Bakker en bierbrouwer maken bier van oud brood

Bakkers in bedrijf_Brood Bier

Het oude brood van Bakker Marco Nieuwenhuijse heeft een nieuwe bestemming gekregen. Brouwer Kees Bubberman maakt er 'Brood Bier' van. Het bier is vanaf half augustus verkrijgbaar in de webshop van de bakkerij.

Brood Bier

De samenwerking kwam tot stand via de schoonvader van Nieuwenhuijse, Huib Westerbeke die een bouwbedrijf naast de brouwerij van Bubberman heeft. Bubberman ging aan de slag met zo'n 100 kilo oud meergranenbrood en nu is er Brood Bier. Dit brood vervangt ongeveer een derde van het mout wat hij gewoonlijk gebruikt in het brouwproces. In het Reformatorisch Dagblad omschrijft Bubberman "het Zeeuwse Brood Bier als fris, lekker drinkbaar, met een klein zoetje erin van het brood". Het bier zit tussen een Belgisch blond biertje en pils in.

Zowel de bakker als de brouwer zijn blij met de samenwerking, die voedselverspilling voorkomt. Bubberman: "Ik heb moeite met de verspilling om ons heen. Er wordt zo veel weggegooid. Kijk eens wat alleen al supermarkten allemaal weggooien, ontzettend jammer. In Afrika lijden mensen honger terwijl hier bij wijze van spreken de helft van ons voedsel in de afvalbak verdwijnt omdat het net even over de datum is. Met dit onverkochte brood doen we nu iets nuttigs en het resultaat is nog smakelijk ook.”

Bierbostel

Er zijn in totaal zo'n 2500 flesjes geproduceerd. Als de consument het eindresultaat waardeert dan wil Bubberman volgend jaar het bier opnieuw brouwen. De bakker en de brouwer hebben nog meer plannen. Het restafval van bier, bierbostel, kan gebruikt worden om brood te maken, meldt de Bevelander.

Marco's Bakhuys

Marco Nieuwenhuijse opende samen met zijn vrouw Willeke eind 2013 zijn eigen brood en banketbakkerij Marco's Bakhuys in Borssele. Drie jaar later opende hij een tweede winkel in 's-Heerenhoek en startte de webshop.  Iedere vrijdag en zaterdag levert de bakker brood aan SuperVers in Nieuwdorp.

Brouwerij Kees

De brouwerij van Kees Bubberman heeft de naam Brouwerij Kees. Jaarlijks produceert de kleine brouwerij zo'n 300.000 liter bier zoals pale ale, India pale ale en lichte en zware stouts. Ongeveer de helft van de productie gaat naar het buitenland. De andere helft vind in Nedeland zijn weg naar de retail en de horeca.

Lees ook
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

De jaarlijkse Verpakkingsspecial van EVMI is nu ook online te lezen, in de vorm van een gloednieuw digitaal magazine. In de toekomst zullen ook reguliere edities van EVMI zo'n digitale uitgave krijgen. In deze editie van de Verpakkingsspecial: De stand van zaken rondom recycling: 'Verpakkingen zijn nog verre van circulair'. De voor- en nadelen...

Bakkerij Heerschap opent nieuwe bakkerij

Bakkerij Heerschap opent nieuwe bakkerij

Bakkerij Heerschap nam op 19 november de nieuwe bakkerij in Nederweert officieel in gebruik. Met een groter pand, verbeterde productieprocessen en verduurzaming is Bakkerij Heerschap klaar voor de toekomst.

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...