‘Nog veel uitleg nodig over gluten’

10 april 2015

LEEUWARDEN -  Ondanks dat de bekendheid van Nederlanders met de termen coeliakie, gluten, glutenintolerantie en glutensensitiviteit hoog is, is er nog veel uitleg en voorlichting over dit onderwerp nodig. Dat blijkt uit een onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onlangs heeft gedaan onder meer dan duizend Nederlanders van 25 jaar of ouder.

Eiwit

Hoewel bijna iedereen (92%) aangeeft bekend te zijn met deze termen, weet slechts tweederde van de ondervraagden (68%) daadwerkelijk dat gluten een eiwit is dat in granen als tarwe en rogge zit. Een op de zeven mensen (14%) denkt te weten wat gluten is, maar kiest een verkeerd antwoord. En dat terwijl bijna de helft (45%) wel iemand kent die geen gluten verdraagt.

Coeliakie Dag

Naar schatting lijdt 1% van de Nederlandse bevolking (ongeveer 170.000 mensen) aan coeliakie of glutenintolerantie lijdt. Volgende week zaterdag 18 april is het Nederlandse Coeliakie Dag. De hoogste tijd dus voor aandacht, goede voorlichting en concrete oplossingen.

Glutenintolerantie

Het onderzoek toont aan dat bijna de helft van de mensen (45%) wel iemand kent die lijdt aan glutenintolerantie. 1% heeft zelf coeliakie, 10% heeft een familielid met deze aandoening en 34% kent iemand uit de vrienden- en kennissenkring die geen gluten verdraagt. Ook wordt er veel over gepraat en gelezen: maar liefst 80% van de meer dan 1.000 ondervraagden heeft wel eens iets gehoord of gelezen over dit onderwerp. Voornamelijk via vrienden of familie (40%), in schriftelijke media (krant, tijdschrift of brochures, 20%) of op televisie (20%).

Gezondheidsproblemen

Indien gevraagd wordt naar problemen met de gezondheid die veroorzaakt worden door het eten van voedsel met gluten, noemt men prikkelbare darm (47%), tarweallergie (33%), coeliakie (31%), glutensensitiviteit (29%) en huiduitslag (17%). Gluten wordt ook gezien als mogelijke veroorzaker voor problemen met de eigen gezondheid, vooral voor buikpijnklachten (26%), een opgeblazen gevoel (23%), diarree (21%) en vermoeidheid (19%).

Diagnose

In Nederland is het aantal mensen met coeliakie ongeveer 1%. Hoewel slechts ongeveer 35.000 mensen de diagnose reeds gekregen hebben, denken experts dat er nog 125.000 mensen zij die ook aan coeliakie lijden, zonder dit te weten. Het eiwit gluten zit in diverse gewassen, waaronder tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Bij mensen met coeliakie kan zelfs een zeer kleine hoeveelheden gluten een chronische ontsteking van de dunne darm veroorzaken, met soms ernstige symptomen. Er is geen medicijn beschikbaar tegen coeliakie, de enige mogelijke behandeling voor coeliakie is een levenslang strikt glutenvrij dieet.

Glutensensitiviteit

Buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, migraine en een opgeblazen gevoel: het eiwit gluten zorgt voor veel mensen voor ongemak en vaak zeer specifieke klachten. Terwijl de bekendheid met coeliakie en tarweallergie groeit, wordt er tegenwoordig ook steeds meer gesproken over een nieuwe vorm van glutenintolerantie: glutensensitiviteit, ook wel glutengevoeligheid genoemd. Het stellen van een specifieke diagnose is nog niet mogelijk, maar coeliakie en tarweallergie moeten medisch eerst worden uitgesloten. Hoe vaak glutensensitiviteit voorkomt is nog niet bekend. Echter, deskundigen wijzen erop dat glutengevoeligheid vaker voor komt dan coeliakie. Specifieke studies voor betrouwbare cijfers ontbreken echter nog.

Voorlichting

De Groep Dr. Schär is marktleider in Europa op het gebied van glutenvrije voeding en biedt consumenten al meer dan 30 jaar veilige, lekkere producten en veel informatie.

Altijd op de hoogte blijven?