Dossier

Recepten

In dit dossier vindt u een overzicht van recepten die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd in Bakkers in bedrijf. De recepten zijn afkomstig van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, van het Nederlands Patisserie Team en van het Nederlands BoulangerieTeam.

  • sint honore taart

    Vier Sint Honoré op 16 mei

    Sint Honoré, Honoratus van Amiens, is de patroonheilige van de molenaars, graanhandelaars en bakkers. Op 16 mei wordt hij herdacht. Bakkers kunnen dit ook doen met bijvoorbeeld een Sint Honoré taart. Een recept voor de klassieke Sint Honoré is te vinden op 24kitchen.nl. Hoe Honoratus… Lees verder →

  • Paris, 28-30 October 2013 - World Chocolate Masters Finals

    Beschrijving WCM-stukken Marike van Beurden

    Chocolatier en patissier Marike van Beurden deed de internationale chocolaterietop versteld staan met haar creaties tijdens de World Chocolate Master (WCM) 2013 in oktober in Parijs. Zilver was de beloning voor de inspanningen van deze vakvrouw. Bakkers in bedrijf was erbij. Hieronder volgt een vaktechnische… Lees verder →

  • BIBAC 2014 in Antwerp Expo

    Babiole de Noël

    Door Adriaan van Haarlem, docent Patisserie Bakery Institute Gepubliceerd in BIB9-2012 “Eigenlijk is het een vrij simpel te maken gebakje maar door de afwerking is het een plaatje op de Kersttafel! Je kunt de ‘babiole’ in veel verschillende smaken maken, maar kies altijd dezelfde confiture-… Lees verder →

  • Boulangerierecept-Bouton

    Recept Bouton d’Or

    Door François Brandt, docent Boulangerie Bakery Institute Gepubliceerd in BIB8-2012 Met dit zeer rijke en bijzondere basisdeeg is eindeloos te variëren in vullingen en toppings, wat het een zeer divers product maakt voor vele speciale gelegenheden. Het is een luxe variant op de klassieke boterknoop… Lees verder →

  • fleur de pomme

    Recept BoulangerieTeam – Fleur du pomme

    Basis recept getoerd gerezen 500 gr korstbloem 500 gr patentbloem 20 gr zout 50 gr gist 100 gr suiker 470 gr ijswater 500 gr toerboter Twee keer in 4-en vouwen. Vulling 1 -  Appereille: 100 gr slagroom 100 gr melk 100 gr ei 40 gr… Lees verder →

  • Gummie balls 7

    Recept NPT – Gummie balls

    Recept van Jurgen Willems, lid Nederlands PatisserieTeam. Verschenen in BIB6-2012 Benodigdheden: Passievrucht/basilicum 100 ml passievruchtensap 50 ml water 15 gr basilicum 20 gr gelatine 190 gr glucose 200 ml water 220 gr suiker Bramley Appel/rozemarijn 150 ml bramley appel sap 4 gr rozemarijn 20 gr… Lees verder →

  • recept gezondheidsbrood

    Recept BoulangerieTeam: Gezondheidsbrood

    Recept van Ivo van Dijkhuizen, gepubliceerd in BIB5-2012 Benodigdheden: 1000 gram durumgries 1000 gram speltbloem 1000 gram biologische bloem 1000 gram roggemeel 2000 gram bio volkoren 60 gram gist 115 gram zeezout 140 gram biologische zonnebloemolie 210 gram biologische gluten 40 gram verse sinaasappelrasp  … Lees verder →

  • sonextra

    Sonextra Marinade: van oud brood tot hartige snack

    Bakkers hoeven oud brood niet weg te gooien. Dat stelt Sonneveld. Het bedrijf ontwikkelde Sonextra Marinade waarmee oud brood in een handomdraai wordt omgetoverd in een hartige snack. “Deze broodchips zijn heerlijk voor bij de borrel”, aldus Sonneveld. Twee soorten Sonextra Marinade is verkrijgbaar in… Lees verder →

  • Chilli chocolate macaron

    Recept: Chili Chocolate Macarons

    Recept van Poptasi Pastry, Gerard Doustraat 130 in Amsterdam Macaron •    150 g amandelpoeder •    20 g cacao •    130 g poedersuiker •    2 x 60 g eiwit •    150 g kristalsuiker •    50 g water Bereidingswijze Verwarm de… Lees verder →

  • tiramisu diagonal with coffee beans

    Trempeerlikeur maken – CSM

    Maak zelf op basis van onderstaand recept uw eigen trempeerlikeur in een smaak naar keuze. Basisrecept Suiker                                  555 gram Water                                  330 gram Glucosestroop                 115 gram Deze grondstoffen laten koken en daarna af laten koelen. Op 1 liter likeurstroop 500 gram likeur 40% toevoegen. Enkele… Lees verder →

