Allergenen

Allergenenmanagement
Bij allergenenmanagement is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf zijn verantwoordelijkheid kent, voldoende kennis heeft en ook het belang inziet van een goed beheersingssysteem. Daarbij zijn de volgende onderdelen van cruciaal belang: juiste en volledige informatie over grondstoffen; juiste receptuur; juiste verpakking; verwisseling voorkomen en kruisbesmetting voorkomen of declareren. Bepaal over welke allergenen u de klant wilt informeren (minimaal de in Europa wettelijk verplicht te declareren allergenen) en wat de eventueel aanvullende wensen van uw klant zijn. Om te weten welke allergenen er in uw product zitten, is het belangrijk de exacte samenstelling van het product te kennen en te borgen. Voor een goed beheerssysteem moet van alle grond- en hulpstoffen de
allergeneninformatie beschikbaar zijn.
Vraag de informatie over allergenen op bij uw leverancier. Maak onderscheid tussen allergene ingrediënten (receptuur)
en kans op aanwezigheid door kruisbesmetting. Vaste receptuurlijsten zijn belangrijk. Wordt daarvan afgeweken, dan moet dat vermeld worden. Wordt de receptuur veranderd, dan moeten ook de aanwezige allergenen en het risico op kruisbesmetting opnieuw vastgesteld worden. Denk daarbij ook aan het informeren van het personeel, het aanpassen van etiketten/verpakkingen, folders, websites en het informeren van afnemers. En vergeet niet dat introductie van nieuwe allergenen in het bedrijf mogelijk ook gevolgen heeft voor de vermelding van kruisbesmetting op andere producten!
Verwisseling voorkomen
Zorg ervoor dat verpakkingsmaterialen of etiketten duidelijk herkenbaar zijn zodat verwisseling of gebruik van verouderde materialen voorkomen wordt. Vernietig eventuele restpartijen waar verouderde informatie op staat en controleer bij het verpakken zorgvuldig of de juiste verpakking/etiket wordt gebruikt.”