Amelander Roomijs

Amelander Roomijs

IJs hoort al van oudsher bij het banketbakkersvak. Steeds meer ­banketbakkers maken daarom tegenwoordig zelf hun ijs. De benodigde grondstoffen, zoals melk, room, suiker en vers fruit of lekkere koekjes hebben ze immers al in huis. En als geen ander weet de banketbakker hoe hij van ieder verwenmoment een feestje kan maken!

Door Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Ameland is een van de vijf Nederlandse ­Waddeneilanden, gelegen tussen Terschelling en ­Schiermonnikoog in. Het eiland kent vier dorpjes: Buren, Nes, Ballum en Hollum. Allemaal hebben zij hun eigen karakter.

Amelander-Roomijs-300x191 Bij Bakkerij en IJssalon De Jong op Ameland wordt al sinds 1949 consumptie-ijs gemaakt. Het product is officieel erkend als Amelands product: een echt streek­product dus. “Dat komt omdat ons ­Amelander roomijs op ambachtelijke en professionele wijze wordt gemaakt in onze ijssalon in Nes”, vertelt huidig ­eigenaar George de Jong. Het bedrijf is al sinds 1725 in handen van zijn familie. “Ons ijs wordt bovendien uitsluitend gemaakt van verse boerenmelk van Ameland.”

Roomijs en sorbetijs

Er bestaan ijssmaken op basis van melk en room en sorbetsmaken op basis van water. Voor ijssmaken op basis van melk wordt een basismengsel gemaakt volgens vaste verhoudingen van melk, room en suiker. Deze basis kan de banketbakker of ijs­bereider vervolgens naar eigen wens, smaak en inzicht afwerken door er ­ingrediënten aan toe te voegen zoals ­chocolade, koekjes, cake, kruiden, noten of likeur. De meeste vruchtensmaken ­worden bereid op waterbasis. Omdat de verhouding van ingrediënten voor iedere sorbetsmaak anders is, worden deze ­smaken apart van elkaar bereid.

Teveel suiker maakt ijs te zoet, te weinig ­suiker maakt ijs hard. Iedere nieuwe smaak is vaak een kwestie van heel veel uitproberen!

Smaken van de bakker

Veel bakkers gebruiken hun eigen koekjes, cake of specerijen voor het vervaardigen van ijs. Bokkenpootjes of spritskoeken die gebroken zijn? Die gaan zo door het ijs!

De beste kwaliteit slagroom en chocolade? Je vindt ze in het ijs van de ambachtelijke bakker. Zo heeft iedere banketbakker een onderscheidend assortiment aan ­smaken. En dan rest de klant niets anders dan watertandend voor de vitrine staan.

Lees ook
Produceren, verrassen en ondernemen – vier tips voor bakkers

Produceren, verrassen en ondernemen – vier tips voor bakkers

Lukt het nog om alles zelf te maken met het groeiende personeelstekort? Heb je al genoeg ideeën voor het komende feestdagenseizoen? Bakkers kunnen in deze tijd wel wat hulp gebruiken, dachten ze bij Bakeplus. Het open huis kon niet doorgaan, een verrassingsbox voor bakkers kwam ervoor in de plaats. Met veel tips.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij laat bakkers zelf kiezen

Stichting Ambachtelijke Bakkerij laat bakkers zelf kiezen

Dit najaar publiceert de Stichting Ambachtelijke Bakkerij geen decemberspecial van het magazine Bakwerk, maar laat zij de bakker zijn eigen tijdschrift samenstellen. Dat kan aan de hand van een catalogus met artikelen, gecombineerd met eigen inbreng, zoals een voorwoord, logo’s, bestellijsten of aanbiedingen. Zo krijgt iedere bakker zijn eigen unieke...

Bakery Nexus eindelijk weer op inspiratiereis

Bakery Nexus eindelijk weer op inspiratiereis

Alle trossen los want eindelijk mocht Bakery Nexus weer op inspiratiereis. Deze keer hadden de leden geen vliegtuig als vervoer, maar verbleven ze aan boord van de driemaster Leafde fan Fryslân. Het weekend stond in het teken van inspiratie, netwerken, gezelligheid en natuurlijk zeilen.