Bakery Nexus Junior College: 'Masterclass Brood'

15 mei 2013

Leden van Bakery Nexus geven op 16 mei een masterclass Brood aan derde- en vierdejaars leerlingen van het ROC van Amsterdam. Bij het eerste Junior College, zoals het project officieel heet, werden leerlingen meegenomen naar bakkerijen om eens te zien in wat voor bedrijven zij later terecht kunnen komen. Dit Junior College was een groot succes en dit jaar wilden we over een andere boeg gooien. In samenspraak met het ROCvA kwamen we zo tot het idee van een masterclass brood.

Vooroordelen

De keuze voor brood kwam voort uit het gegeven dat nog maar een zeer klein aandeel van de leerlingen die aan de bakkersopleiding begint, zich specialiseert in brood. Broodbakken staat voor de jongeren vaak gelijk aan ’s nachts zweten achter een hete oven en saai repeterend werk. Ook spreekt brood weinig tot de verbeelding.

In deze masterclass wil Bakery Nexus laten zien dat het werk niet meer per sé in de kleine uurtjes hoeft te gebeuren. Hoewel broodbakken een ambacht is en blijft, kun je dat bereiken door simpele technieken toe te passen (zoals werken met een koude rijs). Als er bovendien één product bestaat dat al duizenden jaren meegaat en waar men nog steeds niet op is uitgekeken, dan is het wel brood. Daarnaast zullen de leerlingen onder andere een desemcultuur opstarten en een simpel maar overheerlijk Frans stokbrood gaan maken. Ook leren ze hoe ze dit brood vervolgens kunnen vermarkten, deze leerlingen worden tenslotte de nieuwe ondernemers van de stad, en steden als Amsterdam schreeuwen om lekker brood.

De masterclass zal gegeven worden door Hiljo Hillebrand (Market Foodgroup, Nederlands Boulangerieteam), Ralph van Iersel (Danvo Bakeries) en Tim van Dalen (bakkerij Gebroeders Niemeijer en docent consumptieve technieken in opleiding). Sonneveld zal ondersteunen door het leveren van grondstoffen.

 

Altijd op de hoogte blijven?