Patissiers werken samen met stylisten in Pastryclub

4 juli 2014

EINDHOVEN - Strijp-S, het culturele hart van Eindhoven, is een smaakvol concept rijker: de Pastryclub in de voormalige Machinekamer van het gebied. Hier worden door patissiers Jurgen Koens en Richard van Gent op ambachtelijke wijze de meest uiteenlopende vormen van patisserie gecreëerd.

Een ontwerpbureau van lekkernijen waar de zintuigen van de gasten op alle mogelijke manieren geprikkeld worden. Ontstaan uit pure liefde voor hun vak met als doel de wereld te laten genieten én wat te leren, want cursussen en workshops vormen een belangrijk onderdeel.

Belevenis

Zodra je de Machinekamer binnenstapt kijk je neer op werkende machines vol heerlijkheden in de maak. De meest uiteenlopende geuren dringen je neus binnen, alles wordt in de imposante ruimte vers bereid. Hier neem je geen koffie met iets erbij, hier is de koffie het bijgerechtje. “We willen onze gasten het hele maakproces laten zien, ze meenemen in een belevenis die herinneringen en emoties oproept”, vertelt Richard van Gent. “Alles wat we hier doen gaat met het grootste respect voor de ingrediënten en hun oorsprong, veelal biologisch en zoveel mogelijk uit de directe omgeving.”

Designers

“Om onszelf en onze gasten te verrassen zoeken we samenwerking met designers en stylisten, we zitten niet voor niets op Strijp-S. Altijd zoeken naar manieren om te innoveren en zo onze eigen stempel drukken op dit prachtige vak”, vult Jurgen Koens aan.

Met de paplepel

Pastryclub is een combinatie van patisserie, chocolaterie, confiserie, salon de thé, proeverij en ijssalon. De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos. Door het geven en organiseren van cursussen, workshops en culinaire evenementen willen Koens en Van Gent hun kennis en kunde zoveel mogelijk delen. “Bezig zijn met het bereiden van eten geeft mij altijd voldoening. Het is prachtig om als vakman in de huid van je gasten te kruipen, om te voelen hoe zij onze producten beleven”, vindt Koens, die in zijn carrière al vele (inter)nationale prijzen won als lid van het Nederlands Kookteam. Daarnaast werkte hij over de hele wereld in tal van sterrenzaken, zowel in de tophoreca als in de toppatisserie.

In de genen

Van Gent wilde als klein jongetje al banketbakker worden: “Ik was samen met mijn moeder altijd bezig met het maken van lekkere dingen. Toen ik hoorde dat mijn opa vroeger ook kok en patissier was geweest, wist ik het zeker: dit vak zit in mijn genen.” Na zijn opleiding ontwikkelde hij zich verder bij verschillende bekroonde bedrijven in Nederland. Nu combineren de heren hun kennis en kunde in hun eigen concept.

Kijkje in de keuken

De deuren van Pastryclub staan van dinsdag tot en met zaterdag open van 09.00 tot 18.00 uur, buiten deze vaste tijden is Pastryclub beschikbaar voor andere activiteiten. Van Gent: “We hebben de ruimte zo ingericht dat we alles kunnen verplaatsen, zo kunnen we ons aanpassen aan groepen van verschillende grootte en is het ook mogelijk een feestje te geven.”

Prikkelen

Visueel weet Pastryclub te prikkelen, niet alleen wat betreft de bijzondere creaties, ook door de transparante aankleding van de ruimte zelf. De bevlogen ondernemers hebben dan ook niets te verbergen. “Je mag bij ons gewoon in het magazijn kijken,” zegt Koens. “Door onze gasten alles te laten zien, hopen we dat ze bewuster met eten omgaan en intenser ervaren wat het met hen doet. Het spel met vormen, kleuren, smaken en structuren gaat hier altijd door en is iedere dag weer anders.” Meer info: www.pastryclub.nl.

Altijd op de hoogte blijven?