Bakkersleerlingen bakken grootste vlaai ter wereld

6 oktober 2014

ROERMOND - Leerlingen van het Arcus College uit Heerlen en Gilde Opleidingen uit Venlo hebben zaterdag 4 oktober op het Munsterplein in Roermond een succesvolle poging gedaan om het wereldrecord Grootste Vlaai te verbreken. De notaris meette een vlaai met een doorsnede van maar liefst 5,01 meter.

Ingrediënten

De ingrediëntenlijst voor de grootste vlaai bestond uit zestig kilo bloem, vijf kilo basterdsuiker, 75 kilo suiker, 25 kilo boter, 62 blikken abrikozen en 20 kilo gele room. Met al deze ingrediënten - gesponsord door Bakeplus - werd door de leerlingen van de Limburgse (banket)bakkerijopleidingen een vlaai gebakken van 593,5 kg.

Verbroken

Om klokslag 12 uur klonken de verlossende woorden van notaris Ruud Cremers van Van Hecke Houben Notarissen: “Het wereldrecord is verbroken!”. Cremers sneed als eerst de vlaai aan, waarna het startschot werd gegeven voor het uitdelen van de vlaai aan het toegestroomde publiek. Duizenden consumenten in het centrum van Roermond genoten van de abrikozenvlaai die werd uitgedeeld door de leerlingen. In twee uur tijd deelden zij ruim 3.000 stukken vlaai uit.

Aftrap

De wereldrecordpoging Grootste Vlaai vormde de aftrap voor de Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker. Op woensdag 8 oktober aanstaande vindt het hoogtepunt plaats, de prijsuitreiking van de jaarlijkse vlaaienkeuring. Hieraan nemen zo’n 50 bakkers, 50 consumentenbakkers en 160 leerlingen deel.

Initiatief

De Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker is een initiatief van Bakeplus, de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en de Limburgse Bakkers.

Altijd op de hoogte blijven?