Wat adviseer ik klanten met een gistallergie?

22 december 2009
vraagbaak_04_2008_page1_image1

Soms vragen klanten om gistvrij brood vanwege een gistallergie. Welk brood is geschikt voor hen? En hoe zit het precies met een gistallergie?

Debora van Zee, voedingsdeskundige bij het Voorlichtingsbureau Brood: “Sommige mensen reageren inderdaad overgevoelig op gist. Zij hebben dan meestal maag- en darmklachten. Volgens de reguliere geneeskunde komt dit echter weinig voor. Ook gaat het niet om een allergische voedselovergevoeligheid maar om een intolerantie, een niet-allergische reactie. Feitelijk gezien klopt de term gistallergie dus niet.”

“Vooral niet-reguliere artsen en voe- dingskundigen raden het vermijden van gist regelmatig aan, meestal in het zogeheten Candida dieet. Candida albicans is een gist die bij veel mensen van nature voorkomt op de slijmvliezen van de mond, de geslachtsorganen en in de darmen. Sommigen zien deze gistsoort als mogelijke oorzaak van vermoeidheidsklachten en chronische gezondheidsproblemen. Volgens de reguliere geneeskunde is hiervoor echter geen wetenschappelijk bewijs. Een van de regels van het Candida dieet is het vermijden van gisten en schimmels, net als producten die door vergisting (fermentatie) worden geproduceerd. Het idee hierachter is dat dergelijke producten de groei van Candida bevorderen. Of dit werkelijk het geval is, valt te betwijfelen. Er zijn geen aanwijzingen te vinden in de medische literatuur.”

“Vraag klanten die graag gistvrij brood willen, of het alleen gaat om gist of dat zij ook geen brood mogen dat is bereid met zuurdesem. Bij zuurdesem wordt namelijk ook gebruik gemaakt van het fermentatieproces. Gaat het alleen om gist, dan kunt u brood aanbieden dat is bereid met zuurdesem als rijsmiddel. Veel desembroden worden tegenwoordig met gist én desem bereid. Maar als de klant helemaal geen gist wil gebruiken is het dus van belang dat u hem of haar een brood verkoopt waarin desem het enige rijsmiddel is. Verder bevat Fries roggebrood in de meeste gevallen ook geen gist. Wil de klant geen gist en geen zuurdesem gebruiken, dan kan hij of zij brood eten dat is bereid met natriumbicarbonaat. De meeste bakkers verkopen dit niet, natuurvoedingswinkels soms wel.”

Altijd op de hoogte blijven?