Allergeneninformatie moet beter

16 mei 2023 NBOV Oscar van der Wijk

De NVWA was eind maart duidelijk: allergeneninformatie moet beter bij bedrijven in de retail, het ambacht en de horeca. 

De NVWA heeft in 2022 bijna 13.000 bedrijven in de retail, de horeca en het ambacht geïnspecteerd. Uit deze inspecties is gebleken dat de allergeneninformatie bij 60 procent van de bedrijven niet op orde is. Er is wel een kleine verbetering te zien als het gaat om het aangeven dat er allergeneninformatie (op een bordje of op het menu) is, maar bij doorvragen over welke allergenen in welk product zitten, schiet de kennis van het personeel vaak te kort.

Om het belang van allergeneninformatie te benadrukken, heeft de NBOV een bordje voor de winkel waarop staat aangegeven dat er extra informatie beschikbaar is over allergenen. Dit bord is verstuurd naar alle leden van de NBOV, maar alleen een bordje neerzetten is niet genoeg. Zorg dus dat je op al je verkooplocaties een allergenenkaart beschikbaar hebt en dat al je personeel weet waar deze te vinden is. Op de website van de NBOV staan invulschema’s die je als allergenenkaart kan gebruiken.

Gratis e-learning

Vanaf april kun je op de website van de NVWA bij de inspectieresultaten van horecabedrijven ook zien of de allergeneninformatie op orde is. Later in 2023 zal dit ook het geval zijn voor het ambacht, waar dus ook de bakkers bij horen. 
Om te voorkomen dat er een negatief inspectieresultaat op de website van de NVWA komt te staan, is het dus zaak om te zorgen dat je allergeeninformatie te allen tijde up-to-date is en dat je personeel de informatie weet te vinden en over te brengen aan je klanten.
Een goede manier om de kennis van je personeel op het gebied van allergenen op te frissen, is de (gratis) e-learning Allergenen. De NBOV heeft deze e-learning samen met de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkeld. 

Quiz

De e-learning is te vinden op de website van de NBOV. Ook kun je de kennis van je medewerkers spelenderwijs verbeteren door middel van de gratis quizapp Bakkersbrein. Deze app is terug te vinden op de website Bakbekwaam.nl.

De (gratis) e-learning Allergenen is een goede manier om de kennis van personeel op het gebied van allergenen op te frissen.

Altijd op de hoogte blijven?