Hoge huur inzet rechtszaak tegen Bakker Bart

18 augustus 2014

ARNHEM – Het conflict tussen de franchisenemers van Bakker Bart en het hoofdkantoor in Beuningen staat voor een nieuw dieptepunt. Ruim vijftig van de 183 franchisenemers staan in de startblokken om een rechtszaak tegen het hoofdkantoor te beginnen om een eind te maken aan het opvallende huurconditiestelsel van de in problemen verkerende broodjesketen. Dat staat te lezen in De Telegraaf.

Inhaligheid

Al jaren staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. Franchisers beschuldigen het hoofdkantoor van bovenmatige inhaligheid. Aanstaande woensdag buigt de rechter in Arnhem zich over de eerste zes dagvaardingen. Die gaan onder meer over de hoogte van de financiële bijdragen die het hoofdkantoor van zijn franchisers eist. Die zouden in geen verhouding staan tot de rendementen dat de franchisehouders behalen. Een van de boosdoeners waar de bakkers al tegen aanlopen, is het kunstmatige huurconditiestelsel van de winkelketen, zo schrijft de krant.

Kapot

„Door het huurconditiestelsel van het moederbedrijf Bart’s Retail gaan de franchisers kapot”, zeggen de ondernemers die het hoofdkantoor nu voor de rechter dagen. „Maar de holding blijft buiten schot. Dat is uitermate ernstig als je weet dat, volgens Bart’s eigen cijfers, 67 winkels op het punt van omvallen staan.”

De huren werden vastgesteld als een percentage van de omzet over topjaar 2008. Sindsdien zijn de omzetten gedaald, maar de huren niet. „Nu zijn er al veertig gezinnen technisch failliet.” Rabobank en ING, de grootste geldverstrekkers van Bakker Bart, zullen wel meekijken met de rechtszaak deze week.

Marge

Geen enkele ondernemer van Bakker Bart huurt zijn pand zelf. Dat doet het hoofdkantoor. Op haar beurt bepaalde het hoofdkantoor de hoogte van de huur die wordt doorberekend aan de franchisers. Daar komt bij dat het hoofdkantoor bovenop de franchisevergoeding van 8% van de omzet ook nog eens een groothandelsmarge per artikelgroep in rekening brengt. Met name over de deegprijs is het hoofdkantoor over de schreef gegaan, vinden de ondernemers. Zij betaalden al snel enkele tientallen procenten meer dan externe partijen, weet De Telegraaf.

Deegclaim

De huidige eigenaar van Bakker Bart, Gilde Investments wil al een tijdje van zijn investering af. Vorig jaar was naar verluidt een verkoop aan Hermans Investments dichtbij. Maar de verkoop ketste af doordat de deegclaim niet van tafel ging. In die claim eisen de franchisenemers voor €20 miljoen compensatie voor de hoge deegprijzen die het hoofdkantoor al jarenlang doorberekend aan zijn ondernemers. Gilde, dat de broodketen in 2005 verwierf en er de de afgelopen jaren versneld op afschreef, wilde ooit naar 400 verkooppunten van Bakker Bart. Dat aantal is nooit gehaald. Andere investeringen van Gilde zijn onder andere Peijnenburg en Johma.

Ontdekking

De franchisers hebben het Rotterdamse advocatenkantoor AG Hart in de arm genomen. Zij hebben onder meer in de boekhouding van het moederbedrijf ontdekt dat onderhoudsbedrijven die klusjes bij de filialen uitvoeren, achter de rug van ondernemers om, een percentage van hun omzet moeten aftikken bij het hoofdkantoor in Beuningen. „Maar wat krijgen wij als ondernemers voor die 8% fee terug die het hoofdkantoor incasseert? Niets. Van iedere euro omzet dragen wij als ondernemers als 8 cent af om de formule te ontwikkelen. Maar de laatste innovatie, het junglebroodje, dateert uit 2001. Echt, het voelt alsof we aan alle kanten worden leeggezogen”, tekent de krant op.

Geen mededelingen

Directeur Bert Bargboer van hoofdkantoor Bart’s Retail wil niks kwijt over het conflict met de franchisenemers. „Zolang de zaak onder de rechter is, kan ik geen mededelingen doen”, laat hij weten. „Maar wij zien de zaak met veel vertrouwen tegemoet”, zo laat hij De Telegraaf weten.

Altijd op de hoogte blijven?