2020: jaar vol aandachtspunten

25 februari 2020 Manon Kleijn, NBOV
Foto: NBOV

Veel ondernemers zijn de afgelopen tijd druk in de weer geweest met de nieuwe regels rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De komende maanden vragen ook andere zaken uw aandacht. De NBOV inventariseerde daarom een aantal van de onderwerpen waarmee u dit jaar te maken krijgt.

De WAB blijft een belangrijk aandachtspunt, omdat veel regels zijn veranderd. Bij de NBOV komen er nog regelmatig vragen binnen over de WAB. Werknemers die geen nieuw contract krijgen of ontslagen worden, hebben bijvoorbeeld sinds 1 januari recht op een transitievergoeding vanaf hun allereerste werkdag. Verder mag u medewerkers nog steeds maximaal 3 tijdelijke contracten geven, maar dat mag nu binnen 3 jaar – dat was 2 jaar. Ook zijn er nu verschillende ww-premies voor vaste en flexibele contracten. Oproepkrachten moet u minstens vier dagen van tevoren laten weten wanneer ze moeten werken. Zij mogen maximaal een jaar als oproepkracht werken; daarna moet u de oproepkracht een dienstverband voor een vast aantal uren aanbieden. Als de oproepkracht zelf oproepkracht wil blijven, hoeft deze niet op uw aanbod in te gaan.

Verzuim-ontzorgverzekering

Sinds dit jaar gelden er maatregelen die loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker moeten maken. Een onderdeel hiervan is de nieuwe MKB-verzuim-ontzorgverzekering, die ondernemers kunnen afsluiten bij verzekeraars. Zo’n verzekering vangt het financiële risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rondom de loondoorbetaling bij ziekte. Meer informatie daarover vindt u op de NBOV-website.

eHerkenning

Steeds meer (overheids)organisaties verplichten ondernemers om in te loggen met eHerkenning (een soort DigiD voor bedrijven). U heeft nu ook een eHerkenning nodig om aangifte loonheffingen en vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst te doen. Als u via een intermediair aangifte doet bij de Belastingdienst, hoeft u niet zelf de eHerkenning aan te vragen, maar maakt u gebruik van de eHerkenning van uw intermediair. Op de NBOV-website is te vinden hoe u een eHerkenning aanvraagt, en waarmee u rekening moet houden.

Nieuw Warenwetbesluit

Naar verwachting gaat op 1 juli het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in. Dat omschrijft precies wat onder meergranenbrood, witbrood, bruinbrood en volkorenbrood wordt verstaan. Daardoor weet de consument om welk type brood het exact gaat. Deze wetgeving heeft een overgangstermijn van twee jaar. In de aanloop naar 1 juli zal de NBOV u uitgebreid informeren over de wijzigingen.

In de loop van dit jaar neemt de NVWA daarnaast de allergeneninformatieverstrekking in de hygiënecontrole mee. De inspecteur zal u voortaan vragen of u consumenten op de juiste wijze informeert over de 14 wettelijke allergenen, en of u dit op de juiste wijze heeft geborgd. NBOV-leden vinden op de NBOV-website informatie over etikettering van producten en slimme tools om de allergenen per product of per grondstof in kaart te brengen.

En verder …

Ook dit jaar zet de NBOV zich in Den Haag intensief in voor de belangen van de ambachtelijke bakkers, bijvoorbeeld in de besprekingen over de energietransitie en het Klimaatakkoord. Verder blijft de NBOV doorlopend pleiten voor vereenvoudiging van regels en werkt de organisatie aan laagdrempelige tools die ondernemen werkbaarder maken.

Meer informatie: www.nbov.nl

Altijd op de hoogte blijven?