Babs-uitsnede-251x300 Terugroepacties voor levensmiddelen komen in Nederland vaak voor; veel acties houden verband met allergenen, iets wat heel belangrijk is voor mensen met een allergie. Wat zijn de fouten die gemaakt worden en waar moet je op letten? Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Kijkend naar de recalls van alle levensmiddelen in 2017 blijkt dat er veel veroorzaakt worden door fouten in de etiketinformatie en verwisseling van etiketten of product. Allergenen die in de verpakking aanwezig zijn maar er niet op vermeld worden, vormen een groot risico voor mensen met een allergie. Het meest veelvoorkomende allergeen bij de recalls in 2017 was melk, een opvallende tweede plaats was voor selderij, gevolgd door gluten.

Allergenenmanagement

Bij allergenenmanagement is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf zijn verantwoordelijkheid kent, voldoende kennis heeft en ook het belang inziet van een goed beheersingssysteem. Daarbij zijn de volgende onderdelen van cruciaal belang: juiste en volledige informatie over grondstoffen; juiste receptuur; juiste verpakking; verwisseling voorkomen en kruisbesmetting voorkomen of declareren. Bepaal over welke allergenen u de klant wilt informeren (minimaal de in Europa wettelijk verplicht te declareren allergenen) en wat de eventueel aanvullende wensen van uw klant zijn. Om te weten welke allergenen er in uw product zitten, is het belangrijk de exacte samenstelling van het product te kennen en te borgen. Voor een goed beheerssysteem moet van alle grond- en hulpstoffen de

allergeneninformatie beschikbaar zijn.

Vraag de informatie over allergenen op bij uw leverancier. Maak onderscheid tussen allergene ingrediënten (receptuur)

en kans op aanwezigheid door kruisbesmetting. Vaste receptuurlijsten zijn belangrijk. Wordt daarvan afgeweken, dan moet dat vermeld worden. Wordt de receptuur veranderd, dan moeten ook de aanwezige allergenen en het risico op kruisbesmetting opnieuw vastgesteld worden. Denk daarbij ook aan het informeren van het personeel, het aanpassen van etiketten/verpakkingen, folders, websites en het informeren van afnemers. En vergeet niet dat introductie van nieuwe allergenen in het bedrijf mogelijk ook gevolgen heeft voor de vermelding van kruisbesmetting op andere producten!

Verwisseling voorkomen

Zorg ervoor dat verpakkingsmaterialen of etiketten duidelijk herkenbaar zijn zodat verwisseling of gebruik van verouderde materialen voorkomen wordt. Vernietig eventuele restpartijen waar verouderde informatie op staat en controleer bij het verpakken zorgvuldig of de juiste verpakking/etiket wordt gebruikt.”

Altijd op de hoogte blijven?