Borstzakliefde

18 februari 2015

Ik krijg buikkramp van grote schepen. Van V&D, Blokker en Vulmaarin. Het patroon is herkenbaar. De ondernemer gaat van boord en een dekzwabberaar met grote mond en nog groter ego wordt kapitein. Niet gehinderd door vernieuwingsdrift of WIJ-gaan-winnen-mentaliteit.

Ondernemer-kapiteins zorgen, dat ze voortdurend àlle ondiepten, bakens, matrozen èn de machinekamer in het oog houden. Zij weten, dat continu veranderen van vaarrichting cruciaal is om koers te houden.

Somalische piraten

Menig dekzwabberaar begrijpt dit pas, als zijn koersloze schip slagzij maakt. Als een investeringsmaatschappij het uit omvangrijke liefde op sleeptouw neemt. Liefde uit eigen kontzak, wel te verstaan, waar de portemonnee huist. Niet door liefde uit de borstzak, waar het hart woont. Het hart pompt leven in het lichaam. De kont trekt het leeg, zoals investeringsmaatschappijen schipbreukleidende bedrijven als Somalische piraten leegtrekken.

Intussen plakt de overheid niet-watervaste pleisters om de gaten in de zwalkende tanker te dichten. Met belastingregimes en meer geldverslindende zuurstokken wordt de mandjelekke boot boven water gehouden. Zodat ze geen obstakel vormen op de vaarroute van het eigen politieke succes. Triest & Treurig, de winkelformule van menig grootbedrijf.

Wil je als MKB-er gratis parkeerplaatsen bij je winkel of vier stoelen voor je pui? Helaas. Ziekelijk jaloerse of goedbedoelende incompetente ambtenaren houden het tegen. Je bent te fatsoenlijk. Te ondernemend. Te klein om politiek interessant te zijn.

Diepe buiging

Dan nog dit. Ik maak een diepe buiging voor de borstzakliefde van Paul Bringmann en Droes Prinsen. Die als je reinste ondernemers La Place - tegen alle grijzemuizenmentaliteit in - binnen de muren van V&D wisten te bedenken, te realiseren en keer op keer spannend te vernieuwen. Zij bewijzen glashard, dat de problemen van V&D en al die anderen niet zitten in de locatie, minder loop of minder koopbereidheid. Maar in armoedzaaierige kontzakliefde en billensamenknijpende dekzwabberaars.

Ik wens je veel borstzakliefde.

  • Met dit-moest-even-van-mijn-hart groet,
  • Hanno Spanninga

Altijd op de hoogte blijven?