Start Schoolontbijt: ‘Hagelslag mag best een keer’

3 november 2014

DEN HAAG – Hoewel hagelslag ontbrak op de ontbijttafels tijdens de start van het Nationaal Schoolontbijt (NSO), geeft het Voedingscentrum te kennen de broodbestrooiing niet in de ban te willen doen. “Hagelslag op je boterham: dat mag af en toe best”, haalde directeur Gerda Feunekes de angel uit de discussie. Xander de Buisonjé opende vanochtend in Madurodam de 12e editie van het educatieve ontbijtevenement waarbij een half miljoen kinderen afkomstig van 2.500 basisscholen deze week van een gezond ontbijtpakket worden voorzien.

Aftellen

Door hardop af te tellen van tien tot één, gaf zanger en songwriter De Buisonjé onder grote belangstelling van de media, het officiële startsein voor het Nationaal Schoolontbijt. Hij deed dat voor een volle ontbijtzaal in de ontvangstruimte van Madurodam, met aan tafel kinderen van OBS De Springbok uit Den Haag. De organisatie – Brood.net (voorheen Voorlichtingsbureau Brood), gesteund door het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Verenging - had verder diverse (droom)beroepsgroepen uitgenodigd om te laten zien dat heel Nederland ontbijt.

Gezond

Zo hapten bakkers van Meesterbakker Roodenrijs, politieagenten en brandweermannen, verplegers en artsen van het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag, piloten en stewardessen van de KLM, showballetdanseressen, sporters en hotelschoolstudenten gezamenlijk een gezond ontbijtje weg. Doel is om zo te laten zien dat goed en gezond ontbijt met brood, gezond beleg en fruit heel belangrijk is: ook in je (droom)baan. Aandacht voor het ontbijt is nog steeds hard nodig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat minder dan 50 procent van de Nederlanders ontbijt met brood.

Hagelslag

De media-aandacht voor de start van het event leek extra groot door de commotie die is ontstaan doordat hagelslag niet onderdeel is van het Schoolontbijt. Dit leidde tot vele verontwaardigde reacties. “Er is niks mis met hagelslag”, legt woordvoerder David de Bruijn van het NSO uit. “Maar het past niet in een gezond ontbijt. En aangezien we als organisatie een voorbeeldfunctie hebben, maakt hagelslag geen onderdeel uit van het belegpakket.” Het ontbijt telt dit jaar naast tarwe- en krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas (minder zout/minder vet), 30+-kaas, halfvolle melk en appels, ook glutenvrije crackers. “Voor kinderen met een glutenintolerantie.”

Veel belangstelling

Volgens De Bruijn is de belangstelling onder basisscholen om deel te nemen aan het NSO, nog steeds groter dan wat de organisatie aankan. “Er hebben zich zo’n 3.200 scholen aangemeld. Daarvan kunnen er 2.500 deelnemen. We hopen dat het er volgend jaar meer zijn. Maar zo’n ontbijt organiseren is een enorme, logistieke operatie. Met hulp van ambachtelijke bakkers en de supermarkten Coop, Hoogvliet, PLUS, Poeisz en Albert Heijn, krijgen we dat voorelkaar.” Albert Heijn neemt dit jaar voor het eerst deel. De intentie is het NSO nog groter, gezonder en gevarieerder te maken. De Bruijn stelt duidelijk dat de supers niet de inhoud van het ontbijt bepalen. “Dat doen wij als organisatie, in overleg met de organisaties die ons steunen.”

Goede doel

Xander de Buisjoné was gevraagd de opening te verrichten omdat hij ambassadeur is van Make-A Wish Nederland, dit jaar het goede doel van het NSO. Met symbolische bijdragen voor hun ontbijtjes maken de deelnemende scholen en zo’n 225 gemeenten, waar burgemeesters met een schoolklas ontbijten op het stadhuis, een donatie mogelijk aan dit goede doel. Het bedrag van die donatie maakt Het Nationaal Schoolontbijt vrijdag bekend. Bovendien deed ook Madurodam vanochtend een donatie van 5.000 euro aan de stichting.

Suf

Make-A Wish vervult al 25 jaar de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte. De zanger vertelde dat zijn beide zonen – Sem en Dex – steevast ontbijten met twee boterhammen, meestal met kaas. “Zoetigheden geven we ze niet als beleg, dat vinden we niet nodig”, laat De Buisjoné weten. Hij stelt verder het ontzettend belangrijk te vinden dat zijn kinderen met een goed (brood)ontbijt in de maag, naar school gaan. “Anders worden ze zo suf als wat.”

Onderzoek

Na een quiz waarbij De Buisjoné de kennis testte van de aanwezigen over het NSO en Make-A Wish, werd een miniatuurtje van een ontbijtende familie geplaatst in het park. Ook presenteerde de zanger nog de uitkomsten van een ontbijtonderzoek dat Wageningen UR vorig jaar deed tijdens het Schoolontbijt onder ruim 1.100 kinderen op 12 basisscholen. Daarbij konden kinderen kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje. Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna twee keer zo veel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Opvallende volkorenbroodjes werden door de kinderen ook als lekkerder beoordeeld dan die met een gebruikelijke vorm. Dit resultaat bewijst dat ontbijtgedrag van kinderen positief is te sturen.

Lekkerste brood?

De bakkers van Roodenrijs oogstten applaus toen ze vertelden vannacht om 12.00 uur al te zijn begonnen met het bakken van brood voor het ontbijt. Op de vraag welk brood nu het gezondst is, zei Arjan Roodenrijs dat alle brood gezond is. “Welk brood het lékkerst is? Dat verschilt per persoon, maar zelf smul ik altijd van onze Polderkorn.”

Feest

“Ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag”, besluit De Bruijn. “Maar het is vooral een feest!” Dat laat de organisatie ook blijken uit de ontbijtpakketten die naar de scholen gaan: vrolijke placemats en folders met ontbijttips voor ouders maken daar ook deel van uit. Volgend jaar hoopt De Bruijn het Schoolontbijt nog verder te kunnen uitbreiden: nog meer fruit, én groente als komkommers en tomaatjes.

Altijd op de hoogte blijven?