De koffie is gratis!

21 juli 2015

Doordeweeks word ik altijd rond 6:20 uur gewekt met het geluid van Radio 2. Op dat moment belt de presentator, Sander de Heer, op verzoek van een luisteraar die onderweg is, een tankstation om een gratis kopje koffie te regelen. Een leuk start van de ochtend waarbij ik elke ochtend word verrast door verschillende reacties van medewerkers van tankstations. Van een spontaan gesprek en het hartelijk welkom heten als klant, tot het weigeren om een gratis bakkie weg te geven. Inmiddels zijn volgens mij alle grote tankstations op de hoogte van deze actie van Radio 2 en wordt er steeds beter op zijn verzoek gereageerd.

Waarom zou je zo moeilijk doen om een gratis kop koffie? Koffie is toch overal gratis! Als ik boodschappen doe bij mijn favoriete supermarkt AH, pak ik regelmatig een gratis kop koffie. Er is altijd iets lekkers bij te krijgen en er ligt een krantje voor me klaar op de leestafel. Als ik kleding ga kopen in een modezaak krijg ik een kop koffie aangeboden. Steeds meer winkelketens binden klanten met een gratis kop koffie. Dixons heeft zelfs voor in de winkel koffiecorners ingericht voor een gratis bakkie en Mediamarkt heeft ook plannen voor een koffiecorner. Dure meters opofferen voor service, het koesteren en binden van de klant.

In de bakkerijbranche zie je dit soort initiatieven ook steeds meer. Door het teruglopen van de omzet is de winkel vaak te groot geworden en zoekt de bakker naar nieuwe omzet. Helaas komt dit initiatief vaak niet verder dan een zielloos hoekje achter in de winkel met een paar stoeltjes en een koffieautomaat. Slechte kwaliteit koffie uit een automaat in een sfeerloze winkel waar ook nog voor moet worden betaald!? Stel jezelf de vraag: Zou dit mijn favoriete adres zijn voor een kop koffie?

Koffie is hot! Koffie past ook heel goed bij brood en banket en kan een mooie omzetmaker en margebrenger zijn. Koffie heeft echter net als brood en banket een recept. Voor een goed kop koffie heb je de beste bonen, goede apparatuur en tijd nodig. En natuurlij vakmanschap! Een echte barista die weet hoe je een mooie cappuccino maakt en serveert. Creëer daarbij een omgeving waar de klant zich lekker voelt. Dan is koffie van toegevoegde waarde voor de winkel. Lukt dit niet, geef de koffie dan gewoon gratis!

Altijd op de hoogte blijven?