Recept: chocolade pistache biscotti

19 augustus 2015

Chococolade-biscotte-met-Droste-pastillesEen flik of flikje is een besuikerd rond chocolaatje of chocoladekoekje met een bolle en een platte kant. Het is vernoemd naar de uitvinder Caspar Flick, die in 1745 een chocoladefabriekje begon in de Nes in Amsterdam.

Over Caspar Flick is nauwelijks of niets bekend met uitzondering van zijn dood rond 1780. Een zekere Jan Dekker neemt in 1799 het Amsterdamse chocoladebedrijfje over als 'Erven Caspar Flick & Co'. Men maakt er onder andere de beroemde flikjes, de chocolaatjes die al in 1811 als namaak op de markt komen.

In 1872 was een 'flickje' nog een besuikerd, rond chocolade koekje; in 1899 waren de 'suikererwtjes' van de chocola af.

CacaofabriekHet-Pastillemannetje-promoot-de-Sinterklaasactie-midden-jaren-30-

In 1879 wordt voor het eerst melding gemaakt van een cacaofabriek aan de Tuinstraat in Amsterdam. In het Amsterdams woningboek van 1897 valt vervolgens te lezen dat het grootste gedeelte van de fabriek werd ingenomen door de cacaofabriek van Flick. Men produceert er chocolade in allerhande modellen tot 1923. Blijkbaar ging het de fabriek voor de wind getuige het vervolg:

Ene J.A. Francken opende in 1899 een cacaofabriek in de Jan Bestevaerstraat 60 in Koog aan de Zaan: Francken Cacao- en Chocoladefabriek & Co. Het bedrijf ontsnapte in 1911 aan een fatale brand. Net gearriveerd personeel reageerde alert en bluste de brand in de fabriek. Na de Eerste Wereldoorlog braken moeilijke tijden aan. De cacaofabriek van Francken redde het niet langer in zijn eentje en fuseerde met de Erven Caspar Flick & Co. Samen gingen ze verder als de N.V. Cacao-Unie.

In 1924 wordt dit bedrijf officieel opgedoekt na een fusie met Franken & Co uit Koog aan de Zaan.

Hoewel de Erven Flick & Co niet meer bestaat leeft het flikje voort in de nu bekende Drostepastilles. Pastilles behoren door de jaren heen tot de meest geliefde chocolade van Droste. De eerste pastilles werden in de winkel in Haarlem stuk voor stuk met de hand gepoetst om ze een mooi glanzend uiterlijk te geven. Ze werden voor zestig cent per ons verkocht. In de volksmond werden ze foutief ook ‘flikken’ genoemd.

Recept voor Chocolade Pistache biscotti

Bron: http://www.droste.nl

Ingrediënten

  • 175 g Droste chocoladepastilles puur
  • 75 g roomboter
  • 1 ei
  • 75 g gepelde pistache noten (ongezouten)
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 75 g suiker
  • 50 g griesmeel
  • 2 theelepels citroenrasp (potje)
  • 1,5 el Cognac of Vieux
  • 4 el poedersuiker

Bereidingswijze:

Breng een bodempje water aan de kook. Breek de chocolade boven een kleine steelpan in stukjes en voeg 50 g boter toe. Hang de steelpan in de stoom van de pan met kokend water. De chocolade al roerend laten smelten en door de boter roeren.

Neem het chocolademengsel van het vuur en laat het iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet de bakplaat in met de rest van de boter.

Klop het ei los. Hak de pistachenoten grof. Zeef de bakmeel en bakpoeder boven een kom. Voeg suiker, griesmeel, citroenrasp, Cognac of Vieux, ei, pistachenoten en de afgekoelde chocolade toe.

Meng het geheel door elkaar tot een zacht deeg. Verdeel het deeg in 24 balletjes. Druk de balletjes plat en leg ze op de bakplaat..

Ca. 25 min in de oven laten bakken, tot ze stevig aanvoelen. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen. Strooi de poedersuiker over de biscotti.

Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Landlogo bakkerijmuseum

Kostprijsberekening voor chocolade pistache biscotti

Met medewerking van Flynth. Alleen de blauwe velden invullen.

directe arbeidsminuten * = minuten tot en met het bakken.

grondstof gewicht in gr. prijs per kg. prijs per recept
chocolade puur 1750 €  5,72 € 10,01
romboter 750 €  3,63 € 2,72
ei 500 €  1,69 € 0,85
pistachenoten 750 €  36,00 € 27,00
zelfrijzend bakmeel 2000 €  1,02 € 2,04
bakpoeder 150 €  2,40 € 0,36
suiker 750 €  0,90 € 0,68
griesmeel 500 €  1,25 € 0,63
citroenrasp 50 €  2,40 € 0,12
Cognac 150 €  20,00 € 3,00
poedersuiker 400 €  1,10 € 0,44
prijs per recept € 37,83
bruto gewicht 7750
verwerkings- + inbakverlies 10% 78
netto gewicht 7673
gebakken gewicht per 32
uitkomst 240
grondstof kostprijs per stuk € 0,16
directe arbeidsminuten halffabrikaat 0
directe arbeidsminuten per recept * 40
directe arbeidsminuten per stuk 0,2 €  0,49 € 0,08
totaal directe kosten per st. € 0,24
opslag indirecte kosten 112% € 0,27
€ 0,51
winstopslag 10% € 0,05
€ 0,56
btw 6% € 0,03
gecalculeerde prijs € 0,59
verkoopprijs incl. btw € 0,60
verkoopprijs excl. Btw € 0,57
Bruto winst in €. € 0,41
Bruto winst in % 72,13%
verkoop per week 240
verkoop opbrengst per week excl. Btw € 135,72
bruto winst in €. per week € 97,89

Altijd op de hoogte blijven?