‘Als je een droom hebt, moet je die achternagaan’

26 juli 2021 Marloe van der Schrier
Foto: Marc Driessen

Mike van Brenk (19) rondde dit voorjaar de opleiding Brood en Banket af aan het roc van Amsterdam en werkt sindsdien als bakker bij Banketbakkerij De Wijn in Koog aan de Zaan. Voor zover niets bijzonders. Wat dit verhaal uniek maakt? Van Brenk is nagenoeg blind. “Ik bak het brood helemaal op de tast.”

“Op de middelbare school moest ik kiezen welke kant ik op wilde en konden we met allerlei activiteiten meelopen. Ik ontdekte al snel dat bakken goed bij mij past: het is iets waarbij je je handen goed kunt gebruiken. Na de middelbare school ging ik door naar de bakkersopleiding in Amsterdam. Ik ga het gewoon proberen, dacht ik. Afgelopen voorjaar heb ik mijn diploma gehaald: het is gelukt! Mensen denken vooral negatieve dingen: hij ziet bijna niets, hij kan dat niet. Maar als je een droom hebt, moet je die achternagaan. En dan blijkt dat het niet onmogelijk is, je moet het dus altijd proberen.”

Handen

“In het begin vond ik het moeilijk. Een nieuwe school, nieuwe dingen leren. Maar als het eenmaal loopt, dan gaat het goed. Het mooist vind ik het om met mijn handen in het deeg te zitten en te voelen of het goed is. Tijdens het werk probeer ik zo min mogelijk mijn ogen te gebruiken. Marsepeinen figuurtjes kan ik bijvoorbeeld helemaal op de tast maken. Wel vind ik brood leuker dan banket: bij banket draait het meer om mooi maken en versieren, dat is voor mij lastiger. Bij het maken van brood kunnen mijn andere zintuigen meer opvangen. Croissantjes rollen vind ik leuk, en ook desembroden maak ik graag. Het is mooi dat je dingen maakt die andere mensen opeten. Ze vergeten soms dat er hard voor gewerkt is en dat de voorraad niet oneindig is. Brood bij de bakkerij is niet zoals in de supermarkt.”

Samenwerken

“In de zomer ga ik naar een revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden om mezelf verder te ontwikkelen, zodat ik zelfstandig kan leren wonen en braille kan lezen. Daarna ga ik weer aan het werk, waarschijnlijk bij Lex Brakenhoff in Assendelft, waar ik eerder ook stage liep. Het is niet mijn droom om ooit een eigen bakkerij te beginnen, ik wil vooral zo lang mogelijk meedraaien. Ik werk altijd samen met een collega. Dat is fijn. Ik weet dat ik dan niets verkeerd kan doen. Aan de andere kant: het is ook goed om fouten te maken, dat hoort erbij.”

De jeugd heeft de toekomst

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Lees hun verhaal in ons dossier De Toekomst

Altijd op de hoogte blijven?