Wie de schoen past…

4 februari 2015

Afgelopen periode was er weer veel (slecht) nieuws over de retailmarkt en dan met name over de schoenenbranche. In één maand gingen drie schoenenformules failliet. House of Shoes met 30 winkels, Schoenenreus met 141 winkels en Taft met 11 winkels. In totaal 182 schoenenwinkels dicht!

Internetverkopen

De schoenenbranche heeft zwaar te leiden onder de crisis en de stijging van de internetverkopen. Met name het faillissement van House of Shoes en Schoenenreus is opmerkelijk te noemen. Beide winkelketens gingen twee jaar geleden ook al failliet maar maakten een doorstart. Niet rendabele winkels werden afgestoten en van duur personeel werd afscheid genomen. Met deze kostenverlaging is getracht de winkels weer rendabel te maken. Dit is niet gelukt en uiteindelijk gaan alle winkels dicht. Dit overkomt helaas niet alleen schoenenwinkels.

Formule

De oorzaak van het faillissement is niet alleen de te hoge kosten maar de actualiteit van de formule. Er is onvoldoende geïnvesteerd in het actueel houden van het assortiment, de winkelformule en nieuwe verkooptechnieken. Verkoopkanalen zijn niet ontwikkeld. De koppeling van de fysieke winkel met internet is voor een schoenenzaak van wezenlijk belang. Is een schoen niet in de juiste maat aanwezig, dan kan deze via internet in de winkel besteld worden. De volgende dag worden de juiste schoenen thuis afgeleverd. Als koper hoef ik niet te sjouwen met een grote tas en de schoenenwinkel verkoopt toch schoenen zonder dat de juiste maat in de winkel aanwezig was. Geen verloren omzet en een tevreden klant.

Technologie

Het toepassen van technologie en de klant centraal stellen is noodzakelijk om ook in de toekomst succesvol te zijn. Met alleen kostenverlaging redt u het niet. Het is noodzakelijk om uw assortiment actueel te houden en te blijven investeren in uw winkel. Alleen bedrijven met voldoende onderscheidend vermogen zullen in de toekomst bestaansrecht behouden.

  • Paul van Rossum
  • Retail Challenge
 

Altijd op de hoogte blijven?