Nu de vakanties weer losbarsten en met name binnenlandse vakanties in tijden van economische malaise populair zijn, is het zaak om als brood- en banketbakker te werken aan lokale specialiteiten. Uw voorgangers waren daar ook zeer bedreven in. In deze aflevering gaan we in op een aantal van die plaatselijke bijzonderheden.
Wees trots op een bijnaam als ‘schapenkoppen’ en maak er net als de inwoners van Dordrecht, een lokale specialiteit van. Staat er een opvallend, architectonisch gebouw in uw woonplaats? Maak er een koekje van zoals een bakker uit Hilversum die Raadhuisjes bakte.
Raadhuisjes uit Hilversum
Deze koekjes zijn genoemd naar het opvallende raadhuis dat in 1928 door architect Dudok werd gebouwd. Het pand bestaat uit rechthoeken en kubussen van geel steen en is voorzien van een hoge toren.
Tsaar Peter cake
De cake dankt haar naam aan de Russische vorst tsaar Peter de Grote. Deze vorst verbleef in 1697 enige tijd in Zaandam waaraan het Tsaar Peterhuisje aan de Krimp nog herinnert alsmede het standbeeld op de Dam.
Leidse Bul
Enigszins gelijkend op Jan Hagel. In de stad kent men een gezegde: Leiden, de stad van bul en bolus.
Lithse koek
Een koek in de vorm van een snoek. Het wordt gebakken ter herinnering aan de ‘800 – jarige snoek, die in een van de visrijke wielen van Lith huisde’, aldus een beschrijving in het boek ‘Dorp aan de rivier’ van Anton Coolen.
Dordtse Schapenkopjes
- Bijnaam van de inwoners van Dordrecht
- Raadhuis Hilversum
Recept: Edammer Boulettes
Van oorsprong een Frans gerecht waarin de Edammer kaas een hoofdrol speelt. Het zijn eigenlijk kaasballetjes natuurlijk gemaakt van Edammer kaas.
Recept:
- 100 gram paneermeel
- 2 eieren
- 250 gram gehakt
- 250 gram belegen Edammer kaas
- Eiwit
- Peper en zout
- Nootmuskaat
- Boter
De balletjes worden goudbruin gebakken en met tomatensaus geserveerd.
Amulettekoek
Vollenhoven was een voorname plaats met veel inwoners van adel tot het stadje in verval kwam en een vissersplaats werd.
Vissen op de Zuiderzee was toentertijd niet zonder risico’s. De vissersvrouwen bakten daarom amulettekoeken als talisman voor de vissers op zee.
De vissers namen aanvankelijk talismannen mee in de vorm van penningen, kettingen of armbanden. De vervangende amuletten van koek waren niet alleen bedoeld als voedsel voor de hardwerkende mannen maar dienden ook als afweer tegen watergeesten.
Recept
- 750 gram bruine basterdsuiker
- Ca. 50 gram melk
- 250 gram boter
- 5 eieren
- 500 gram bloem
- 500 gram meel
- 50 gram citroensap
- 20 gram kaneel
Bereiding:
- Suiker, melk en eieren licht verwarmen in een kom.
- Bloem, meel, kaneel en wat bakpoeder door elkaar zeven. Boter en citroenrasp toevoegen en samen met het eimengsel tot een glad deeg kneden.
- Deeg in de koelkast af laten koelen en vervolgens in 40 stukjes verdelen. Opbollen en er ovaalvormige puntjes van modelleren.
- De puntjes op bakpapier leggen en aan de bovenkant met eidooier bestrijken. Met een vork vier strepen in de lenterichting aanbrengen.
- In een voorverwarmde hete oven in korte tijd lichtbruin afbakken zodat ze nog zacht blijven.
Bron: P.G. Rotte, Bakkerswereld.
Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land
Kostprijsberekening voor Amulettekoeken
berekening door Flynth
grondstof | gewicht in gram | prijs per kg | prijs per recept |
bruine basterdsuiker | 3750 | € 1,13 | € 4,24 |
melk | 250 | € 0,99 | € 0,25 |
roomboter | 1250 | € 4,24 | € 5,30 |
eieren | 1250 | € 1,68 | € 2,10 |
bloem | 2500 | € 0,45 | € 1,13 |
volkorenmeel | 2500 | € 0,50 | € 1,25 |
citroenrasp | 250 | € 2,53 | € 0,63 |
kaneel | 100 | € 8,30 | € 0,83 |
bakpoeder | 50 | € 2,16 | € 0,11 |
eidooier | 500 | € 4,36 | € 2,18 |
prijs per recept | € 18,01 | ||
bruto gewicht | 12400 | ||
verwerkings- + inbakverlies 10% | 1240 | ||
netto gewicht | 11160 | ||
gebakken gewicht per | 100 | ||
uitkomst | 112 | ||
grondstof kostprijs per stuk | € 0,16 | ||
directe arbeidsminuten halffabrikaat | 0 | ||
directe arbeidsminuten per recept * | 60 | ||
directe arbeidsminuten per stuk | 0,5 | € 0,49 | € 0,26 |
totaal directe kosten per st. | € 0,42 | ||
opslag indirecte kosten | 110% | € 0,47 | |
€ 0,89 | |||
winstopslag | 10% | € 0,09 | |
€ 0,98 | |||
btw | 6% | € 0,06 | |
gecalculeerde prijs | € 1,04 | ||
verkoopprijs incl. btw | € 1,15 | ||
verkoopprijs excl. Btw | € 1,08 | ||
Bruto winst in €. | € 0,92 | ||
Bruto winst in % | 85,12% | ||
verkoop per week | 112 | ||
verkoop opbrengst per week excl. Btw | € 121,08 | ||
bruto winst in €. per week | € 103,06 | ||
directe arbeidsminuten * = | minuten tot en met het bakken. alleen de blauwe velden invullen. |