopen bij Texel Catering & Banket, het tweede jaar in Rotterdam bij Sharp Sharp: een veganistische, suiker- en glutenvrije bakkerij. Heel interessant, daar leer je op een andere manier naar bakken kijken.”

Uitdaging

“Op school mis ik soms de mentale uitdaging in de theorielessen. Daarom heb ik de afgelopen periode meegedaan aan de Skills-wedstrijden in de categorie Boulanger. Dat was echt een leuke uitdaging. Veel oefenen, recepten uitzoeken. Dat heeft me heel erg beziggehouden. Dat ik tweede werd, had ik nooit verwacht. Op dit moment probeer ik veel thuis te oefenen voor mijn praktijkexamen. Door de coronamaatregelen is het nog even afwachten hoe dat eruit gaat zien. In september ga ik beginnen met de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam en hoop ik tegelijkertijd een bijbaantje of parttimebaan te vinden in het bakkersvak. Ik wil kijken hoe ik brood, banket en koekjes kan combineren met gezond eten en natuurlijke producten. Dat is mijn drive om door te studeren.”

Vooruitblik

“De vraag naar gezonder en bewuster eten is groot. Gebak zal altijd wel een lekkere zonde blijven. We willen nu eenmaal zoet, dat is wat ons erin aantrekt, maar ik ben wel benieuwd hoe ver je daarin kan gaan. Ik denk verder dat steeds meer handelingen van bakkers zullen worden overgenomen door machines. Bakkers worden daardoor meer ontwerpers. Wij zijn degenen die gaan over nieuwe smaken en producten, we hebben straks minder te maken met het proces zelf. Dat vind ik juist heel leuk. Zelf kijk ik niet zo ver vooruit. Ik wil uiteindelijk wel een eigen zaakje, maar hoe dat er precies uit moet zien, weet ik nog niet. Ik krijg meestal de beste ideeën als er geen druk op ligt.”

 

Dossiers
Lees ook
Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Plantaardig eten raakt steeds meer in trek. Daar wil je als ijsbereider natuurlijk graag op inspelen. Docent Bas van Haaren beantwoordt al je vragen over dit onderwerp tijdens de dagcursus Vegan IJs op het IJscentrum in Vlaardingen.

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Fun Cakes introduceert 'from scratch'-assortiment

Fun Cakes introduceert 'from scratch'-assortiment

Tijdens de coronacrisis kwamen mensen massaal thuis te zitten. Dat betekende dat ze op zoek moesten naar een manier om de dag door te komen. Bijvoorbeeld klussen, tuinieren of een online cursus volgen. En heel veel mensen gingen brood bakken. Dit betekende dat de vraag naar meel en gist toenam. Fun Cakes springt hier op in en introduceert het nieuwe...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....