Concept Altijd Brood Op De Plank tegen nee-verkoop

22 april 2015

HAAFTEN - Versgebakken, voorgebakken brood maar dan van een excellente kwaliteit volgens een uitgekiend proces. Dat beidt kansen voor ambachtelijke bakkers om rendement te verbeteren. Algist Bruggeman, Bakeplus en Hans Som presenteren een concept dat in essentie bedoeld is om nee-verkoop te beperken en daarnaast derving in een ambachtelijke bakkerswinkel terug te dringen. Het heet: Altijd Brood Op De Plank.

Terugdringen derving

Derving omvat nu 7 à 8 procent van de omzet. Met behulp van Brood Op De Plank zou dit op het gebied van grootbrood, teruggebracht kunnen worden tot circa 2 procent. Met voldoende keuzemogelijkheid voor consumenten tot sluitingstijd van de winkel. Het concept behelst voorgebakken busbrood van 400 gram; wit, volkoren en meergranen, deels op basis van desem. Dit concept is bedoeld om toegepast te worden in winkels (filialen) die losgekoppeld zijn van de bakkerij, met een eigen afbakcapaciteit.

Baksessies

De afgelopen weken is het concept gepresenteerd bij diverse bakkers: Christine Echte Bakker in Neer, Bakkerij Vromans Baarle in Nassau, Bakkerij Deterd in Almelo en Bakkerij van Keulen in Beesd. Daar kwamen zo’n 100 belangstellenden op af.

Begin juni volgen nog twee baksessies. De locaties worden nog bekend gemaakt. Het programma ziet er als volgt uit:

12.00 uur        Inloop

  • Binnenkomst met toelichting op; Waarom doen wij dit en wat kunnen de deelnemer de komende vier uur verwachten.

12.15 uur        Inleiding en start deegverwerking

  • Deegverwerking twee soorten deeg, via deegverwerkingsset.
    • uur Lunch van voorgebakken brood.

14.15 uur Theoretisch deel. Wat zijn de kritische punten bij:

  • de deegbereiding;
  • het rijs- en bakproces;
  • het opslaan en afbakken in de winkel;
  • welke instructie hoort er bij voor de verkoopsters; vaktechnisch en commercieel.

15.00 uur Afbakken

15.15 tot 16.00 uur Vragenronde en afsluiting.

Meer info: www.bakplus.nl.

   

Altijd op de hoogte blijven?