Introductie
Een Paasontbijt of – brunch met familie of vrienden is een prima start van het Paasweekend. Dat vond men blijkbaar ook al in de 19e eeuw. Met deze historische variant komt u goed voor de dag voor een gezellig samenzijn.
Recept: Paaschbroodjes uit 1804
Neem, om dit te bakken, 2 Ned. ponden tarwe-meel, 1 dito pond korenten, die men verlezen en zeer schoon wasschen moet, voorts nog 12 eijeren, 2 notenmuskaten, een Ned. once boter (maar men moet die smelten), een lood kaneel, eene halve kom zoetemelk, die men laauw maken, en waardoor men een weinig suiker roeren moet, en een stukje versche gist; kneed dit alles wel door elkander, maak daarvan de gedaante van paaschbrood, en laat het in den oven gaar bakken.
Bron: Aaltje, de Volmaakte en Zuinige Keukenmeid, Nieuw Nederlandsch keukenboek voor Koks, Keukenmeiden en Huismoeders. Uitgave: C.J. Borleffs, J. de Ruijter, Amsterdam, 1804.
Paashaas
U zou het deeg kunnen afbakken in de vorm van een bijzondere Paashaas. De haas was in de oudheid al het symbool van de maan, die de datum bepaalde voor het Paasfeest. Over de Paashaas bestaat een aardige legende waarin verteld wordt dat hij van oorsprong een grote vogel was, die toebehoorde aan de godin Eostre. De reden is niet bekend maar op een kwade dag ontstak Eostre in woede en veranderde de vogel in een haas. Dat zou verklaren waarom de Paashaas elk voorjaar weer nesten bouwt en deze vult met eieren.
Judaskrakeling
Een andere vorm waar u voor kunt kiezen is de krakeling, rijk aan symboliek. In dit bakproduct herkent men de eeuwigheid want het kent immers geen begin en geen einde. Dit product symboliseert ook de cyclus van de natuur, de Heilige Drie- Eenheid en de samenwerking tussen boer, molenaar en bakker. Met de Judaskrakeling werd in Bohemen op figuurlijke wijze Koning Winter opgeknoopt om de komst van de lente te versnellen. Een wat lieflijker vorm van de krakeling is het wiegje waarin de lente en al het jonge leven tot ontwikkeling kan komen.
Boterschaapjes en boterkippetjes
Bij een feestelijk en smakelijk Paasontbijt worden vaak schaapjes of kippetjes in botervorm gepresenteerd. Boeren in de Krimpenerwaard maakten al in de 17e eeuw grasboter van het melk van koeien die in de lente voor het eerst weer het malse gras aten. Om deze lenteboter zo feestelijk mogelijk te serveren werd de boter in houten vormen gemodelleerd. De boeren maakten deze vormen zelf tijdens de lange, donkere winteravonden.
Kostenberekening
Grondstof | Gewicht in gr. | Prijs per kg. | Prijs per recept | ||
Tarwemeel | 5000 | 0,60 | 3,00 | ||
Heel ei | 2500 | 1,44 | 3,60 | ||
Basterd | 250 | 0,83 | 0,21 | ||
Gist | 250 | 1,26 | 0,32 | ||
Roomboter | 500 | 4,64 | 2,32 | ||
Zout | 90 | 0,19 | 0,02 | ||
Kaneel | 50 | 8,30 | 0,42 | ||
Nootmuskaat | 25 | 15,30 | 0,38 | ||
Melk | 500 | 0,80 | 0,40 | ||
Krenten | 2500 | 1,94 | 4,85 | ||
Sucade | 500 | 2,93 | 1,47 | ||
Eistrijksel | 100 | 1,44 | 0,14 | ||
|
| Prijs per recept: | 17,12 | ||
Bruto gewicht | 12265 | ||||
Verwerkings- + inbakverlies 10% | 1227 | ||||
Netto gewicht | 11039 | ||||
Gebakken gewicht per stuk | 80 | ||||
Uitkomst | 138 | ||||
Grondstof kostprijs per stuk | 0,12 | ||||
Directe arbeidsminuten per recept* | 25 | ||||
Directe arbeidsminuten per stuk | 0,2 | 0,51 | 0,09 | ||
Totaal directe kosten per stuk | 0,22 | ||||
Opslag indirecte kosten | 110% | 0,24 | |||
0,45 | |||||
Winstopslag | 10% | 0,05 | |||
0,50 | |||||
BTW | 6% | 0,03 | |||
Gecalculeerde prijs | 0,53 | ||||
Verkoopprijs incl. BTW | 1,00 | ||||
Verkoopprijs excl. BTW | 0,94 | ||||
Brutowinst in EURO | 0,82 | ||||
Brutowinst in % | 86,85% | ||||
Verkoop per week | 138 | ||||
Verkoop opbrengst per week excl. BTW | 130,19 | ||||
Brutowinst in EURO per week | 113,07 | ||||
------------------------------ (* minuten tot en met het bakken) |