Amelander Roomijs

Amelander Roomijs

IJs hoort al van oudsher bij het banketbakkersvak. Steeds meer ­banketbakkers maken daarom tegenwoordig zelf hun ijs. De benodigde grondstoffen, zoals melk, room, suiker en vers fruit of lekkere koekjes hebben ze immers al in huis. En als geen ander weet de banketbakker hoe hij van ieder verwenmoment een feestje kan maken!

Door Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Ameland is een van de vijf Nederlandse ­Waddeneilanden, gelegen tussen Terschelling en ­Schiermonnikoog in. Het eiland kent vier dorpjes: Buren, Nes, Ballum en Hollum. Allemaal hebben zij hun eigen karakter.

Amelander-Roomijs-300x191 Bij Bakkerij en IJssalon De Jong op Ameland wordt al sinds 1949 consumptie-ijs gemaakt. Het product is officieel erkend als Amelands product: een echt streek­product dus. “Dat komt omdat ons ­Amelander roomijs op ambachtelijke en professionele wijze wordt gemaakt in onze ijssalon in Nes”, vertelt huidig ­eigenaar George de Jong. Het bedrijf is al sinds 1725 in handen van zijn familie. “Ons ijs wordt bovendien uitsluitend gemaakt van verse boerenmelk van Ameland.”

Roomijs en sorbetijs

Er bestaan ijssmaken op basis van melk en room en sorbetsmaken op basis van water. Voor ijssmaken op basis van melk wordt een basismengsel gemaakt volgens vaste verhoudingen van melk, room en suiker. Deze basis kan de banketbakker of ijs­bereider vervolgens naar eigen wens, smaak en inzicht afwerken door er ­ingrediënten aan toe te voegen zoals ­chocolade, koekjes, cake, kruiden, noten of likeur. De meeste vruchtensmaken ­worden bereid op waterbasis. Omdat de verhouding van ingrediënten voor iedere sorbetsmaak anders is, worden deze ­smaken apart van elkaar bereid.

Teveel suiker maakt ijs te zoet, te weinig ­suiker maakt ijs hard. Iedere nieuwe smaak is vaak een kwestie van heel veel uitproberen!

Smaken van de bakker

Veel bakkers gebruiken hun eigen koekjes, cake of specerijen voor het vervaardigen van ijs. Bokkenpootjes of spritskoeken die gebroken zijn? Die gaan zo door het ijs!

De beste kwaliteit slagroom en chocolade? Je vindt ze in het ijs van de ambachtelijke bakker. Zo heeft iedere banketbakker een onderscheidend assortiment aan ­smaken. En dan rest de klant niets anders dan watertandend voor de vitrine staan.

Lees ook
IJs onderdeel Duitse bakkersbeurs südback

IJs onderdeel Duitse bakkersbeurs südback

In Messe Stuttgart vindt van 22 tot en met 25 oktober de Duitse bakkersbeurs südback plaats. Bakkers, patissiers en ijsmakers kunnen hier terecht voor de laatste innovaties op hun vakgebied. Deze editie is ijs een belangrijk onderdeel van de vakbeurs.

Bakeplus presenteert podcast over horeca in de Efteling

Bakeplus presenteert podcast over horeca in de Efteling

In samenwerking met Smaakmakers heeft Bakeplus een podcast opgenomen over de werkwijze van de horeca in de Efteling. De podcast, die bestaat uit twee delen, is te beluisteren op de website van Bakeplus.

‘s Werelds beste patissier Roger van Damme is herboren

‘s Werelds beste patissier Roger van Damme is herboren

Roger van Damme werd in 2017 tot ‘Beste patissier van de wereld’ uitgeroepen. Alhoewel al zijn professionele dromen uitkwamen, zit de Nederlander die vooral in België actief is, nog vol ambities. Hij is als herboren uit de coronapandemie gekomen. “Ik wil iets achter laten voor mijn kinderen”. Daarnaast signaleert hij een grote vernieuwingsdrang onder...