IJs

De Jong scoort met ijs door zomerweer

1 augustus 2014

DOKKUM – Echte Bakker Eddy de Jong uit Dokkum is maar wat blij met het mooie weer van de afgelopen tijd. Bij De Jong maken en verkopen ze ambachtelijk schepijs en dat levert een aardig zakcentje op. “De verkoop loopt als een trein”, glundert Roelof de Jong. “Vooral ’s middags hebben we het er ontzettend druk mee. We hebben er extra personeel voor ingehuurd.” De ijsvitrine staat voorin de sfeervolle winkel van de brood- en banketbakker en telt 18 smaken. Hardlopers zijn de smaken Griekse yoghurt met honing en walnoten, stracciatella en chocolade. Maar ook de eigen creaties Fryske Dúmkes (een typisch Friese lekkernij ) en Bokkepootjes (een plaatselijke specialiteit), doen het goed.

In huis

De Jong rekent € 1,10 per bolletje ijs. Roelof maakt het ijs zelf, in de bakkerij. En dat al vier jaar. “Zestig tot zeventig procent van de ingrediënten voor een ijsje heb je als bakker al in huis”, wijst de bakker/ijsmaker op de vitrine. “Neem bijvoorbeeld de discodip: die gebruikten we al als decoratie voor kindertaarten. Maar ook de chocolade en de bosvruchten hadden we al in de bakkerij.” De melk voor de ijsmix haalt De Jong vers bij de boer. “Dat ben je als specialist verplicht”, vindt hij.

Onmisbaar

Voor De Jong is ijsverkoop een onmisbare omzetmaker geworden. “In de zomer bij mooi weer, vormt ijsverkoop de hoofdmoot in onze winkel. Als we ’s ochtends om half 8 de deur opendoen, komen de mensen eerst voor hun brood en banket. ’s Middags zien we ze dan terug voor een ijsje. Het vult elkaar dus perfect aan.”

Altijd op de hoogte blijven?