Recept: Saint-Honorétaart

2 juli 2014

saint-honore-300x235 Foto: santiebeati.it

Brood- en banketbakkers kenden vroeger diverse schutspatronen waaronder Sint Autbertus en in sommige gevallen Sint Lucia. Ter ere van de heilige Sint Honoratus van Amiens werd de Saint Honorétaart bedacht. Een waardig eerbetoon voor de schutspatroon van brood-, banket- en hostiebakkers.

Een Saint Honorétaart is een gebak uit de Franse keuken dat wordt gemaakt op een bodem van bladerdeeg met slagroom, waaromheen soesjes, gevuld met banketbakkersroom, worden gestapeld. De soesjes worden bestreken met gekaramelliseerde suiker. Omdat het kookdeeg van de soesjes snel vocht opneemt en slap wordt, moet de taart direct na het opbouwen worden gegeten.

De taart zou zijn bedacht in 1846 door banketbakker Chiboust die zijn zaak runde in de Rue St. Honoré. Hij wilde hiermee een eerbetoon brengen aan Saint Honoré die eeuwenlang gold als de schutspatroon van de bakkers. De Saint Honorétaart wordt in Frankrijk vooral gegeten ter ere van een Eerste Communiefeest en ter gelegenheid van een verjaardag.

De heilige Honoratus

De taart dankt dus haar naam aan de heilige Honoratus van Amiens, die ook wel Honorius en Honortus wordt genoemd. Zijn geboortedatum is niet bekend, wel dat hij stierf op 16 mei 600 na Chr.

Hij werd geboren in Port-le-Grand (Ponthieu) in de buurt van Amiens binnen een adellijke familie. Hij werd tegen zijn zin gekozen als bisschop van Amiens omdat hij van mening was dat hij die eer niet waardig was. Volgens het verhaal zou er tijdens zijn inwijding een straal licht van goddelijke aard op zijn hoofd zijn verschenen. Ook verscheen er heilige olie op zijn voorhoofd.

Wonderbaarlijke struik

Toen in zijn geboortedorp bekend werd dat Honoratus bisschop was geworden, weigerde zijn oude verzorgster dit te geloven. Zij was zojuist brood aan het bakken toen ze het nieuws hoorde. Ze sprak de onsterfelijke woorden dat ze het nieuws alleen zou geloven als de fruitschillen die ze had gebruikt voor het maken van haar broden, wortel zouden schieten. De schillen werden in de grond gestopt en hieruit groeide een zwartebessenstruik die bloemen en vruchten droeg. Deze miraculeuze struik werd tot in de 16e eeuw nog getoond aan pelgrims.

16 mei

In 1202 schonk een bakker, Renold Theriens of Renaud Cherins genaamd, een stuk land aan de gemeenteraad van Parijs met de bedoeling hierop een kapel te bouwen ter ere van de heilige Honoratus. In 1400 brachten de Parijse bakkers hun gilde onder in de kerk van Saint Honoré, vierden zijn feestdag op 16 mei en droegen zo bij aan de verdere naamsbekendheid van hun schutspatroon.

Saint Honoré werd uiteindelijk de beschermheilige van onder andere brood- en banketbakkers, hostiebakkers, kaarsenmakers, bloemisten, meelverkopers en korenhandelaren. Op afbeeldingen is hij meestal te zien met een broodschieter, een hostie, hosties op een schieter, broden of met een uitgestoken hand naar de hemel om brood te vragen voor de heilige mis.

Lodewijk XIV verordonneerde in 1659 dat voortaan elke bakker de feestdag van Saint Honoré in ere moest houden en geld moest doneren ter ondersteuning van de gemeenschap.

