Ze kunnen hun lol niet op, de vijf bakkers van Bakkerij Oonk uit Enschede die begin november bij de BakkersVakWedstrijden in Drachten de Banket TopVijf en de trofee voor beste sierstuk mee naar huis mogen nemen. “Ons geheim? Plezier in je werk maakt alles fijner.”
Gejuich ging op toen Bakkerij Oonk uit de envelop kwam als winnaar van de Banket TopVijf. De bakkerij was met vijf man vertegenwoordigd en Niels Huuskes kreeg op het podium de trofee overhandigd. “We hebben al vaker met losse onderdelen meegedaan”, vertelt hij, “en ook wel eens een tweede of derde prijs gewonnen. Maar we zijn nog nooit als eerste geëindigd. Dit jaar deden we voor het eerst mee met de Banket TopVijf en dat we nu winnen is geweldig.”
Sierstuk kerst
Het was niet de enige keer dat Oonk deze avond in Drachten op het podium stond. “Natuurlijk gaan we deze in de winkel zetten”, liet Debbie Nuis weten toen zij de trofee voor ‘sierstuk thema kerst’ in ontvangst mocht nemen. En ze doelde daarmee niet alleen op de trofee maar ook op haar showstuk: de kerstboom die ze samen met collega’s André Duinmaayer en Roy Kuilderd maakte. “Ik heb er zoveel plezier aan gehad om het te maken, dit is echt mijn ding”, vertelt ze op het podium. En het bijzondere is: ze doet het nog niet eens zo lang. “Ik werk nu een jaar of vier in de bakkerij”, vertelt Debbie na afloop van de prijsuitreiking. “In totaal werk ik al 23 jaar bij Oonk, maar ik deed voorheen de afwas”, lacht ze met de trofee en bloemen in haar handen. Toen maakte ze ook wel eens taarten en uiteindelijk waagde ze de overstap van afwas naar banket. “Ik ben een echte fröbelkont en altijd bezig met alle details die moeten kloppen. We hebben met z’n drieën het ontwerp bedacht en ik heb thuis alle poppetjes gemaakt. Heerlijk om zo creatief bezig te kunnen zijn.”
Testen, uitproberen, leren
Collega Marcha van Munster sluit tijdens het gesprek aan. Twaalf jaar geleden begon zij als leerling bij Bakkerij Oonk en ze werkt er nog altijd met heel veel plezier. Aan wedstrijden doet ze altijd graag mee. “Als je niets doet, blijf je hangen”, is haar motto. “Van wedstrijden leer je veel. Ook dit jaar konden we niet wachten tot het boekje met reglementen van de BakkersVakWedstrijden weer verscheen en we aan de slag konden. Een wedstrijd is altijd een goede reden om dingen uit te proberen. Dan gaan we met elkaar bijvoorbeeld drie plakken biscuit bakken en kijken wat het doet als er noten in zitten, of als er boter door het beslag gaat. Heeft het invloed op de malsheid, op de eetbaarheid? Dat is goed voor de wedstrijd, maar daar leren we ook van voor onze eigen producten.” Dat Marcha geen genoeg kan krijgen van wedstrijden, bewijst ook het feit dat ze komend jaar meedoet aan de strijd om de Dutch Pastry Award. “Ik ben al volop bezig en zal er de komende tijd alleen nog maar meer tijd in steken.”
Familiekliekje
Dat samen op zoek gaan naar de beste producten, tekent de sfeer bij Bakkerij Oonk volgens de vijf Oonk-medewerkers die in Drachten zijn om de prijzen op te halen. “Echt een familiekliekje”, zeggen ze. Ze zien elkaar ook buiten het werk en in coronatijd werden ze zo mogelijk nog hechter: “Fijn, want je kon nauwelijks andere mensen zien”. Over zien gesproken, sinds de verbouwing kunnen de bakkers van brood en banket elkaar aan het werk zien, wat nog eens extra bijdraagt aan de sfeer binnen het bedrijf. “Als iemand een handje nodig heeft, dan zien we dat en springen we bij. Je hoort wel eens van haat en nijd tussen brood en banket maar dat is hier echt niet het geval”, vertelt chef Banket Henri de Groot, al ruim 35 jaar in dienst bij Oonk en zijn voorganger. “Marc, onze baas, doet daar veel aan. Hij heeft een hartstikke mooi bedrijf neergezet.”
Eén van de dingen die ‘de baas’ goed doet, is ruimte en mogelijkheden scheppen voor medewerkers om zich te ontwikkelen. Door deelname aan wedstrijden te stimuleren en door de mogelijkheid om trainingen en opleidingen te volgen. Marcha volgde onlangs met een collega bijvoorbeeld de workshop van Frank Haasnoot bij het Bakery Institute.
Sfeer
Voor leerlingen en jonge medewerkers zijn er eveneens veel kansen. “Marc verwacht ook van de jonge jongens dat ze af en toe met iets nieuws komen”, vertelt Henri, terwijl hij wijst op de twintigjarige Sven Hesse, die erbij is komen staan. “De sfeer in de bakkerij en de mogelijkheden zorgen ervoor dat mensen hier blijven werken”, beaamt Sven. Veel collega’s zijn blijven hangen na hun opleiding. Dit is duidelijk geen plek waar je als leerling alleen maar amandelen op de gevulde koek mag drukken of platen moet boenen. Henri besluit: “Als de sfeer er lekker in zit, zetten we de muziek nog wat harder, dan werken we nog beter. Met plezier werk je fijner, zeggen we heel vaak.”
Uitslag BakkersVakWedstrijden 2021
TopTien: kampioen BakkersVakWedstrijden
1. Team Vreugdenhil van Bakkerij Vreugdenhil - Maasdijk
2. Team Nollen van Bakkerij Nollen - Hengevelde
3. Jacob Heemstra van Echte Bakker Piet Haaksma - Sneek
Banketbakkers TopVijf
1. Team Oonk van Bakkerij Oonk - Enschede
2. Marten Boonstra van Bakkerij Marten Boonstra - Akkrum
3. Team Nollen van Bakkerij Nollen - Hengevelde
Talent van het jaar
1. Ruben Slagter van Echte Bakker Slagter - Coevorden
2. Aisha van Triest van Dorpsbakker Middelhuis - Haaksbergen
3. Zoë Plat van Broodje van eigen deeg - Groningen
De volledige uitslagen zijn te vinden op bakkersvakwedstrijden.nl.