  • creme au beurre

    Recept: Crème au Beurre

    Recept van Unifine Food & Bake Ingredients 1000 gr. Boter of margarine (op bakkerij temp.) 750 gr. Sucrea Crème de la Crème 25 gr. Dupattisier Brandewijn 35 % 50 gr. Cointreau concentraat 60% Boter of margarine soepel draaien en de Crème de la Crème toevoegen.… Lees verder →

  • Recept Zomerse fruittaart – Steensma

    Zomerse fruittaart – Steensma Recept Bretons zanddeeg: Boter                                                     750 gram Suiker                                                    700 gram Zout                                                         20 gram Eigeel                                                     300 gram Bloem                                                  1000 gram Bakpoeder                                            35 gram Werkwijze Bretons zanddeeg: Meng de boter, suiker en het zout in een machine met de… Lees verder →

  • black mist

    Recept NPT: Black Mist

    Een recept van TOm van de Veen, lid Nederlands PatisserieTeam, verschenen in BIB4-2012   Koffieganache 300      gram    sterke espresso 150      gram    room 130      gram    glucose 170      gram    boter 840      gram    witte chocolade Verwarm de espresso, glucose en room tot 80ºC. Giet de warme… Lees verder →

  • zoete quiche

    Roel Tegels: Zoete quiche

    Benodigdheden: – 300 warme volle melk (circa 30 °C) – 150 gist – 300 bloem – 2.700 bloem – 1.400 verse ei – 60 zout – 180 basterd – 180 kristalsuiker – 60 citroenrasp – 1.800 boter Vulling: 300 gram ei, 300 gram room, 150 … Lees verder →

  • Kriek op de gateau

    Kriek op de gateau

    Wanneer u deze column leest, bevinden wij ons waarschijnlijk op één van de grootste patisseriewedstrijden ter wereld, de Coupe du Monde de la Patisserie. Het is een tweejaarlijks evenement dat plaatsvindt in Lyon tijdens de ‘world’s finest’ gastonomiebeurs, de Sirha. De beurs alleen al is… Lees verder →

  • Bolus

    Ananas/Limoen Bolus

    We hebben veel complimenten gekregen van de jury en andere deelnemers over de smaken van onze producten. Eén van die producten wil ik u niet onthouden. Dat is de Ananas/Limoen Bolus.

  • Trendy appeltaart

    Trendy appeltaart

    In de huidige patisseriecultuur volgen ontwikkelingen zich snel naar elkaar op. Of het nu gaat om nieuwe technieken, materialen of nieuwe grondstoffen: alles is in zeer korte tijd binnen ons handbereik. Het is voor een vakliefhebber fantastisch om te experimenteren met al de vernieuwingen die… Lees verder →

  • pizza

    Kampioenspizza

    Zoek je grens op! Afgelopen mei was het zover: de wedstrijden in Verona, italië. Voor de wedstrijd kregen we een aantal opdrachten mee, waaronder het maken van een pizza en dat in het land van herkomst. Je vraagt jezelf voor de wedstrijd dan af: ‘Wat… Lees verder →

  • Verano

    Verano

    Een grote familie Een dessert van het 10-gangenmenu van een driesterrenzaak, een afternoon tea in een prestigieus hotel of een lekker fris fruittaartje van de bakker om de hoek. Ze zijn allen patisserie op hun eigen, briljante manier. Maar waarom voelen wij ons als bakkers/patissiers… Lees verder →

  • Desem Lentebrood

    Desem Lentebrood

    Dit overheerlijke product is zeer geschikt voor deze tijd van het jaar. Door het gebruik van meerdere soorten bloem en meel is dit brood mooi in balans qua smaak en bakaard. Door het gebruik van desem en een lang proces creëer je een heerlijk en… Lees verder →

  • Coupe Fraise des Bois

    Coupe Fraise des Bois

    Aardbeiensorbet met honingmousse, bosaardbeitjes en heldere gelei van lambada aardbeien. Dit is een à la minute dessert, geschikt voor de restaurants, maar het kan natuurlijk ook makkelijk worden omgebouwd naar een goed te produceren dessert in glas. Vervang dan de sorbet voor een frisse compote.… Lees verder →

  • Tutti Frutti

    Tutti Frutti Vitaminenbrood

    Tutti Frutti Vitaminenbrood is een brood gemaakt met zelfgemaakte desem van appelschillen, ondersteunt met 1 procent gist vanwege de vele vulling die erin zit.

