koninginnedag 2013. tijstermanbakkers.nl
Van oudsher bestaat er een goede relatie tussen de bakkerijbranche en het Koningshuis. Geen wonder: de Koninklijke feestdagen zijn aanleiding voor extra verkoop van Oranjeproducten. Daarom bakken we voor de nieuw ingevoerde Koningsspelen dit jaar ‘Koninkjes’.
Ons vorstenhuis en de kleur Oranje
Als wij aan ons vorstenhuis, aan Nederlandse kleuren en aan onze nationale ‘Mannschaft’ denken, denken wij aan de kleur oranje. Weet u wellicht waar we die kleur aan te danken hebben?
De oorsprong ligt in het Franse stadje Orange, in de Vaucluse, 20 kilometer ten noorden van Avignon. De stad en het gebied er om heen werden rond het 800 ingenomen door ene Guilhelm (Willem), een leenman van keizer Karel de Grote. Guilhelm d'Orange geldt als de stamvader van ons koningshuis.
Over de afkomst van deze Guilhelm d'Orange, wordt nog altijd gediscussieerd door historici: hij zou van Joodse of Mengrovische afkomst zijn. Hoe dan ook: hij werd tot twee keer toe heilig verklaard door het Vaticaan.
Met toestemming van de Duitse Keizer Frederik Barbarossa I, mocht het Graafschap zich vanaf 1163 een Prinsdom noemen. Het gebied was niet groter dan zo'n 300 vierkante km.
Om een lang verhaal kort te maken: Rene van Chalon (1519-1544) erfde in 1538 van zijn oom de titel Prins van Oranje en met hem begon de connectie met het Huis van Nassau.
Koninkjes
De herkomst van de Koninkjes die we dit maal op het programma hebben gezet, is niet bekend. Omdat op 6 januari – Driekoningen – soms zogenoemde ‘Koninkjes- spelen’ werden opgevoerd, is het waarschijnlijk dat dit broodje rond deze periode werd gebakken. zeker is dat echter niet.
Maar de naam kan, met het oog op de aanstaande Koningsspelen, natuurlijk niet beter. En omdat het om een zacht broodje gaat, is het een gemakkelijk uit de delen product.
Recept voor zacht kleinbrood
Koninkje, uit het boek groot en klein luxe - brood van G.W. Barendsen
Bron: Groot en klein luxe – brood door G.W. Barendsen
Ingrediënten:
- 1000 gram bloem
- 60 gram gist
- 40 gram suiker
- ca. 530 gram melk
- 1 ei
- 20 gram zout
- 70 gram boter
Werkwijze:
- Van de helft van het bloem, de gist, het ei en de melk een vrij slap zetsel maken. Daarna de rest van de bloem en het zout er luchtig doorheen halen. De boter er ver volgens goed door heen werken.
- Rijstijd ca 45 minuten, daarna doorslaan en afwegen tot bolletjes van 55 à 60 gram. Verjaardagstaart voor prinses Christina
- Daarna opbollen en laten narijzen bij een vochtigheidsgraad van 80.
- De broodjes op de plaat leggen en aan één zijkant inknippen. Door het deeg in een halve maan te buigen kunt er een soort kroontje van maken.
- Strijken met ei of eidooier en vol gerezen in een warme oven.
Soms worden deze broodjes geknipt, zoals ook een knipbrood geknipt wordt. Dit wordt echter wijder van elkaar gedaan en middenin laat u een streep over,die u vrij laat, zodat het, als dit broodje geknipt is, de vorm heeft van een boomblad of varentakje. Ook deze broodjes worden ‘koninkjes’ genoemd en gestreken met ei en zacht gebakken.
Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land
Kostprijsberekening voor Koninkjes
berekening door Flynth
grondstof | gewicht in gr. | prijs per kg. | prijs per recept |
bloem | 10000 | € 0,45 | € 4,500 |
gist | 300 | € 0,87 | € 0,261 |
basterdsuiker | 400 | € 1,10 | € 0,440 |
volle melk | 5300 | € 0,99 | € 5,247 |
zout | 180 | € 0,20 | € 0,036 |
roomboter | 700 | € 4,28 | € 2,996 |
vers ei | 500 | € 2,00 | € 1,000 |
prijs per recept | € 14,480 | ||
bruto gewicht | 17380 | ||
Gistingsverlies 1,5% | 261 | ||
totaal deeggewicht | 17119 | ||
verwerkingsverlies 1% | 171 | ||
netto deeggewicht | 16948 | ||
afweeggewicht | 55 | ||
uitkomst | 308 | ||
grondstof kostprijs per stuk | € 0,047 | ||
directe arbeidsminuten per recept * | 40 | ||
directe arbeidsminuten per stuk | 0,1 | € 0,54 | € 0,070 |
totaal directe kosten per st. | € 0,117 | ||
opslag indirecte kosten | 110% | € 0,129 | |
€ 0,246 | |||
winstopslag | 10% | € 0,025 | |
€ 0,270 | |||
btw | 6% | € 0,016 | |
gecalculeerde prijs | € 0,287 | ||
verkoopprijs incl. btw | € 0,490 | ||
verkoopprijs excl. Btw | € 0,462 | ||
Bruto winst in €. | € 0,415 | ||
Bruto winst in % | 89,83% | ||
verkoop per week | 308 | ||
verkoop opbrengst per week excl. Btw | € 142,445 | ||
bruto winst in €. per week | € 127,965 | ||
directe arbeidsminuten * = | minuten tot en met het bakken. alleen de blauwe velden invullen. |