Scholieren buigen zich over Lekkerste Bonbon

29 januari 2014

         

ZEVENBERGEN – Deze week hebben elf leerling-patissiers en -chocolatiers van diverse vakscholen het spits afgebeten in de strijd om ‘De lekkerste Bonbon van Nederland’, de scholiereneditie. De jonge kandidaten presenteerden hun zelfontworpen en -gemaakte bonbon aan een deskundige jury in het Puratos Innovation Centre te Zevenbergen.

Eerste indruk

Tijdens deze voorronde ontvangen de kandidaten een eerste terugkoppeling op hun bonbon. De vakjury bestaat uit patissier Bart de Gans (juryvoorzitter en lid van het Nederlands Patisserie Team), Robèrt van Beckhoven (meester patissier en meester boulanger) en Jan Willem Jansen (voorzitter van het Nederlands Patisserie Team). Het vierde jurylid, de befaamde Belgische chocolatier Dominique Persoone, sluit bij de finale op 26 maart aan.

Spannend

Voor de kandidaten en hun begeleiders was het een spannende eerste kennismaking: “Het is afwachten wat de jury van de bonbons vindt”, vertelt Mariska van Driel, Docent Food Design & Innovation aan HAS Hogeschool te Den Bosch. “Zo zijn wij vooral voor innovatie en totaalbeleving gegaan. Ook letten we op de trends van vandaag: gezondheid en verwennerij. Hopelijk neemt de jury dat ook mee.”

Criteria

Welke criteria zijn bepalend voor het oordeel van de vakjury? Robèrt van Beckhoven legt uit: “We letten op diverse aspecten als originaliteit, uiterlijk, rationaliteit en structuur van het interieur. Ook letten we op vakmanschap. Gebruikt de kandidaat verse producten of halffabricaten? Deze details maken het verschil. Maar het belangrijkste blijft onder aan de streep toch de smaak. Alles kan tot in de puntjes uitstekend zijn uitgevoerd, maar als de smaak niet goed is, zal je bonbon nooit goed scoren. Daarom weegt deze ook het zwaarst van alle aspecten.”

Veelbelovend

De reacties van de vakjury over de gemaakte bonbons zijn enthousiast. De Gans, in 2012 zelf winnaar van 'De lekkerste Bonbon van Nederland' voor professionele chocolatiers en patissiers in Nederland: “De inzendingen zijn veelbelovend. Zo zijn er bonbons met eigenzinnige ingrediënten. Ook zitten er prachtig afgewerkte exemplaren bij. De durf is er, nu nog de perfectionering van de balans. We zijn benieuwd wat de kandidaten doen met onze tips!”Uiterlijk

Jansen, in 2007 winnaar van de publieksprijs van de competitie voor professionals en bovendien een man met veel wedstrijdervaring, vult aan: “Let op het uiterlijk van je bonbon. Vergelijk deze met de creaties van de andere kandidaten. Zou je de jouwe er ook zo uitkiezen? Want de eerste indruk is voor de consument erg belangrijk in het keuzeproces.”De finale

Alle kandidaten gaan door naar de spannende finalestrijd om de titel ‘De Lekkerste Bonbon van Nederland’ – de scholiereneditie op 26 maart in het Chocolade Centrum van Belcolade in Erembodegem (Bel.). De maker van de winnende bonbon krijgt toegang tot het Student Reward Program bij Belcolade van 11 tot en met 14 augustus. Dit unieke programma omvat een bezoek aan de Belcolade-fabriek, workshops en demonstraties onder leiding van ‘masterchefs’ op het gebied van chocolade, een bezoek aan Brugge en interactie met internationale studenten.Deelnemers

De deelnemers aan de wedstrijd zijn:-       Sabrina Verver (ROC Id College, Gouda)-       Douwe Martin Dijkstra (Friesland College, Leeuwarden)

  • -       Frederika Bokma (Friesland College, Leeuwarden)
  • -       Melissa Neüs (De Rooi Pannen, Breda)
  • -       Mike de Haan (De Rooi Pannen, Breda)
  • -       Robbin van de Werken (De Rooi Pannen, Tilburg)
  • -       Sonny Wijninga (De Rooi Pannen, Tilburg)
  • -       Tomas Knoops (De Rooi Pannen, Eindhoven)
  • -       Joyce Lievens (De Rooi Pannen, Eindhoven)
  • -       Juliet Vermeer (HAS Hogeschool, Den Bosch)
  • -       Martijn Wolfs (HAS Hogeschool, Den Bosch)

Meer informatie

Surf voor meer informatie naar www.belcolade.nl.

Altijd op de hoogte blijven?