Finalisten Lekkerste Bonbon bekend

21 januari 2015

ZEVENBERGEN – De finalisten voor de strijd om de titel ‘Lekkerste Bonbon van Nederland’  zijn bekend. De halve finale vond gisteren plaats bij Puratos in Zevenbergen. Maar liefst 43 professionals en scholieren bonden de strijd aan voor een plek in de finale op 4 maart bij Belcolade in Erembodegem. De acht  chocolatiers die daar in actie komen zijn:

- Edwin Prins – Banketbakkerij Prins, Alblasserdam

- Evert van Heumen – Banketbakkerij Prins, Alblasserdam

- Boudewijn Nijmeijer – De Patissier, Rotterdam

- Maikel Smilde- Chocoladeatelier Puur, Gouda

- Dries Michels – Friandries, Tilburg

- Gerard Villaret Horcajo – Okura Hotel, Amsterdam

- Tom van Woerkom – Pullman Cocagne, Eindhoven

- Luuk Schaper – ChocoKado de Berekuil, Ouderkerk a/d Ijssel

Criteria

De vakjury - bestaande uit Bart de Gans (voorzitter en winnaar van de vorige editie), Jan Willem Janssen (voorzitter Nederlands Patisserie Team), Dominique Persoone (eigenaar van The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen) en Ysbrandt Wermenbol (chef-kok en eigenaar van restaurant Lime te Malden) - beoordeelde de inzendingen blind op zes criteria: originaliteit, aantal en juistheid van gebruikte technieken, uiterlijk, structuur van het interieur en smaak. Dat laatste weegt het zwaarst.

De bonbon (maximaal 20 gram) moest vervaardigd zijn volgens één van de volgende technieken: doorhaalbonbon, vormbonbon of snijbonbon.

Studenten

Vijftien scholieren streden om een plek in de finale in de catergorie voor studenten. De acht finalisten zijn:

- Tomas Koolen – De Rooi Pannen, Eindhoven

- Rowen Juch – ID College, Gouda

- Ralisha van der Velden – Summa College Patisserie, Eindhoven

- Jedidja Karssen – Vakschool Wageningen

- Donna Witte – Zadkine Brood en Banket, Rotterdam

- Robert Dekkers – Cingel College, Breda

- Camilla Hendriksen – Vakschool Wageningen

- Kirsten Heijboer – Zadkine Brood en Banket, Rotterdam

Verrassend niveau

De uitslag is gisteren onder grote belangstelling van de deelnemers bekend gemaakt door Bart de Gans, voorzitter van de jury. “Het niveau is verrassend hoog. Met name de inzendingen vanuit de scholen. Vanuit de professionals verwachten we sowieso een bepaald niveau, maar de scholieren hebben ons echt enorm verrast met hun inzendingen”, stelt De Gans.

Verheugd

Dominique Persoone, die al vanaf het begin onderdeel uitmaakt van de vakjury, geeft aan dat hij verheugd is het niveau al vijf jaar op rij telkens te zien stijgen. “In vorige edities waren de verschillen soms erg groot; het niveau is echter weer gestegen. Je kunt zien dat er echt is nagedacht over de creaties: dat doet me veel plezier.”

Verslag

Meer informatie op www.lekkerstebonbon.nl. In editie 3 van Bakkers in bedrijf volgt een uitgebreid verslag van de finale. Deze valt 3 april op de mat.

Altijd op de hoogte blijven?