Recept van Ivo van Dijkhuizen, gepubliceerd in BIB5-2012
Benodigdheden:
- 1000 gram durumgries
- 1000 gram speltbloem
- 1000 gram biologische bloem
- 1000 gram roggemeel
- 2000 gram bio volkoren
- 60 gram gist
- 115 gram zeezout
- 140 gram biologische zonnebloemolie
- 210 gram biologische gluten
- 40 gram verse sinaasappelrasp
Bereidingswijze:
- Deeg draaien in de voorbereiding.
- Mooi soepel deeg draaien. Let op: het zal nog iets opstijven.
- Bak licht in oliën en het deeg erin leggen.
- Goed afdekken en wegzetten bij 12 °C onder plastic in de narijskast die ook kan koelen.
- De volgende dag hiervan stukken steken van 525 gram en iets los laten komen. Daarna los aanpunten.
Puntrijs: 45 minuten.
Narijs: voldoende, ligt eraan hoe koud hij is en bakken.
Gezondheidsbrood is volledig bio en bevat chiaseeds. Ook wordt er gebruik gemaakt van verse sinaasappelrasp voor de frisse smaak. Dit is op basis van desem en ondersteund met gist. Het rode milletzaad zorgt voor de mooie kleur. Ook zit er quinoa-zaad in dat zorgt voor voldoende ijzer in ons lichaam. Kortom, een heel gezond brood!