Spaanse abrikozenkantjes

22 augustus 2011

Introductie

In 1683 maande de Amsterdamse dokter Stephanus Blankaart zijn lezers vooral geen ‘ooft’ of fruit te eten vanwege de slechte zuren en suikers. Wij leggen zijn welgemeende adviezen naast ons neer en bieden u ditmaal een recept met abrikozen.

Stephanus Blankaart, Medicinae Doctor en ‘Praktizijn tot Amsterdam’ schreef in 1683 het boekje ‘De Borgelyke Tafel, om lang gesond sonder ziekten te leven’. Daarin nam hij het later bekend gebleven adagium op:

Wagt u van koud’, van zuur, van zout,

Dat is u goed, gesond, behoud.

Ook toen werd er al geworsteld met de vraag wat gezond leven en gezond eten in moest houden. Blankaart was van mening dat fruit er de oorzaak van was dat ‘soo veele sneuvelen en met langduirige siektens gaan kwynen’. Hij schreef vervolgens dat hij natuurlijk niemand er van kan weerhouden te eten wat hij of zij wil en dus geven wij u vandaag een fruitig recept uit Spanje, afkomstig uit een boek van Janny de Moor: Buitenlands brood en gebak.

Recept abrikozenkantjes of pastelitos

abrikozen2 De abrikoos werd door de Moren meegebracht naar Spanje, samen met bijvoorbeeld amandelen, citroenen, vijgen en bananen in een tijd dat deze vruchten nog nergens in West-Europa bekend waren. Zo kregen de Spanjaarden de kans hun simpele boerenkost op te fleuren met nieuwe smaken.

Voor deze kleine gebakjes gebruikt u gedroogde abrikozen die eerst een nachtje in de week gaan. De hoeveelheden zijn berekend voor een vorm met de volgende maten: 30 x 23 x 3 cm.

  • 400 gram gedroogde abrikozen
  • 100 tot 200 gram suiker
  • 300 gram tarwebloem (patent)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram koude boter
  • 1 eierdooier
  • 1 dl ijskoud water
  • ½ dl citroensap
  • boter om in te vetten
  • bloem voor het werkvlak
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker, gemengd met 1 theelepel kaneel

Werkwijze

abrikozen3Was de vruchten zorgvuldig: er kleven vaak steentjes in. Zet ze net onder water te weken en ververs dat water eenmaal na een uur. Kook de abrikozen de volgende dag op matig vuur gaar in het weekwater tot dit is verdwenen. Pureer ze met de mixer. Voeg suiker toe en laat de puree al roerend inkoken tot een heel dikke moes. Haal het pannetje van 't vuur. Stort de bloem in een kom. Roer suiker en zout erbij en schaaf de boter op de grove rasp eroverheen. Meng de slierten met de vingertoppen door de bloem.

Klop de dooier los met water en sap, meng dit vocht met een mes door de boter-bloem, kneed kort en leg de niet geheel samenhangende bal in een plastic zakje voor 45 min. in de koelkast. Ondertussen koelt de abrikozen moes mooi af. Verwarm de oven voor tot 225 °C.

Vet de vorm in. Strooi flink bloem op werkvlak en deegrol. Druk de deegbal plat in het zakje, knip het weg. Verdeel het deeg niet helemaal eerlijk in tweeën. Rol het grootste stuk uit tot een plak van 29 bij 36 cm. Stof de plak goed af, voer de ingevette vorm ermee. Knip het deeg dat boven de rand uitsteekt weg en rol het samen met de rest tot een plak van 25 bij 32 cm: dat word t het deksel. Vul de deegbodem met de moes. Leg het deksel erover, druk de randen aan, vouw ze naar binnen voorover en knip ze in met een schaar.

Bestrooi de bovenkant met suiker en kaneel, markeer voorzichtig 24 stukjes met een scherp mes. Prik elk stukje flink in met een vork. Zet de vorm op de middelste richel van de voorverwarmde oven (225°C) en bak de abrikozenkantjes in 30-35 min. gaar en bruin.

Eerst laten afkoelen, dan pas snijden en proeven.

Bakt u graag in 't voren: na 1O min. in een oven van 200 °C is het korstje weer heerlijk krokant (zelfde behandeling voor diepgevroren pastelitos).

Kostenberekening

Grondstof Gewicht in gr. Prijs per kg. Prijs per recept
gedroogde abrikozen

2000 € 6,00 € 12,00
suiker 750 € 0,74 € 0,56
tarwebloem 1500 € 0,65 € 0,98
witte basterd 125 € 0,83 € 0,10
zout 25 € 0,19 € 0,00
roomboter 750 € 5,17 € 3,88
eidooier 100 € 3,05 € 0,31
ijswater 500 € 0,01 € 0,01
citroensap 200 € 2,21 € 0,44
witte basterd 250 € 0,83 € 0,21
kaneel

25 € 8,55 € 0,21
€ -
prijs per recept € 18,69
brutogewicht 6225
verwerkings- + inbakverlies 10% 623
nettogewicht 5603
gebakken gewicht per stuk 100
grondstofprijs per stuk € 0,33
directe arbeidsminuten per recept * 40
directe arbeidsminuten per stuk 0,7 € 0,51 € 0,36
totaal directe kosten per stuk € 0,70
opslag indirecte kosten 110% € 0,77
€ 1,47
winstopslag € 0,15
€ 1,61
btw 6% € 0,10

gecalculeerde prijs € 1,71
verkoopprijs incl btw € 1,75
verkoopprijs excl btw € 1,65
brutowinst in € € 1,32
brutowinst in % 79,79%
verkoop per week 56
verkoop opbrengst per week ex btw € 92,45
brutowinst in € per week € 73,77

Altijd op de hoogte blijven?