Introductie
Bruidsgebak op schrikkeldag
Schrikkeldag op 29 februari is voor veel mensen een bijzondere dag omdat ze dan ‘eindelijk’ weer hun verjaardag, trouwdag of andersoortige feestdag ècht kunnen vieren. In dit kader benoemen we enkele bijzondere soorten huwelijksgebak zoals de dukatenkakker en de bruidstulband.
Aan Schrikkeldag was van oudsher de gewoonte gekoppeld dat vrouwen mànnen ten huwelijk mochten vragen, een gebruik dat al in de Middeleeuwen zou zijn ontstaan.
Vlaamse schrikkelkoeken
Het zo rijk aan folklore zijnde Vlaanderen kent weer totaal andere schrikkelgebruiken. Daar worden op deze bijzondere dag schrikkelkoeken gebakken. Deze koeken, die de vorm van een wieg hebben, worden op een speciale plank gebakken en zijn bedoeld om kinderen te verrassen, die op 29 februari hun verjaardag vieren.
Noorse schrikkeltraditie
Evenals in Vlaanderen zoeken de Noren hun schrikkeltraditie in het bakken van bijzondere koeken. In de zomer vóór het schrikkeljaar wordt een aantal korenschoven op een bijzondere wijze samengebonden. Tijdens de oogst worden deze schoven met veel ceremonieel naar de boerderij vervoerd. Van die tarwekorrels wordt vervolgens op een speciale manier meel gemalen, dat op 28 februari tot schrikkelkoek wordt omgezet. Voorzien van veel stroop worden ze vervolgens op 29 februari genuttigd. Als men in Noorwegen op die dag als jongen of meisje een verjaardag viert, wordt van datzelfde meel een langwerpige koek gebakken, die, voorzien van kleurige linten, door de jarige om de linkerarm wordt gedragen.
Dukatenkakker
Een populair bruidsgebak was de zogenoemde ‘dukatenkakker’, een pop gebakken van speculaas of taaitaai. In Frankrijk kent men dit product als ‘malpropre’.
Het was een potsierlijk uitgedoste narrenfiguur of een grotesk boertje, dat in hurkende houding zich van enige dukaten ontlastte.
Hiermee wenste men het bruidspaar een constante geldovervloed. Wat let u om op 29 februari – ter promotie van uw onderneming - dukatenkakkers uit te delen aan de bruidsparen van die dag en degenen die een huwelijksdag vieren?
Tulband
De tulband kennen we als een gerezen koek van gistdeeg en krenten en rozijnen, in de vorm van een ronde, afgestompte piramide met een gat in het midden.
Het product ontleent zijn naam aan het feit dat het lijkt op het bekende Oosterse hoofddeksel. In Frankrijk staat de tulband bekend als 'Bonnet du Turc' en in Duitsland als 'Türkenbund'. Eeuwenlang was de tulband een populair huwelijksgebak, onder ander in Friesland en Zeeland. Een goede bruidstulband was samengesteld uit krenten en kruiden en werd versierd met bloemen.
Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land in Hattem
Bruidstaartverpakking
Bruidstaarten zijn doorgaans van een kloek formaat. De schoonfamilie moet namelijk ook een stukje van het lekkers kunnen meegenieten. De banketbakker die zo'n opdracht heeft gekregen sluit een drukke periode af op het moment dat de bruidstaart over de drempel van het zojuist getrouwde paar gaat.
En in die drempel zit voor de verpakkingsgroothandel de uitdaging. Gebruikt de bakker daarvoor een bakplaat, dan moet hij de volgende dag weer terug om zijn eigendom op te halen. Gebruikt de bakker een aan elkaar 'geniete' en geplakte zwanenhalsdoos, dan handelt hij in strijd met de wetgeving van de voedsel en warenautoriteit. Bovendien moet hij zich nogal wat pijn en moeite getroosten om de twee dozen aan elkaar te krijgen.
De oplossing is eenvoudig. Bij Beko Verpakkingen heeft de bakker de keus uit vijf verschillende 'groot formaat' dozen. Verpakt per tien stuks. Met deze verpakkingen brengt u ook dit ambachtelijk product in de juiste conditie over de drempel, zonder moeite, en tegen de laagste verpakkingskosten!
Meer informatie op www.beko-verpakkingen.nl.
Recept voor een bruidstulband
Gerezen tulband. Uitkomst: 4 broden van ca. 900 gram.
1400 g | Patentbloem |
140 g | Gist |
28 g | Zout |
140 g | Vruchtenbvm (= broodverbetermiddel) |
140 g | Margarine |
84 g | Melkpoeder |
ca. 810 g | Water |
Vulling | |
560 g | krenten |
560 g | Rozijnen |
140 g | Sukade |
140 g | Sinassnippers |
Deegtemperatuur: 24 graden
Werkwijze:
Kneden | Op de juiste deegtemperatuur afkneden tot een glad en soepel deeg, direct na het kneden de vulling erdoor werken |
Afwegen | 1050 g en opbollen |
1e bolrijs | 20 minuten, daarna opnieuw opbollen, niet te strak |
2e bolrijs | 10 minuten |
Modelleren | De bol enigszins platdrukken en deeg voor het kopje uitsteken, kopje opbollen en beide deegstukken in de vormen leggen |
Narijs | ca. 40 minuten. Niet te vol |
Rijskast | Ca. 30 graden, R.V. 80% |
Bakken | Tulbanden 210 graden, kopje 240 graden |
Baktijd | Ca. 35 minuten, kopje 15 minuten |
Kostenberekening
Grondstof | Gewicht in gr. | Prijs per kg. | Prijs per recept |
patentbloem | 7000 | € 0,46 | € 3,22 |
gist | 700 | € 0,99 | € 0,69 |
zout | 140 | € 0,24 | € 0,03 |
vruchtenbroodpoeder | 700 | € 3,21 | € 2,25 |
roomboter | 700 | € 4,45 | € 3,12 |
melkpoeder 24% | 420 | € 3,69 | € 1,55 |
water | 4050 | € 0,01 | € 0,04 |
vulling | |||
krenten | 2800 | € 2,89 | € 8,09 |
rozijnen | 2800 | € 2,59 | € 7,25 |
sucade | 700 | € 3,56 | € 2,49 |
sinaasappelsnippers | 700 | € 3,88 | € 2,72 |
prijs per recept | € 31,45 | ||
brutogewicht | 20710 | ||
verwerkings-+inbakverlies 1% | 414 | ||
nettogewicht | 20296 | ||
ongebakken gewicht p/plak | 1000 | ||
uitkomst | 20 | ||
grondstof kostprijs per plak | € 1,55 | ||
directe arbeidsminuten per recept* | 40 | ||
directe arbeidsminuten per stuk | 2,0 | € 0,51 | € 1,01 |
totale directe kosten per stuk | € 2,55 | ||
opslag indirecte kosten | 110% | € 2,81 | |
€ 5,36 | |||
winstopslag | 10% | € 0,54 | |
€ 5,90 | |||
btw | 6 % | € 0,35 | |
gecalculeerde prijs | € 6,26 | ||
verkoopprijs incl btw | € 6,95 | ||
verkoopprijs excl btw | € 6,56 | ||
brutowinst in € | € 5,01 | ||
brutowinst in % | 76,37 % | ||
verkoop per week | 20 | ||
verkoop opbrengst per week ex btw | € 133,07 | ||
brutowinst in € per week | € 101,62 |