  • Paas Honoré

    Paas Honoré

    Deze (laatste) keer een klassieke taart in Paasuitvoering.

  • Frans taartje

    Tourtiere de Gascogne

    Dit keer een heerlijk traditioneel Frans taartje. Gebakken filodeeg met een vulling die zowel hartig als zoet kan zijn.

  • Kerstbal

    Kerstbal

    Lieve Mensen, Na letterlijk maanden in relatieve stilte te hebben gewerkt aan ons nieuwe plan, zijn we nu zover dat we echt begonnen zijn! We gaan een logische uitbreiding van onze taken toevoegen aan de huidige bedrijfsvoering. Al sinds we in maart 2005 dit pand… Lees verder →

  • Sinterklaas

    Sinterklaasgebakje

    Deze keer geen echt recept, maar een afwerksuggestie. Gebruik een eigen recept, bijvoorbeeld chocoladegebak met een vleugje speculaaskruiden voor het sinterklaasgevoel. Maak de gebakjes in een cilindervormige mal of mat. Onderin het kapselplakje. Daarna, om de gevouwen chocola om het gebakje heen te krijgen, de… Lees verder →

  • Kastanjegebak

    Kastanjegebak

    Het najaar komt eraan en wat is er dan lekkerder dan gebak met kastanjes die bij het seizoen horen? Hieronder de ingrediënten en vervolgens opbouwen en afwerken zoals te zien is op de foto.

  • Pâte de fruit

    Pâte de Fruit

    Een heerlijke traktatie straks voor na alle vakanties. Veel fruit, uiteraard suiker, maar verder weinig toevoegingen! Makkelijk te maken. Uiteraard zijn ze te maken in vele mallen. Hieronder heb ik gekozen voor de borstplaatvormen omdat vrijwel elke bakker die heeft. Bent u in het bezit… Lees verder →

  • Citroen

    Citroenkoekjes

    Koekjes zijn in! Althans, bijzondere koekjes. De crème die in deze koekjes verwerkt is, kan met elke fruitpuree gemaakt worden. Pas het kleurtje op de chocola aan en je hebt een prachtig assortiment.

  • Marsepein aardbeien

    Marsepein aardbeien

    Dit is een extreem goed product als het gaat om winstmarge, maar ook ter aankleding van de winkel. Zeer eenvoudig te maken. De kroontjes zijn verkrijgbaar bij uw groothandel. De bakjes aardbeien bij uw groenteboer of een groenteveiling. Nóg mooier is het om in plaats… Lees verder →

  • Fraisiertaart

    Fraisiertaart met verse aardbeien

    Het aardbeienseizoen breekt weer aan en misschien wel de lekkerste taart die ik destijds in mijn winkel verkocht, was de Fraisiertaart. Er gaat immers niets boven aardbeien en vanille. Gecombineerd met verse amandelbiscuit, kun je hem eigenlijk niet wegzetten voor hij op is!

  • IJsjes voor kinderen

    IJsjes voor kinderen

    Dit recept is ideaal voor in de winkel. Het is ook bij uitstek geschikt voor tijdens kinderfeestjes in de bakkerij. Het werkt simpel, maar het resultaat is verbluffend!

  • Paaskuikentjes van schuim

    Paaskuikentjes van schuim

    Een leuk Paasproduct om met veel tegelijk in de winkel te zetten. En natuurlijk ook in de etalage!

  • Chocola hazelnoot

    Hazelnoot chocoladebrokken

    Een voorbeeld van een geweldig product om in de eerste maanden van het jaar de winkel mee vol te leggen. Je hoeft geen handige chocolatier te zijn om dit lekker en mooi te maken. Immers, artisanaal ogend is het op zijn best.

  • Sneeuw

    Sneeuwballen

    Dit recept is ideaal om de frituur nog even wat langer te kunnen gebruiken naast de oliebollen of in het begin van het nieuwe jaar voor de klanten die niet op dieet zijn.

  • Bechamel

    (Basis) Bechamel saus

    De foto toont een voorbeeld van een manier om te verkopen. Vooral met het oog op de feestdagen.  

  • Zwarte piet

    Pietenhoofd als surprise

    Dit is voor klanten die van gemak houden: u maakt van chocolade en crêpepapier een pietenhoofd met een (grote) opening onder de pet. Hierdoor kan uw klant het cadeautje in het hoofd stoppen en heeft men snel en eenvoudig een mooie surprise!  

