Daling aantal bakkerswinkels, stijging aantal patisserieën

16 maart 2015

BENNEKOM – Het aantal verkooppunten van bakkers, slagers, slijterijen en groenteboeren is de laatste twee jaar met meer dan zeshonderd verkooppunten gedaald. Het aantal patisserieën neemt daarentegen toe. Ook trekt de omzet van foodspeciaalzaken weer aan. Dat meldt FoodserviceXS dat zich baseert op cijfers van Datlinq Database en CBS kwartaalmonitor detailhandel 2008-2014.

Toename

Het aantal bakkers en slagers daalde het sterkst met meer dan tweehonderd verkooppunten. Boerderijwinkels, patisserieën, supermarkten met buitenlands assortiment, koffie/theespeciaalzaken en avondwinkels ontspringen de dans en wisten de laatste twee jaar in totaal bijna tweehonderd vestigingspunten toe te voegen, stelt De Levensmiddelenkrant.

Markthal

Naast een afname van het aantal foodspeciaalzaken, is sinds 2008 ook de omzet gedaald. Sinds de recessie in 2008 kozen meer consumenten ervoor om inkopen bij reguliere supermarkten te doen in plaats van bij de doorgaans duurdere speciaalzaken. Sinds 2014 begint de omzet van foodspeciaalzaken weer aan te trekken en is een omzetgroei van 1,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor gerealiseerd. Een belangrijke ommekeer die versterkt wordt door concepten als Markthal in Rotterdam waar speciaalzaken bijeen worden gebracht om de toenemende behoefte aan authenticiteit en ambachtelijkheid te bedienen.

Altijd op de hoogte blijven?