RIVM: Minder zout in brood

27 februari 2015

DEN HAAG - Sommige voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig minder zout dan in 2011. Zo is het zoutgehalte in brood nu 21 procent lager dan in 2011. Dat blijkt uit onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gepubliceerd.

Brood

Omdat brood een grote bijdrage levert aan de inname van zout, draagt de daling van het zoutgehalte in deze productcategorie er in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen. In andere voedingsmiddelen, zoals soepen en vleeswaren, bleef het zoutgehalte gelijk, aldus het RIVM.

Stapsgewijs verlagen

Aanleiding voor het onderzoek is een akkoord dat de minister van Volksgezondheid en de brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, detailhandel, horeca en catering begin 2014 hebben getekend. Hierin is afgesproken de gehalten aan zout, vet en suiker in voedingsmiddelen stapsgewijs te verlagen. De bakkerijsector nam eerder al zelf het initiatief om het zoutpercentage in brood te verlagen: van 2 naar 1,8 procent.

Radar

Naar aanleiding van het onderzoek, maakte het televisieprogramma Radar een item bij Echte Bakker Groot Koerkamp in Zwolle. Bakker Anton Groot Koerkamp laat zien hoeveel minder zout hij in zijn brood verwerkt: gebruikte hij in 2008 nog 1kg zout voor verwerking in zo’n 90 grootbroden, nu is dat nog slechts 750 gram.

Desem

Middels een enquête op straat door Radar, blijkt dat consumenten die mochten proeven een duidelijke voorkeur uitspreken voor het brood met minder zout erin verwerkt. Het sterkt Groot Koerkamp in de gedachte dat met minder zout net zo lekker brood is te maken. Sommige bakkers zeggen niet met minder zout te willen werken omdat dit ten koste van de smaak zou gaan. “Wij hebben dat getackeld door te zoeken naar alternatieven, in ons geval desem en zonnebloemolie.”

Uitzending

De uitzending van Radar is maandag 2 maart te zien op NPO1, om 20.30 uur.

Altijd op de hoogte blijven?