Bruidsgebak

15 februari 2012

Introductie

Bruidsgebak op schrikkeldag

koekplank Schrikkeldag op 29 februari is voor veel mensen een bijzondere dag omdat ze dan ‘eindelijk’ weer hun verjaardag, trouwdag of andersoortige feestdag ècht kunnen vieren. In dit kader benoemen we enkele bijzondere soorten huwelijksgebak zoals de dukatenkakker en de bruidstulband.

Aan Schrikkeldag was van oudsher de gewoonte gekoppeld dat vrouwen mànnen ten huwelijk mochten vragen, een gebruik dat al in de Middeleeuwen zou zijn ontstaan.

Vlaamse schrikkelkoeken

Het zo rijk aan folklore zijnde Vlaanderen kent weer totaal andere schrikkelgebruiken. Daar worden op deze bijzondere dag schrikkelkoeken gebakken. Deze koeken, die de vorm van een wieg hebben, worden op een speciale plank gebakken en zijn bedoeld om kinderen te verrassen, die op 29 februari hun verjaardag vieren.

Noorse schrikkeltraditie

bruidstaart_grace_kelly Evenals in Vlaanderen zoeken de Noren hun schrikkeltraditie in het bakken van bijzondere koeken. In de zomer vóór het schrikkeljaar wordt een aantal korenschoven op een bijzondere wijze samengebonden. Tijdens de oogst worden deze schoven met veel ceremonieel naar de boerderij vervoerd. Van die tarwekorrels wordt vervolgens op een speciale manier meel gemalen, dat op 28 februari tot schrikkelkoek wordt omgezet. Voorzien van veel stroop worden ze vervolgens op 29 februari genuttigd. Als men in Noorwegen op die dag als jongen of meisje een verjaardag viert, wordt van datzelfde meel een langwerpige koek gebakken, die, voorzien van kleurige linten, door de jarige om de linkerarm wordt gedragen.

Dukatenkakker

dukatenkakker Een populair bruidsgebak was de zogenoemde ‘dukatenkakker’, een pop gebakken van speculaas of taaitaai. In Frankrijk kent men dit product als ‘malpropre’.

Het was een potsierlijk uitgedoste narrenfiguur of een grotesk boertje, dat in hurkende houding zich van enige dukaten ontlastte.

Hiermee wenste men het bruidspaar een constante geldovervloed. Wat let u om op 29 februari – ter promotie van uw onderneming - dukatenkakkers uit te delen aan de bruidsparen van die dag en degenen die een huwelijksdag vieren?

Tulband

De tulband kennen we als een gerezen koek van gistdeeg en krenten en rozijnen, in de vorm van een ronde, afgestompte piramide met een gat in het midden.

Het product ontleent zijn naam aan het feit dat het lijkt  op het beken­de Oosterse hoofddeksel. In Frankrijk staat de tulband bekend als 'Bonnet du Turc' en in Duitsland als 'Türkenbund'. Eeuwenlang was de tulband een populair huwelijksgebak, onder ander in Friesland en Zeeland. Een goede bruidstulband was samengesteld uit krenten en kruiden en werd versierd met bloemen.logo bakkerijmuseum

Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land in Hattem

Bruidstaartverpakking

beko_taartverpakkingBruidstaarten zijn doorgaans van een kloek formaat. De schoonfamilie moet namelijk ook een stukje van het lekkers kunnen meegenieten. De banketbakker die zo'n opdracht heeft gekregen sluit een drukke periode af op het moment dat de bruidstaart over de drempel van het zojuist getrouwde paar gaat.

En in die drempel zit voor de verpakkingsgroothandel de uitdaging. Gebruikt de bakker daarvoor een bakplaat, dan moet hij de volgende dag weer terug om zijn eigendom op te halen. Gebruikt de bakker een aan elkaar 'geniete' en geplakte zwanenhalsdoos, dan handelt hij in strijd met de wetgeving van de voedsel en warenautoriteit. Bovendien moet hij zich nogal wat pijn en moeite getroosten om de twee dozen aan elkaar te krijgen.

De oplossing is eenvoudig. Bij Beko Verpakkingen heeft de bakker de keus uit vijf verschillende 'groot formaat' dozen. Verpakt per tien stuks. Met deze verpakkingen brengt u ook dit ambachtelijk product in de juiste conditie over de drempel, zonder moeite, en tegen de laagste verpakkingskosten!

Meer informatie op www.beko-verpakkingen.nl. 

Recept voor een bruidstulband

Gerezen tulband. Uitkomst: 4 broden van ca. 900 gram.

1400 g Patentbloem
140 g Gist
28 g Zout
140 g Vruchtenbvm (= broodverbetermiddel)
140 g Margarine
84 g Melkpoeder
ca. 810 g Water
Vulling
560 g krenten
560 g Rozijnen
140 g Sukade
140 g Sinassnippers

Deegtemperatuur: 24 graden

Werkwijze:

Kneden Op de juiste deegtemperatuur afkneden tot een glad en soepel deeg, direct na het kneden de vulling erdoor werken
Afwegen 1050 g en opbollen
1e bolrijs 20 minuten, daarna opnieuw opbollen, niet te strak
2e bolrijs 10 minuten
Modelleren De bol enigszins platdrukken en deeg voor het kopje uitsteken, kopje opbollen en beide deegstukken in de vormen leggen
Narijs ca. 40 minuten. Niet te vol
Rijskast Ca. 30 graden, R.V. 80%
Bakken Tulbanden 210 graden, kopje 240 graden
Baktijd Ca. 35 minuten, kopje 15 minuten

Kostenberekening

Grondstof Gewicht in gr. Prijs per kg. Prijs per recept
patentbloem

7000 € 0,46 € 3,22
gist

700 € 0,99 € 0,69
zout 140 € 0,24 € 0,03
vruchtenbroodpoeder 700 € 3,21 € 2,25
roomboter

700 € 4,45 € 3,12
melkpoeder 24% 420 € 3,69 € 1,55
water 4050 € 0,01 € 0,04
vulling
krenten 2800 € 2,89 € 8,09
rozijnen 2800 € 2,59 € 7,25
sucade 700 € 3,56 € 2,49
sinaasappelsnippers 700 € 3,88 € 2,72
prijs per recept € 31,45
brutogewicht 20710
verwerkings-+inbakverlies 1% 414
nettogewicht 20296
ongebakken gewicht p/plak 1000
uitkomst 20
grondstof kostprijs per plak € 1,55
directe arbeidsminuten per recept* 40
directe arbeidsminuten per stuk 2,0 € 0,51 € 1,01
totale directe kosten per stuk € 2,55
opslag indirecte kosten 110% € 2,81
€ 5,36
winstopslag 10% € 0,54
€ 5,90
btw 6 % € 0,35
gecalculeerde prijs € 6,26
verkoopprijs incl btw € 6,95
verkoopprijs excl btw € 6,56
brutowinst in € € 5,01
brutowinst in % 76,37 %
verkoop per week 20
verkoop opbrengst per week ex btw € 133,07
brutowinst in € per week € 101,62

Altijd op de hoogte blijven?