Eerste zak biospelt geveild op première Oogstfeest

14 augustus 2014

ZAANDAM - Op woensdag 20 augustus organiseert het Bakery Institute in samenwerking met Bak Speciaal voor de eerste keer het Oogstfeest. Dan wordt in een houtoven op een plein van de particuliere opleiding in Zaandam, het eerste brood gebakken met de nieuwe speltoogst van dit jaar. Ook veilt men dan de eerste baal biologische spelt, een zak van 25 kg, waarvan de opbrengst is bestemd voor Bake for Life. Met dit jaarlijks terugkerend evenement willen de organisatoren, het Bakery Institute en Bak Speciaal, ambachtelijk brood gemaakt van eerlijk verbouwde granen promoten.

Houtoven

Voorafgaand aan het Oogstfeest zijn acht bakkers afgereisd naar het Zuid-Duitse plaats Ulm waar zij een dag eerder de nieuwe spelt geoogst, gedorst en op kwaliteit onderzocht hebben. Vervolgens zijn er degen van gemaakt en proefbroden gebakken. In alle vroegte bereiden de bakkers hun laatste degen voor en reizen dan weer terug naar Nederland waar ze rond 15.00 uur worden verwacht op het binnenplein van de Zaanse Chocoladefabriek. Hier staat een eerder op de dag ontstoken houtoven klaar waarin de eerste broden van de nieuwe spelt worden gebakken. Zodra het geurend uit de oven komt mag iedereen proeven van het op ambachtelijke wijze bereide, eerlijke speltbrood.

Veiling

Tijdens het bakken wordt tevens de eerste baal biologische spelt, een zak van 25 kg, geveild waarvan de opbrengst bestemd is voor Bake for Life. Deze stichting bouwt bakkerijen en bakkerijscholen in Afrika waar ongeschoolde wezen, gehandicapten, kindsoldaten en alleenstaande moeders het bakkersvak wordt geleerd zodat zij kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud.

Uitleg

De bakkers vertellen over hun belevenissen in Duitsland bij de agrariër en de graanspecialist die het spelt hebben verbouwd. Ook geven ze uitleg over de eigenschappen van biologische spelt en het bereidings- en bakproces. Aan de kinderen is ook gedacht: zij mogen hun eigen koeken versieren. Het Oogstfeest van het Bakery Institute wordt een jaarlijks terugkerend evenement en is vrij toegankelijk.

Terugkeren evenement

Met dit jaarlijks terugkerend evenement willen de organisatoren, het Bakery Institute en Bak Speciaal, ambachtelijk brood gemaakt van eerlijk verbouwde granen promoten. Bij de consument is er een groeiende belangstelling voor duurzaamheid en 'slow food', brood op ambachtelijke wijze gebakken met gebruikmaking van eerlijke grondstoffen. Direct contact met de boer die de grondstof heeft verbouwd is daarbij natuurlijk vanzelfsprekend. Directeur Vicky Littlejohn van het Bakery Institute: “In de toekomst verwachten wij dat steeds meer bakkers precies willen weten waar hun grondstoffen vandaan komen, juist omdat klanten erom vragen. Hiervoor is meer vakkennis nodig en keren we weer terug naar de basis van ons ambacht.”

Altijd op de hoogte blijven?