Boek over Maison Kelder

9 december 2014

DEN HAAG – Maison Kelder, Het huis van de hazelnoot. Dat is de naam van het boek dat is geschreven naar aanleiding van het 80-jarige bestaan van Maison Kelder. Het boek is geschreven door oud-journalist Danny Verbaan en geeft een blik van wat er in acht decennia achter de schermen van de gerenommeerde banketbakkerij heeft afgespeeld.

Oude vorken

Van de Joodse onderduiker die in het huis van oprichter Dirk Kelder een schat had verborgen, tot het geraffineerde misleidingsspel van de nazi’s. En van de overname van het bedrijf in 1946 door banketbakker Wiggert Jonker tot aan diens niet-aflatende expansie- en vernieuwingsdrift. Zelfs van oude vorken en de wielen van ziekenhuisbedden knutselde hij apparatuur om het werk in de bakkerij te vergemakkelijken.

Verhuizing

Ook de klanten komen aan bod. Koning Willem-Alexander kocht bijvoorbeeld, nog als kroonprins, zelf de hazelnootgebakjes voor zijn verjaardagsvisite. Verbaan verhaalt bovendien over de latere eigenaren van Maison Kelder en de gedachte achter de verhuizing naar nieuwbouw in een Haags bedrijvengebied. Het boek is gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek en een groot aantal interviews.

Altijd op de hoogte blijven?