Bakker en bierbrouwer maken bier van oud brood

28 augustus 2018

Het oude brood van Bakker Marco Nieuwenhuijse heeft een nieuwe bestemming gekregen. Brouwer Kees Bubberman maakt er 'Brood Bier' van. Het bier is vanaf half augustus verkrijgbaar in de webshop van de bakkerij.

Brood Bier

De samenwerking kwam tot stand via de schoonvader van Nieuwenhuijse, Huib Westerbeke die een bouwbedrijf naast de brouwerij van Bubberman heeft. Bubberman ging aan de slag met zo'n 100 kilo oud meergranenbrood en nu is er Brood Bier. Dit brood vervangt ongeveer een derde van het mout wat hij gewoonlijk gebruikt in het brouwproces. In het Reformatorisch Dagblad omschrijft Bubberman "het Zeeuwse Brood Bier als fris, lekker drinkbaar, met een klein zoetje erin van het brood". Het bier zit tussen een Belgisch blond biertje en pils in.

Zowel de bakker als de brouwer zijn blij met de samenwerking, die voedselverspilling voorkomt. Bubberman: "Ik heb moeite met de verspilling om ons heen. Er wordt zo veel weggegooid. Kijk eens wat alleen al supermarkten allemaal weggooien, ontzettend jammer. In Afrika lijden mensen honger terwijl hier bij wijze van spreken de helft van ons voedsel in de afvalbak verdwijnt omdat het net even over de datum is. Met dit onverkochte brood doen we nu iets nuttigs en het resultaat is nog smakelijk ook.”

Bierbostel

Er zijn in totaal zo'n 2500 flesjes geproduceerd. Als de consument het eindresultaat waardeert dan wil Bubberman volgend jaar het bier opnieuw brouwen. De bakker en de brouwer hebben nog meer plannen. Het restafval van bier, bierbostel, kan gebruikt worden om brood te maken, meldt de Bevelander.

Marco's Bakhuys

Marco Nieuwenhuijse opende samen met zijn vrouw Willeke eind 2013 zijn eigen brood en banketbakkerij Marco's Bakhuys in Borssele. Drie jaar later opende hij een tweede winkel in 's-Heerenhoek en startte de webshop.  Iedere vrijdag en zaterdag levert de bakker brood aan SuperVers in Nieuwdorp.

Brouwerij Kees

De brouwerij van Kees Bubberman heeft de naam Brouwerij Kees. Jaarlijks produceert de kleine brouwerij zo'n 300.000 liter bier zoals pale ale, India pale ale en lichte en zware stouts. Ongeveer de helft van de productie gaat naar het buitenland. De andere helft vind in Nedeland zijn weg naar de retail en de horeca.

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?