Altijd Brood op de Plank: ‘Vers, smakelijk en onderscheidend’

Breekbrood-139-klein

Met verbazing aanschouwt ondernemer Gerwin Starink hoeveel bake-off producten zijn buurman Bakker Bart verkoopt. “Ik dacht bij mezelf: dat kan ik ook. En beter!” Daarom verkoopt Echte Bakker Boenders tegenwoordig voorgebakken breekbrood van Altijd Brood op de Plank. “Lekker mals, altijd vers en gemakkelijk te verwerken. Ik vind het een ideaal product.”

Consumenten die graag op elk gewenst moment een krakend vers broodje op tafel zetten. Cateraars die weleens iets anders bij hun buffet willen serveren dan een stokbrood. Of slagers die zich graag met hun barbecue willen onderscheiden. Allerlei doelgroepen waarvoor Altijd Brood op de Plank een verrassend concept biedt. “Altijd Brood op de Plank is een tweefasen brood”, legt mede-bedenker en bakker Hans Som uit. “Dat betekent dat de bakker het brood tijdens het bakken al een mooie kleur geeft. Het enige wat de gebruiker nog hoeft te doen, is het brood een knapperige korst geven. Het product ziet er door de kleur net zo lekker uit als vers, ambachtelijk gebakken brood. Veel uitnodigender dus dan het voorgebakken, gasverpakte brood in de supermarkt.”

Breekbrood-018-klein Het brood wordt door de gebruiker in drie tot vijf minuten tijd op circa 225°C afgebakken. Dat kan in de oven van de consument thuis, maar bijvoorbeeld ook onder de salamander van een bedrijfskeuken of zelfs op het rooster van de barbecue. Op deze manier wordt de korst gereïncarneerd en lekker knapperig. Wanneer het brood twintig minuten uit de oven is, heeft al het vocht zich herverdeeld en is het brood klaar om aan te snijden en op te eten. “De receptuur bevat vijf procent desem”, vertelt Som. “Het eindproduct heeft een dunne korst en een malse kruim. Het is echt een uniek product, gemaakt van goede grondstoffen.”

 • Breekbrood-042-klein Dagenlang vers
 • Het concept Altijd Brood op de Plank is ontwikkeld door Bakeplus, in samenwerking met Meneba en Algist Bruggeman. Zij leveren gezamenlijk ingrediënten, toebehoren en promotionele ondersteuning. De bakker bakt zelf zijn breekbroden van 250 gram. “En dat is heel gemakkelijk”, aldus Som. “Je verwerkt vijf kilo deeg bijvoorbeeld via een diviseuse en legt minimaal twintig breekbroden tegelijk op de plaat klaar. Je kunt het deeg ook handmatig verdelen en dan voorzichtig oppunten. Het is niet arbeidsintensief, gaat gemakkelijk mee in de normale productie van de bakkerij en kan snel worden gemaakt. De broden zijn zowel in als buiten de koeling te bewaren. Zelfs zonder gasverpakt te zijn, zijn ze goed houdbaar. En een broodje dat eenmaal is afgebakken, blijft nog dagenlang vers en dus prima te eten.”
 • Breekbrood Gerwin Starink is eigenaar van Echte Bakker Boenders, tevens een Keurslagerij. Bovendien heeft hij een cateringbedrijf. Voor hem is Altijd Brood op de Plank een uitkomst. “Ik ben zonder overdrijven jarenlang op zoek geweest naar een dergelijk product. Voor mij is dit een schot in de roos. Het is vers, smakelijk en onderscheidend.” Hij haast zich te zeggen dat er niets mis is met een stokbrood. “Maar na een dag is het niet lekker meer. Bovendien laat de consument zich tegenwoordig maar wat graag verrassen. Breekbroden hebben een mooie, ambachtelijke uitstraling en zijn in een enorme diversiteit te maken. Het is gewoon net even anders dan altijd maar weer dat stokbrood bij een barbecue, buffet of borrel.”
 • Breekbrood-074-klein Verrast
 • Het concept Altijd Brood op de Plank heeft Starink aangenaam verrast. “Het is een heel lekker product, dat je kunt bakken van een gemakkelijk te verwerken deeg. Bovendien is het eenvoudig op voorraad te houden. Eenmaal afgebakken blijft het brood lang mals en lekker.” De groep collega-Keurslagers die hij onlangs op bezoek had in het bedrijf, waren zonder uitzondering minstens zo enthousiast als hijzelf. “Alle slagers zijn op zoek naar een kwalitatief goed product, dat gemakkelijk te verwerken is en lekker blijft. Dit brood past bij de uitstraling die Keurslagers willen bieden. En zo’n broodje afbakken op de barbecue zorgt natuurlijk voor een en al beleving. Ik kan iedere bakker aanraden contact te zoeken met slagers en cateraars in de regio om Altijd Brood op de Plank breed in de markt te zetten. Het zorgt gegarandeerd voor extra omzet.”
 • Breekbrood-102-klein Starink verkoopt de breekbroden als eindproduct bij buffetten en legt het ook als voorgebakken product in de koeling van zijn bakkerswinkel. “In de winkel moet je het verhaal goed vertellen, misschien wel juist omdat het er als een eindproduct uitziet. Wij geven regelmatig een broodje weg en laten mensen het zodoende zelf een keer proberen en proeven. Onze overtuiging is: wat je weggeeft, krijg je terug. Onze klanten blijken inderdaad heel enthousiast over het brood en vinden het ideaal dat ze op deze manier ook buiten onze openingstijden een vers broodje op tafel kunnen zetten. Of dat nu de ontbijttafel is of de salontafel, ’s avonds bij een borrel.”
 • Breekbrood-139-klein Hans Som-klein Snel schakelen
 • Ook Hans Som ziet grote kansen voor de verkoop van
 
 • voorgebakken breekbrood. “Met Altijd Brood op de Plank zit je kort op de klant en kunt snel schakelen. Wie zijn klant optimaal wil bedienen, heeft hieraan een ideaal product. Het biedt bakkers echt goede kansen.” Starink vult aan: “Met Altijd Brood op de Plank kun je je klanten op ieder moment een vers, ambachtelijk product aanbieden. Daardoor heb je letterlijk en figuurlijk ook zelf brood op de plank. En daar gaat het uiteindelijk toch om?”
 • Lees ook
  Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

  Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

  Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

  Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

  Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

  Sinds 2009 levert Lavans de bedrijfskleding voor HEMA Bakkerijen. Onlangs werd het contract voor de samenwerking tussen deze twee bedrijven voor vijf jaar verlengd. “Lavans is voor ons een hele prettige partner”, zegt Tim Slats, QA medewerker bij HEMA Bakkerijen.

  Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

  Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

  Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

  Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

  Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

  Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

  Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

  Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

  Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

  Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

  Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

  Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...