Recept voor Saint Honorétaart saint-honoretaart-24kitchen-300x168

Bron: 24 Kitchen

Ingrediënten:

Karamelroom

  • 125 g suiker
  • 500 ml slagroom

Bodem

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 250 g suiker
  • grof zeezout

Custardcrème

  • 32 g custardpoeder
  • 500 ml melk
  • 32 g suiker
  • vanillestokje

Soezenbeslag

  • 125 g melk
  • 125 g water
  • 125 g boter
  • 125 g bloem
  • 4 eieren
  • 3 g zout

Werkwijze:

Maak de karamelroom een dag van tevoren. Laat hiervoor de suiker karamelliseren en blus af met verwarmde slagroom. Laat dit afkoelen in de koelkast. Leng voor de custard de custardpoeder aan met een scheutje melk. Breng in een pan de resterende melk met de suiker en vanillemerg aan de kook. Voeg al roerend het custardmengsel toe aan de kokende melk en laat het ongeveer 2 minuten koken. Laat de custard afkoelen en doe het in een spuitzak. Breng voor het soezenbeslag de melk met het water aan de kook. Laat hierin de boter smelten. Voeg al roerend de bloem en het zout toe en laat het in ongeveer 2 minuten al roerend garen. Haal de pan van het vuur doe het beslag in een kom. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Doe het beslag in een spuitzak. Verwarm de oven voor op onder- en bovenwarmte 180 °C. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit. Snijd het bladerdeeg op maat met behulp van een springvorm van 22 cm. Prik met een vork gaatjes in het deeg (dit voorkomt dat het bladerdeeg teveel rijst). Spuit drie ringen van soezenbeslag op het bladerdeeg en spuit van de rest kleine soesjes. Bak de bodem en de soesje in ongeveer 30 minuten gaar en laat ze afkoelen. Spuit de custard in de ruimte tussen de soezenringen en vul de soesjes. Laat in een pan met dikke bodem 250 g suiker karamelliseren. Doop hier eerst de boven en dan de onderkant van de soesjes in en zet ze op de buitenste rand van de taartbodem. Klop de karamelroom luchtig en spuit deze op de taart. Bestrooi de taart met een klein beetje grof zeezout.

  • Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Landlogo bakkerijmuseum
 

Kostprijsberekening voor Saint-Honorétaart

berekening door Flynth

grondstof gewicht in gr. prijs per kg. prijs per recept
Karamelroom
suiker 125 € 1,05 € 0,13
slagroom 500 € 2,64 € 1,32
bodem
RB bladerdeeg 250 € 1,98 € 0,50
suiker 250 € 1,05 € 0,26
grof zeezout 10 € 1,59 € 0,02
Custardcréme
custardpoeder 32 € 1,03 € 0,03
melk 500 € 0,98 € 0,49
suiker 32 € 1,05 € 0,03
vanille 5 € 30,65 € 0,15
soezenbeslag
melk 125 € 0,98 € 0,12
water 125 € 0,01 € 0,00
roomboter 125 € 4,15 € 0,52
bloem 125 € 0,45 € 0,06
ei 200 € 1,68 € 0,34
zout 3 € 0,21 € 0,00
afwerking
kristalsuiker 250 € 1,05 € 0,26
prijs per recept € 4,23
bruto gewicht 2657
verwerkings- + inbakverlies 10% 27
netto gewicht 2630
gebakken gewicht per 2630
uitkomst 1
grondstof kostprijs per stuk € 4,23
directe arbeidsminuten halffabrikaat 10
directe arbeidsminuten per recept * 15
directe arbeidsminuten per stuk 25,0 € 0,49 € 12,25
totaal directe kosten per st. € 16,48
opslag indirecte kosten 110% € 18,13
€ 34,61
winstopslag 10% € 3,46
€ 38,07
btw 6% € 2,28
gecalculeerde prijs € 40,35
verkoopprijs incl. btw € 40,00
verkoopprijs excl. Btw € 37,74
Bruto winst in €. € 33,50
Bruto winst in % 88,79%
verkoop per week 1
verkoop opbrengst per week excl. Btw € 37,74
bruto winst in €. per week € 33,51
directe arbeidsminuten * = Minuten tot en met het bakken.

Alleen de blauwe velden invullen.

Altijd op de hoogte blijven?