December is een tijd van feest, gezelligheid en natuurlijk zoete lekkernijen. Helaas is voor veel kinderen in Nederland deze periode extra moeilijk. Zij hebben thuis ernstige problemen of wonen helemaal niet meer thuis. Het Vergeten Kind vindt dat ieder kind een warme en liefdevolle kerst verdient. Jij ook? Maak dan deze kerst de Hartenhuis-taart en zet hem prominent in de winkel om aandacht te vragen voor deze kinderen. Of maak een van de andere Hartenhuis-kerstdesserts

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Mocht je de opbrengst willen doneren – dat zou natuurlijk fantastisch zijn – dan kan dat via NL83RABO0172431484. Maak een toet waar je goed mee doet.

Hartenhuis-taart van Hidde de Brabander

Wat heb je nodig voor 1 taart?

Moskovisch beslag voor twee cakes

  • 180 g boter
  • 12 eieren
  • 350 g suiker
  • 360 g bloem
  • 2 tl cacaopoeder

Sinaasappelbotercrème

  • 250 ml sinaasappelsap
  • 50 g suiker
  • 2 eierdooiers
  • 2 el bloem
  • 250 g roomboter
  • 60 g poedersuiker

Extra nodig

  • Aardbeien
  • Bosbessen
  • Poedersuiker
  • Roze marsepein

Cakevormen

Cakevormen gebruikt op de foto:

1 van 28 x 13 cm en 1 van 33 x 23 cm.

Je kunt ook 2 cakevormen gebruiken van 23 x 7 cm.

Hoe maak je het?

Begin met de cakes.

  1. Verwarm de oven voor op 185 °C.
  2. Smelt de boter in een pannetje op middelhoog vuur.
  3. Splits de eieren. Klop eerst de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken.
  4. Klop daarna de eierdooiers met de rest van de suiker au bain-marie schuimig en lobbig.
  5. Spatel het eiwit door de eierdooiers.
  6. Roer vervolgens de gesmolten boter door de eieren en spatel de bloem erdoor tot er een luchtig en stevig beslag ontstaat.
  7. Vet 2 cakevormen in met boter en bekleed de binnenkant met bakpapier.
  8. Houd ongeveer 1/10 deel van het beslag achter. Verdeel het overige beslag over twee cakevormen.
  9. Bak de cakes ca. 35 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  10. Laat de cakes daarna minstens 3 uur afkoelen in de koelkast.
  11. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  12. Meng het achtergehouden beslag met het cacaopoeder.
  13. Strijk het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een plak van ca. 20 x 10 cm en 1 cm dik.
  14. Bak de plak ca. 7 minuten in de oven.
  15. Laat de cakeplak goed afkoelen in de koelkast.
  16. Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes en rol het stuk marsepein uit tot een dunne plak. Steek hier een hartvorm uit.

Bereid nu de sinaasappelbotercrème

  1. Houd een scheutje sinaasappelsap achter.
  2. Breng de rest van het sap met de helft van de suiker zachtjes aan de kook.
  3. Roer de eierdooiers met het scheutje sinaasappelsap en de rest van de suiker los.
  4. Roer daarna de bloem erdoor.
  5. Giet dit mengsel bij het kokende sinaasappelsap en roer weer goed door.
  6. Breng de sinaasappelcrème opnieuw zachtjes aan de kook en gaar het op een laag vuur in ca. 2 minuten.
  7. Laat de sinaasappelcrème afgedekt met plasticfolie minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
  8. Klop ondertussen de boter luchtig met de poedersuiker.
  9. Voeg de afgekoelde sinaasappelcrème toe aan de opgeklopte boter en mix tot eenluchtige crème. Zorg ervoor dat de boter goed koud is!

Je bent klaar om je Hartenhuis-taart te bouwen!

  1. Snijd de bruine zijkanten van de cakes af.
  2. Snijd de cake in ‘bouwstenen’ van ca 8 cm lang, 5 cm breed en 4 cm hoog.
  3. Bouw de eerste laag van het huis door een rechthoek te vormen van de bouwstenen, laat daarvoor het midden een stukje open.
  4. Gebruik de sinaasappelbotercrème als ‘cement’ tussen de stenen.
  5. Bouw op deze manier nog drie lagen op het huis. Sluiten de bouwstenen niet helemaal aan? Voeg dan een stukje overgebleven cake toe.
  6. Begin nu aan het dak: plaats twee bouwstenen in het midden op de taart.
  7. Druk hier restanten cake tegenaan zodat het dak schuin naar beneden loopt.
  8. Snijd eventueel bij tot je een mooi puntdak hebt.
  9. Snijd nu de chocoladecakeplak in twee gelijke stukken die passen op het ‘dak’ van de taart.
  10. Metsel de dakdelen vast met de botercrème. Het is niet erg als de bovenkant niet helemaal aansluit, leg hier de blauwe bessen op met een beetje botercrème.
  11. Bedek het dak met ‘dakpannen’ van plakjes aardbei. Gebruik ook hier de botercrème om de aardbeien vast te plakken.
  12. Plak als laatste het marsepeinen hart op de voorkant van het huis met wat botercrème.
  13. Bestrooi de taart met poedersuiker.

 Alternatieve bouwinstructies

Je kunt de Hartenhuis-taart ook ‘bouwen’ van twee standaardcakes van 23 bij 7 cm. Je huis krijgt dan een iets andere vorm dan het huis op de foto. Snijd de twee cakes in de lengte door, zodat er vier lange plakken ontstaan. Verdeel die plakken over de breedte in vijf gelijke stukken. Dit zijn je bouwstenen. Bouw hiermee in vier lagen het huisje met de botercrème als cement. Snijd de bovenste laag schuin af zodat een puntdak ontstaat. Volg hierna weer het standaardrecept vanaf

Benieuwd naar andere lekkere kerstrecepten? Download nu gratis het kerstdessertsboekje op hetvergetenkind.nl/kerst.

Altijd op de hoogte blijven?