  • Hazenootpraline

    Hazelnootpraline, ambachtelijk en uit eigen bakkerij

    Lieve Mensen, We zijn weer geland! In elk opzicht. Jullie hebben –als je wilde- veel van mijn Beijing avontuur mee kunnen lezen. Onze ontvangst kon ik vanuit China nog niet beschrijven, maar nu wel. Terugkijkend had ik ook niet kunnen vermoeden dat er zoveel vakgenoten… Lees verder →

  • Riz Conde

    Riz Condé

    Nog even nagenieten van de Olympische Spelen en de nazomer. Een rijstdessert of gebakje: Riz Condé. Je kunt dit recept heel goed op voorraad maken en de puddinkjes iedere dag vers afwerken. Tip: leg de bakjes op de kop om uitdroging in de vriezer te… Lees verder →

  • Olympisch dessertgebakje

    Olympisch dessertgebakje

    Dit keer een wat ingewikkelder recept. Waarschijnlijk niet voor elke winkel geschikt omdat je er ook je prijs voor moet kunnen vragen, maar wel een originele afwisseling voor het assortiment voor dé Spelen! Vanwege China gemaakt op basis van Chinese –groene- thee en Lychee.

  • Kardinaal

    Kardinaal

    Om in Oostenrijkse en Zwitserse sferen te komen omtrent het voetbal, bij dezen een recept van gebak uit die streek.

  • Kaasstengels

    Oranje frietjes voor de buis

    Geef de klant iets hartigs te eten tijdens de voetbalwedstrijden. Ook leuk voor de kinderen! De frietzakjes zijn te koop bij de horecagroothandel. Maak uw eigen recept ‘kaasstengels’. En kleur het deeg met paprikapoeder of (een heel klein beetje) rode levensmiddelenkleurstof.

  • The Wave

    The Wave

    Het recept voor dit voetbaltaartje is ontwikkeld met dank aan één van de collega’s hier, te weten Bart-Jeroen van Overveld.

  • Paastaart

    Paastaart

    Lieve Mensen, Zo, carnaval zit er weer op. Op naar Pasen en naar de Bakkerij Dagen. Drukke tijden dus waarin de personele bezetting een belangrijke rol speelt. Zo zijn wij ook op zoek naar goede krachten om ons team te versterken. En wij niet alleen…… Lees verder →

  • Valentijnletters

    Valentijnletters

    Dit keer een makkelijk recept om de letterdoosjes van Sint op te maken en een origineel Valentijnproduct te kunnen verkopen. De winkels staan tenslotte al bol van allerlei ‘standaard’ producten!

  • Appel bbc-taart

    Appel BBQ-taart

    De zomer komt er aan, het weer is al volop geschikt geweest voor de BBQ. Dit recept geeft u de mogelijkheid om behalve stokbrood te leveren voor de BBQ, ook het dessert te verkopen aan uw klanten. Het moet de klant helemaal geen werk meer… Lees verder →

  • Pasen

    Pasen

    Het kan nog net voor Pasen. Dit is eigenlijk meer een productidee dan een recept.  

  • Voorjaar in winkel

    Voorjaar in je winkel

    Maak van marsepein deze vrolijke tulpjes en hyacinten en maak er vooral veel; dat maakt indruk, net als een bollenveld dat in bloei staat en vol kleur is.

  • Broodje beleving

    Broodje beleving

    Dit recept is in mijn ogen nu precies zo’n vertrouwd product met een vernieuwing waardoor de belevingswaarde stijgt. Met Valentijn voor de deur, gevolgd door moeder dag, et cetera, moet dit volgens mij een mogelijkheid bieden om ons product een nieuw elan mee te geven!… Lees verder →

  • Marshmallows

    Marshmallows

    Recept van deze typisch Amerikaanse lekkernij van de hand van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven.

  • Florentines

    Florentines

    Lekker en snel te maken herfstproduct van de hand van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven.

  • Boomstam

    Boomstam

    Mooi herfstproduct van Meester Patissier Robert van Beckhoven van chocolade, praline en marsepein om in de winkel te tonen.

  • IJsjes van schuim

    IJsjes van schuim

    Leuk recept om je winkel vrolijk aan te kleden tijdens de zomermaanden. IJsjes van schuimijsjes die eruit zien als echte softijsjes. Van de hand van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven.

  • Paasnestjes

    Paasnestjes

    En bijzonder en snel te maken Paas-verrassing van de hand van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Van cornflakes, melkchocolade en cacaoboter.  

  • Dali Emotion

    Dessert’s Dali Emotion

    Recept van een heerlijk chocoladedessert, gemaakt door chocolatier Hein Geers van Huize Geers in Tilburg.

  • Kers

    Lolly’s

    Bijzonder lollyrecept van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Met marsepein, kers en gepofte rijst..