Moppentrommel

24 augustus 2011

Introductie

louis_camps_de_uitvinder_van_de_camps_moppen_mobile_ Er zijn zoete en knapperige moppen, botermoppen, amandelmoppen, suiker – en stroopmoppen. Elke zichzelf respecterende stad of streek ontwikkelde ooit wel zijn eigen mop, karakteristiek van smaak en vorm, steeds op basis van een boterdeeg. Met de Camps-mop en de Weespermop bent u alvast verzekerd van een goed gevulde Moppentrommel!

De Goudse mop was en is een ronde mop die in het buitenland bekend staat als Gâteau sec de Gouda. Het is een koekje met een zoete, zachte smaak dankzij de toegevoegde vanille.

De Pitmop is een vierkante mop, niet gebonden aan een specifieke stad of regio. Dit een brosse variant dankzij de basterdsuiker, die wordt gedecoreerd met halve amandelen.

En dan is er natuurlijk de Kloostermop, genoemd naar de forse, rode bakstenen waarmee de stadsmuren en de stadspoorten van Hattem werden gebouwd. Een mop die enkele jaren geleden speciaal werd ontwikkeld in het Nederlands Bakkerijmuseum. Zeer bijzonder van smaak dankzij de toevoeging van kummel. 

Foto: Snoepwinkel van Louis Camps, 1918

campsmoppen_mobile_ Camps mop

Rond 1870 stonden op de kermissen in Noord-Limburg snoepkramen die allerlei lekkernijen verkochten. Deze werden door de eigenaren zelf gemaakt. Het was bakker Louis Camps (foto) in Horst (L) die de heerlijke Camps-mop uitvond. De koek hield het midden tussen een eierkoek en een knapkoek. Het was een ronde koek, bestrooit met rode suiker en in het midden een gat. Voor één cent was hij te koop. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd de koek gemaakt en in heel Noord-Limburg op kermissen en markten verkocht.

Recept Camps-mop, circa 30 stuks

Ingrediënten

  • • 700 g w-bloem 100
  • • 350 g basterdsuiker 50
  • • 25 g ammoniumcarbonaat 4
  • • 70 g margarine 10

• 210 g volle melk 30

Verdere benodigdheden

• kristalsuiker

• rode kleurstof

snoepkraam_van_louis_camps_anno_1918_small_ Werkwijze

- Maak van bovengenoemde grondstoffen een zetdeeg. Het deeg mag / zal een beetje taai zijn.

- Laat het deeg opstijven.

- Meng de suiker met de kleurstof tot mooie rode kleur.

- Rol het deeg uit tot ca 4 mm dikte.

- Steek met een gladde steker, Ø 9 cm koeken uit en steek daarna met een kleine gladde steker circa Ø 4 cm in het midden rondje uit, zodat het een krans wordt.

- De ringen natmaken met water en in de gekleurde suiker drukken.

- Bakken op licht gesmeerde bakplaat of bakpapier

- Bakken ca 200 °C. Hete lucht oven 185°C.

- Baktijd ca 10 minuten

- Goed laten afkoelen, zodat de ammonium damp verdwijnt, alvorens in te pakken.

Recept Weesper moppen

Hiervoor draait men in de amandelwrijfmachine het volgende recept middelmatig fijn:

  • • 1 kg amandelen

  • • 1,20 kg melissuiker
  • • 0,03 kg citroenrasp

• 6 tot 8 eieren

• Nadat de spijs met 4 eieren gedraaid is voegt men er de andere eieren aan toe. Men werkt het dan op de bank goed door elkaar.

• Rol nu de spijs in pillen van 4 cm dikte. Rol ze vervolgens in melissuiker uit tot 2 ½ cm dikte.

• Snij ze nu met een klein scherp mesje dat men in schuine lijn houdt tot schijfjes van ½ cm dikte.

• Bak ze op gesmeerde platen af, liefst ook nog op onderplaten, op 200 graden Celsius en ze zijn gereed. Nadat ze even uit den oven zijn steekt men ze met een plamuurmes van de platen.

Bron: 

Het Bakkersbedrijf, Technisch maandblad voor de brood-, koek- en banketbakkerij. Nummer 6 april 1924

Kostenberekening

Grondstof Gewicht in gr. Prijs per kg. Prijs per recept
Zeeuwse bloem

4200 € 0,64 € 2,69
witte basterd

1950 € 0,83 € 1,62
ammonium 150 € 2,52 € 0,38
margarine 450 € 2,04 € 0,92
volle melk

1500 € 0,99 € 1,49
kristalsuiker 1000 € 0,74 € 0,74
rode kleurstof 10 € 34,92 € 0,35
€ -      
Prijs per recept € 8,18
brutogewicht 9260
verwerkings-+inbakverlies 10% 926
nettogewicht 8334
gebakken gewicht p/stuk 100
uitkomst 83
grondstof kostprijs per stuk € 0,10
directe arbeidsminuten per recept* 60
directe arbeidsminuten per stuk 0,7 € 0,51 € 0,37
totale directe kosten per stuk € 0,47
opslag indirecte kosten 110% € 0,51
€ 0,98
winstopslag 10% € 0,10
€ 1,07
btw 6 % € 0,06
gecalculeerde prijs € 1,14
verkoopprijs incl btw € 1,45
verkoopprijs excl btw € 1,37
brutowinst in € € 1,27
brutowinst in % 92,83%
verkoop per week 83
verkoop opbrengst per week ex btw € 113,54
brutowinst in € per week € 105,39

Altijd op de hoogte blijven?