Hygiëne aandachtspunt bij basisscholen

15 oktober 2014

ROTTERDAM - Kinderen schrikken van de risico's van onvoldoende handen wassen en vragen hun school om meer educatie en faciliteiten om handen te wassen. Dat is de conclusie na het Kinderdebat over handen wassen dat plaatsvond aan de vooravond van Global Handwashing Day, een wereldwijde dag over de noodzaak van handen wassen met zeep in ontwikkelingslanden om kindersterfte als gevolg van diarree te voorkomen.

Het door Initial geïnitieerde debat tussen leerlingen uit groep 7a van basisschool de Waalse school in Rotterdam en vertegenwoordigers van het bestuur van de school, had als doel kinderen bewust te maken van het belang van slechte handhygiëne.

De Rotterdamse leerlingen hadden een uitgesproken mening over handen wassen:

“Handen wassen heeft alleen zin als we het ook ALLEMAAL doen.”

“Er moet een ‘handenwas-alarm’ komen. Ik wil niet ziek worden!”

“Als ik minimaal 20 seconden mijn handen moet wassen, waarom is er dan geen apparaatje in de zeeppomp om dit te tellen?”

Hygiëneles

Voorafgaand aan het debat kregen de kinderen hygiëneles om hun kennis te vergroten. Zo leerden ze wat goede en slechte bacteriën zijn, hoeveel seconden je je handen moet wassen en ze mochten zelf de hygiënetesten uitvoeren met een echte laboratoriumjas aan.

Aantal bacteriën op de wc-bril

De kinderen mochten zelf met een testapparaat aan de slag om te meten hoeveel bacteriën er op de school ronddwalen. De verbazing was groot toen bleek dat de wc-bril schoner was dan het toetsenbord van de juf. Ook het lichtknopje, de deurklink en het touchscreen op het kopieerapparaat bevatten ruim drie keer zoveel bacteriën als de wc-bril. “Dit is goed te verklaren. Toiletten worden over het algemeen het vaakst schoongemaakt. Lichtknopjes of toetsenborden worden eerder overgeslagen,” aldus Leandra Stroosnijder, Category Manager bij Initial en begeleider van de hygiëneles.

Kinderen vergeten handen te wassen basisschoolkinderen-aandacht-voor-hygiene2-Medium-300x200

Tijdens het debat bleek dat het kennisniveau over hygiëne onder kinderen behoorlijk op peil is. Zo weten ze waarom handen wassen belangrijk is. Desondanks bleek dat de kinderen niet altijd hun handen wassen na toiletbezoek of voor het eten. Vier van de 27 kinderen gaven aan hun handen minstens vijf keer te hebben gewassen vandaag. De leerzame hygiëneles en het aansluitende debat resulteerden in grotere bewustwording en directe actie voor zowel de leerlingen als het schoolbestuur. De leraren kwamen tijdens het debat even onder vuur te liggen toen bleek dat meer dan de helft van de kinderen de handdoeken in het toilet niet hygiënisch genoeg vonden.

Reminders

De leerlingen lieten tijdens dit debat duidelijk merken dat ze best wat hulp kunnen gebruiken om er aan herinnerd te worden hoe je je handen moet wassen en hoe vaak. De Waalse school denkt erover om kinderen door middel van posters en hygiëneles, te blijven stimuleren om na elke toiletbezoek en voor het eten de handen te wassen.

Volgens Initial wassen veel mensen, ondanks de goede voorzieningen in Nederland, níet altijd hun handen. Uit onderzoek naar handhygiëne in opdracht van Initial, bleek dat één op de drie ondervraagden zijn handen niet altijd wast na een toiletbezoek. De oplossing moet daarom niet alleen in voorzieningen worden gezocht, maar vooral primair in het vergroten van kennis en gedragsverandering.

Dit Kinderdebat was de aftrap van de scholencampagne van Initial: duizenden basisscholen in Nederland, België en Luxemburg ontvangen vanaf vandaag een educatief pakket over hygiëne waarin kinderen wordt geleerd waarom handen wassen belangrijk is en hoe ze dit het beste kunnen doen.”

Hygiëne on tour

Niet alleen basisschoolleerlingen, maar ook volwassenen kunnen een zetje gebruiken bij het onderhouden van een goede handhygiëne. Afgelopen jaar reed er daarom een Hygiëne Caravan door de Benelux om voorlichting te geven over het belang hiervan. De scholencampagne ‘Was je handen met zeep’ is een vervolg op deze campagne waarmee Initial zich vooral op kinderen richt. Met deze scholencampagne wil Initial de bewustwording omzetten naar gedrag. Goede hygiëne kan immers niet jong genoeg aangeleerd worden. Lees hier meer over op www.hygienewerkt.info.

 

Altijd op de hoogte blijven?