Introductie
In vakanties en tijdens studiereizen of werkzaamheden over de grens maken we kennis met (soms) verre oorden en andere eetgewoonten. We worden er geïnspireerd door exotische ingrediënten en / of nieuwe smaken. Daarom dit keer vanwege de vakantieperiode een recept uit Mexico: Papa ‘roti’ Mexican bun oftewel een Mexicaans koffiebroodje.
Recept papa 'roti' Mexican coffee bun
Ingrediënten voor de decoratie
- 500 gram boter
- 400 gram suiker
- 6 gram zout
- 400 gram eieren
- 100 gram water
- 600 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 30 gram koffiepoeder (Nescafé)
Werkwijze
• Maak van bovengenoemde grondstoffen een koud cake beslag
• Laat wat opstijven in de koelkast
Ingrediënten voor het deeg
- 1000 gram patentbloem
- 50 gram gist
- 6 gram zacht broodpoeder
- 170 gram margarine
- 170 gram suiker
- 20 gram zout
- 100 gram ei
- 70 gram melkpoeder
- 420 gram water
- Stevige margarine om in te vouwen
Werkwijze
- Deegtemperatuur 25 °C
- Kneedtijd 8 minuten
- Maak een soepel deeg als voor kleinbrood. Voeg de margarine als laatste toe.
- Meteen verdelen en opbollen
- Bolrijs 10 minuten
- Bol opnieuw op en vouw er 3 gram stevige margarine in
- Narijs ca 60 minuten
- Spuit vlak voor het bakken, met een kleine spuit in een spiraal, de decoratie er op.
- Afbakken 210 °C gedurende ongeveer 15 minuten
Kostenberekening
Grondstof | Gewicht in gr. | Prijs per kg. | Prijs per recept |
DEEG | |||
tarwebloem | 5000 | € 0,65 | € 3,25 |
verse gist | 250 | € 0,99 | € 0,25 |
kleinbroodpoeder | 30 | € 2,58 | € 0,08 |
roomboter | 850 | € 5,29 | € 4,50 |
suiker | 850 | € 0,74 | € 0,63 |
zout | 100 | € 0,19 | € 0,02 |
eieren | 500 | € 1,80 | € 0,90 |
melkpoeder | 350 | € 3,87 | € 1,35 |
water | 2000 | € 0,01 | € 0,02 |
INVOUWEN | |||
roomboter | 450 | € 5,29 | € 2,38 |
DECORATIEBESLAG | |||
roomboter | 2500 | € 5,29 | € 13,23 |
suiker | 2000 | € 0,74 | € 1,48 |
zout | 30 | € 0,19 | € 0,01 |
eieren | 2000 | € 1,80 | € 3,60 |
water | 500 | € 0,01 | € 0,01 |
bloem | 3000 | € 0,65 | € 1,95 |
bakpoeder | 50 | € 0,11 | |
koffiepoeder (Nescafé) | 150 | €0,69 | |
prijs per recept | € 34,44 | ||
brutogewicht | 20610 | ||
verwerkings+inbakverlies 10% | 2061 | ||
nettogewicht | 18549 | ||
gebakken gewicht per stuk | 100 | ||
uitkomst | 185 | ||
grondstof kostprijs p/stuk | € 0,19 | ||
directe arbeidsminuten per recept* | 50 | ||
directe arbeidsminuten per stuk | 0,3 | € 0,14 | |
totaal directe kosten per stuk | € 0,32 | ||
opslag indirecte kosten | 110% | € 0,36 | |
€ 0,68 | |||
winstopslag | 10% | € 0,07 | |
€ 0,75 | |||
btw | 6% | € 0,04 | |
gecalculeerde prijs | € 0,79 | ||
verkoopprijs incl. btw | € 0,95 | ||
verkoopprijs excl. btw | € 0,90 | ||
brutowinst in € | € 0,71 | ||
brutowint in % | 79,28 % | ||
verkoop per week | 185 | ||
verkoop opbrengst per week excl. btw | € 166,24 | ||
brutowinst in € per week | € 131,80 |